Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 12:39 CET

  Bosna i Hercegovina

  Haški osuđenik Vidoje Blagojević ranije pušten iz zatvora

  Vidoje Blagojević u sudnici 17.siječnja 2005. godine.
  Vidoje Blagojević u sudnici 17.siječnja 2005. godine.
  Vidoje Blagojević, oficir Vojske Republike Srpske, osuđenik za sudjelovanje u srebreničkom masakru izašao je iz norveškog zatvora, prije odslužene kazne od 15 godina zatvora.

  Haški sud to je naknadno objavio, a obavješteno je da je izašao iz zatvora 22.12.2012.godine, umjesto predviđenog kraja godine 31.12.

  Iz norveškog zatvora su naveli kako bi im odgovaralo ranije puštanje, a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je to dozvolio.

  Blagojević je pušten i ranije nego je to predviđala kazna jer zakoni određenih država, u koje se upućuju osuđenici, predviđaju ranije puštanje nakon dvije trećine odsluženja kazne ukoliko se ostvare za to predviđeni uslovi. Poput primjerice, zbog dobrog ponašanja i rehabilitacije osuđenog.

  Odluku o ranijem puštanju potpisao je predsjednik suda Theodor Meron još početkom veljače 2012.godine, ali je do puštanja ona držana u tajnosti.

  Blagojević je kao zapovjednik Prve bratunačke lake pješadijske brigade VRS-a optužen za zločine tijekom operacije Krivaja 95, kada je prema optužnici ubijeno najmanje 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

  SFOR je uhitio Blagojevića 2001.godine pod optužbom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje pravila vođenja rata. Prvostupanjsko vijeće UN-ovog suda u Den Haagu ga je osudio na 18 godina zatvora 17.siječnja 2005. godine.

  (VIDEO: Presuda iz siječnja 2005.)


  No dvije godine kasnije, 9.svibnja 2007. smanjena mu je kazna na 15 godina, bez osude za genocid.

  Blagojević je osuđen na 15 godina, zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, te zbog toga što nije spriječio potčinjene koji su sudjelovali u osiguranju muškaraca u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu, a gdje je ubijeno najmanje 50 osoba.

  O tom zločinu čulo se više puta tijekom raznih suđenja na Haškom sudu pa i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

  Za ista ubojstva suđeno je i drugim pripadnicima VRS-a pred (loklanim) sudom za ratne zločine u BiH.

  Blagojevićev suoptuženi, Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđen je u drugom stupnju u istom slučaju na 9 godina zatvora i već je oslobođen početkom 2010.godine, također nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

  Miodrag Stojanović, odvjetnik koji je branio Jokića, trenutno brani zadnjeg optuženika na Haškom sudu za srebrenički masakr – Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba VRS-a u vrijeme zločina.

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.