Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:53 CET

  Bosna i Hercegovina

  Haranga na neistomišljenike u Republici Srpskoj ne jenjava

  Milorad Dodik i Nikola Špirić, foto: mojevijesti.ba
  Milorad Dodik i Nikola Špirić, foto: mojevijesti.ba

  Pročitajte i ovo

  Režimski spin o navodnom rušenju Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika nastavljen je i u februaru.

  Da vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata nema namjeru odustati od konstrukcija o vanjskim i unutrašnjim neprijateljima potvrdio je i potpredsjednik te partije Nikola Špirić:

  „Nije tajna da su kroz nevladin sektor već odštampane značke izvan prostora bivše Jugoslavije u kojima su obilježne te organizacije koje će dolaziti i na kojima piše borba protiv ovog, borba protiv onog, itd., dakle, buđenje nevladinog sektora kroz pokroviteljstvo pojedinih političkih partija treba da napravi nestabilnost", poručuje Špirić.

  Ma koliko god smiješna bila konstrukcija visokog funkcionera SNSD-a, čija bi iskarikirana parola glasila „značkom na Republiku Srpsku“, njena suština ponovo upućuje na određenu vrstu linča svih neistomišljenika režima.

  Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović ima objašnjenje za takvo ponašanje vlasti:

  „Izraz jedne gotovo panike koja se događa uvijek u takvim situacijama kada establišment osjeća da gubi tlo ispod nogu. Mislim da je to pokušaj skretanja pažnje sa onoga što je veliki problem i RS-a i cijele BiH, a to su katastrofalna ekonomska situacija, gubljenje nade, destrukcija socijalnog tkiva društva itd..“ 

  Histerija režima, čini se, više od svega ujedinjava opoziciju u Republici Srpskoj. Ove stranke složne su u ocjeni da slijedi izuzetno teška godina u socijalno-ekonomskom smislu, a da vlast u nedostatku rješenja i potencijala proizvodi teorije zavjere.

  Na nedavno održanim bilateralnim sastancima, lideri opozicije složili su se u ocjeni da je ponašanje režima danas neskriveno diktatorsko. 

  „Opšti ambijent u RS je sve manje demokratičan, sve više dobija formu u kojoj svako drugačije mišljenje, ne sam o više političara nego i predstavnika medija, građana, inteligencije, odmah stavljeno pod kvalifikacije ’izdajnici, plaćenici.’ Takvu vrstu kvalifikacije i podjele praktikuju samo oni koji su davna prošlost – Čaušesku, Gadafi i slični dikatotori koji su završili svoju političku karijeru na ružan način. Mi to ne želimo. Želimo promjenu demokratskim sredstvima", kaže predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

  Svoje viđenje stanja u RS dao je i predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić:

  „Jedna opšta haranga koja je stvorena teorijom zavjere - da se spremaju pučevi i smjene u RS na osnovu planova i finansiranja iz inostranstva i da su svi oni koji ne podržavaju mišljenja aktuelne vlasti, koji ukazuju na probleme i kritikuju aktuelno stanje ustvari neprijatelji i strani plaćenici.“  

  Aktuelna vlast istinski strahuje od gubitka povjerenja građana koje je bilo evidentno na prošlim lokalnim izborima - ističe Dražen Crnomat iz nevladine organizacije Unsa Geto. Crnomat objašnjava šta vlast radi u posljednje vrijeme:

  „Iskazuje nekakvu zloćudnu šizofreniju ne znajući kamo i gdje udara. Ta šizofrenija je proizvod inherentne nesposobnosti vlasti da obezbijedi bolji život i dadne nekakve perspektive budućnosti.“

  U teorijama zavjere do sada su spominjana narandžasta proljeća, značke, nevladin sektor i opozicija. Ono što se ne spominje, a što najviše žulja vladajuću elitu, jeste volja birača koja se, sudeći prema panici unutar režima, mijenja na njihovu štetu.

  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Hu Grad: Rainbow
  08.02.2013 16:52
  Cccc kako vam ne dosadi samo o Srbima, eno u Hrvatskoj opet antisrpski grafiti, pišite malo o tome, recite svojim nalogodavcima da malo okrenu ploču, postali ste dosadni sa pljuvanjem po Srbima.
  Odgovor

  Ime: rade Grad: srbija
  13.02.2013 04:05
  vladin sektor već ima odštampane značke u beogradu...i u kojima su obilježne te organizacije koje će dolaziti i na kojima piše borba protiv ovog, borba protiv onog....ali ne protiv vlade....vlada ce da vlada
  Odgovor

  Ime: Kragujevcanin Grad: nikolicev rodjak
  13.02.2013 04:03
  republika srpska ce da bude cela ali ce biti "cela" iz cetiri dela...moze se fino raspodelit na krajinu,drina -sever ,drina-jug i istocna hercegovina.....i nece je biti
  Odgovor

  Ime: O cemu ti Hu?
  09.02.2013 00:53
  Napadi na neistomisljenike rezima u Banjaluci je ozbiljan problem koji narusava demokracije zemlje. To sto vi ovakve clanke shvatate kao napade je vas problem i nema nikakve veze sa realnoscu. A ti grafiti u Hrvatskoj su mislim daleko manjeg znacaja za situaciju kod nas u Bosni i Hercegovini.
  Odgovor

  Ime: Sokrat
  08.02.2013 22:22
  Hu...
  U Hrvatskoj nema srbijanskog ratnog plena "republike sumske" kao u BiH. Zasto Srbija nije trazila medjunarodno priznanje kao i sve okolne drzave. Da je to uradila (odn trazila priznanje) njene priznate granice bi bile granice kraljevine Srbije: Beograd - Vranje. Sve van toga je oteto i nije njeno.Tu je problem a ne u Hrvatskoj,Bosni ili Kosovu. Ko o tome govori on je obavezno
  "Srbo-mrzac" i onaj koji "ne razume Srbe".
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.