Dostupni linkovi

Haška on-line izložba: Zavirite u arhivu Haškog suda


Izložba "Uvod u arhivu"
Izložba "Uvod u arhivu"

Rezidualni mehanizam međunarodnih sudova za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Ruandu (ICTR) pokrenuo je svoju prvu izložbu preko interneta pod nazivom – "Uvid u arhivu" (A Glimpse into the Archive).

Cilj izložbe je omogućavanje javnosti da pristupi materijalu koji su skupili međunarodni sudovi u svojim brojnim postupcima za ratne zločine.

"Ova on-line izložba pruža pogled kroz odškrinuta vrata tih arhiva. Deset predmeta koji su ovdje predstavljeni ilustriraju raznolikost sadržaja arhiva i dokumentiraju pravosudne postupke, dok u isto vrijeme prikazuju specifične događaje koji su dio šireg konteksta. Ovi arhivi također pomažu da se na opipljiv način prikaže sva kompleksnost događaja koji su se odigrali u Ruandi i na području bivše Jugoslavije", navedeno je u pojašnjenju izložbe koja se može na BHS-u (Bosansko-hrvatsko-srpski jezik) pogledati preko interneta.

Na internetskoj stranici on-line izložbe ostavljene su i mail adrese na koje se zainteresirani mogu obratiti u vezi arhive raznih međunarodnih suđenja na spomenutim sudovima Ujedinjenih naroda (UN). Dostupan je i link (poveznica) na česta pitanja i odgovore u vezi arhive i zapisa.

Dokazi sa suđenja za genocid, Markale, logore, živi štit…

U on-line izložbi su predočeni dokazi – kao što je mapa zgrade štaba Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) čiji su zapovjednici procesuirani zbog ratnih zločina nad bošnjačkim dječacima i muškarcima iz Srebrenice 1995. godine. Također je pokazan dio minobacačke granate pronađen na sarajevskoj tržnici Markale, gdje je u dva navrata izvršen masakr civila tijekom rata, prvi 1994.godine te potom 1995.

Kao jedan od primjera dokaza pokazan je i drveni model lažne puške koje su bošnjačkim zatočenicima dali pripadnici zloglasne jedinice Mladena Naletilića (Kažnjenička bojna HVO-a), zvanog Tuta – kako bi ih koristili kao živi štit.

Pokazana je i vozačka dozvola jedne od žrtava progona počinjenog u Kozarcu i općini Prijedor, a koja je pronađena kod osuđenog ubojice i mučitelja zatočenika Duška Tadića, inače prvog haškog osuđenika za zločine u Bosni i Hercegovini.

U izložbi je prikazano i više dokaza ratnih zločina počinjenih u Ruandi.

Ova izložba, kao i niz predavanja u regiji te dokumentarnih filmova o suđenjima dio su napora službi za odnose s javnošću međunarodnih sudova – da ublaže kritike o nedovoljnom osvrtanju tih institucija na žrtve spomenutih ratova, kao i na zajednice koje su ratovi razorili ostavljajući ih s teškim posljedicama. Odnosno, želja je predočiti lokalnim zajednicama učinke međunarodne pravde o čemu je javna percepcija često izostala.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG