Ponedjeljak, 02. februar/veljača 2015, 02:46 CET

Bosna i Hercegovina

Haški osuđenik Vidoje Blagojević ranije pušten iz zatvora

Vidoje Blagojević u sudnici  17.siječnja 2005. godine.
Vidoje Blagojević u sudnici 17.siječnja 2005. godine.
Vidoje Blagojević, oficir Vojske Republike Srpske, osuđenik za sudjelovanje u srebreničkom masakru izašao je iz norveškog zatvora, prije odslužene kazne od 15 godina zatvora.

Haški sud to je naknadno objavio, a obavješteno je da je izašao iz zatvora 22.12.2012.godine, umjesto predviđenog kraja godine 31.12.

Iz norveškog zatvora su naveli kako bi im odgovaralo ranije puštanje, a Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) je to dozvolio.

Blagojević je pušten i ranije nego je to predviđala kazna jer zakoni određenih država, u koje se upućuju osuđenici, predviđaju ranije puštanje nakon dvije trećine odsluženja kazne ukoliko se ostvare za to predviđeni uslovi. Poput primjerice, zbog dobrog ponašanja i rehabilitacije osuđenog.

Odluku o ranijem puštanju potpisao je predsjednik suda Theodor Meron još početkom veljače 2012.godine, ali je do puštanja ona držana u tajnosti.

Blagojević je kao zapovjednik Prve bratunačke lake pješadijske brigade VRS-a optužen za zločine tijekom operacije Krivaja 95, kada je prema optužnici ubijeno najmanje 7000 bošnjačkih dječaka i muškaraca.

SFOR je uhitio Blagojevića 2001.godine pod optužbom za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje pravila vođenja rata. Prvostupanjsko vijeće UN-ovog suda u Den Haagu ga je osudio na 18 godina zatvora 17.siječnja 2005. godine.

(VIDEO: Presuda iz siječnja 2005.)


No dvije godine kasnije, 9.svibnja 2007. smanjena mu je kazna na 15 godina, bez osude za genocid.

Blagojević je osuđen na 15 godina, zbog pomaganja i podržavanja ubojstava, te zbog toga što nije spriječio potčinjene koji su sudjelovali u osiguranju muškaraca u školi "Vuk Karadžić" u Bratuncu, a gdje je ubijeno najmanje 50 osoba.

O tom zločinu čulo se više puta tijekom raznih suđenja na Haškom sudu pa i na suđenju bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Za ista ubojstva suđeno je i drugim pripadnicima VRS-a pred (loklanim) sudom za ratne zločine u BiH.

Blagojevićev suoptuženi, Dragan Jokić, bivši načelnik inžinjerije Zvorničke brigade VRS-a, osuđen je u drugom stupnju u istom slučaju na 9 godina zatvora i već je oslobođen početkom 2010.godine, također nakon što je odslužio dvije trećine kazne.

Miodrag Stojanović, odvjetnik koji je branio Jokića, trenutno brani zadnjeg optuženika na Haškom sudu za srebrenički masakr – Ratka Mladića, zapovjednika Glavnog štaba VRS-a u vrijeme zločina.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.