Petak, 06. maj/svibanj 2016, 05:37 CET

  Intervju

  Haradinaj: Rešenje za Srbe na Kosovu je u Ahtisarijevom planu

  Ramuš Haradinaj
  Ramuš Haradinaj
  Autor Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli 

  Ramuš Haradinaj, predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, u intervjuu za RSE kaže kako podržava dijalog vlasti Kosova i Srbije u Briselu, te ističe važnost formiranja lokalne samouprave na severu Kosova. On dodaje da je Ahtisarijev plan jedini izbor za Srbe u tom delu Kosova. 

  RSE: Sada je već završena i peta runda dijaloga premijera Kosova i Srbije. Kako ocenjujete rezultate ovog sastanka?

  Haradinaj: Mi smo svesni osetljivosti ovog dijaloga i tema razgovora. Najvažnije je da su sve teme otvorene i da ima napretka. Nemamo vremena, kao što niko na Balkanu nema vremena, ni Kosovo a ni Srbija. U interesu svih je da se proces ubrza i sporna pitanja reše..Tako da se i mi nadamo da se neće gubiti vreme kako bi se što pre rešila već postavljena pitanja.

  RSE: Pre sastanka je rečeno da će se tražiti ukidanje bezbednosnih struktura Srbije koje funkcionišu na severu. Kako se mogu ukinuti te strukture, ako se uzme u obzir stav zvaničnog Beograda i Srba u tom delu?

  Haradinaj: Stav zvaničnog Beograda nema zakonsku osnovu ni u jednom međunarodnom dokumentu, ali ni u onim kosovskim. Što znači da je delovanje tzv. struktura bezbednosti na severu nezakonito. Srbija je prinuđena da na osnovu svojih obaveza, a zbog napretka u procesu integracije u EU, poštuje zakonske principe. Uzimajući u obzir osetljivost dešavanja i pitanja o kojima se razgovara, Kosovo vodi računa da se postignu rešenja koja bi građanima severa omogućila stavljanje pod jurisdikciju, zakone i sve drugo što predviđa Ustav i Ahtisarijev plan, a to je lokalna samouprava za Srbe na severu. 

  RSE: Da li ta lokalna samouprava može prevazići Ahtisarijev plan u smislu onog što se smatra specijalni status za sever?

  Haradinaj: To nije ispravan pravac obzirom da je Ahtisarijev plan, u vreme kada je bio u izradi i kada smo ga mi odobrili, predvideo potrebna rešenja za Srbe na celom Kosovu, pa i na severu. Smatramo da je sprovođenje onoga što je predviđeno Ahtisarijevim planom pravi izbor.

  RSE: Kakva će biti uloga međunarodne zajednice ukoliko se uzme u obzir činjenica da zvanična Priština nije uspostavila vlast na severu? Kako će se ukinuti te strukture?

  Haradinaj: Kosovo je pokazalo veliku zrelost time što nije poduzelo jednostrane poteze u rešavanju spornih pitanja na severu. Zbog toga smatramo da Kosovo zaslužuje poverenje međunarodne zajednice kako bi se ove teme rešile u interesu građana na severu i Kosova, a u pravcu procesa integracije. Zvanična Priština nije poduzela nijedan potez koji bi otežao rešavanje situacije u tom delu Kosova. Ali, zvanična Priština je i sposobna i spremna da ispuni svoje obaveze na celoj teritoriji Kosova.

  RSE: Da li očekujete da će se tokom dijaloga Kosova i Srbije postići cilj koji je navela  visoka predstavnica Ketrin Ešton, a to je normalizacija odnosa? 

  Haradinaj: To je u interesu dve zemlje, i zahvalni smo baronesi Ashton, američkoj vladi, EU i svim vladama država koje su pružile pomoć. Mislim da je ovo veliki korak za celi region i nema drugog izlaza osim normalizacije odnosa. Nekoliko puta sam rekao da EU mora da drži visoke standarde kako ne bi imali sporove u regionu. Ukoliko budemo popuštali prema Srbiji, to ne bi bila jasna poruka regionu.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Aleksandar
  22.02.2013 16:53
  Covek koji je 1997 godine formirao gerilsku grupu "crni orlovi" koja je iza sebe ostavla na desetine leseva civila Srba, Albanaca i Roma u Radonjickom jezeru i okolnim seoskim bunarima oko Glodjana nam sad deli lekciju o delovanju tzv. struktura bezbednosti na severu koje su nezakonite.
  Licemerju nikad kraja.

  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  23.02.2013 16:15
  @ Aleksandar

  Vama niko ne pase taman !!! imali ste bjelo ovce ( Rugovu) nije vam pasalo poslje ste dobili crne orlove ( UCK ) opet vam ne pase!!! sta ocekujete sada,samoopredeljenje koji se zalaze za prirodnu Albaniju ?! ako uni dodju na vlast poslje imate da kukate za crne orlove kako kukate sada za bjelo ovce ( Rugovu) daj oprjedelite se vec jednom sta hocete !
  Odgovor

  Ime: IVO-Bosanac Grad: Zagreb
  25.02.2013 20:05
  aleksandre...ako je istina to sto kazes ...sta su onda radili "beli orlovi" na kosovu...obrazlozi nam to i reci
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  24.02.2013 01:55
  Kako da pase kad sve sami separatisti i teroristi, valjda ce doci neko pametan na vlasti da ponisti Thaqujevu takozvanu nezavisnost i da svi lepo zivimo u miru jer dve Albanske drzave na balkanu ne mogu da opstanu.
  Odgovor

  Ime: Begu-Grad:Bremen
  24.02.2013 11:16
  Ti Alexander nemas veze sa glavom,Kakvo unistanje nezavisosti,
  i po tebe rat nista ne preostaje drugo ali rata nece biti ne da i mi necemo dosta je vise sa vama glupima, nego nas nedozvolavaju vise rat a vas Niko nece vas pitati vidili su svi sta ste htali kudaste hteli,imamo dosta tu famoznu r serbsku u BiH vidise sta se tamoradi i tako nesto nce se desiti na Kosovo.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 01:09
  Nista nije dokazeno na Sud u Den Hag,Alex
  osloboden nevin Haradinaj,
  za formirane gerilske gupe naravo daje to on uradi, isto kao sto su radili i serbi np vise i bolje od njega kao cerna ruka itd itd, zlocinnske grope koji su harali Kosovom,
  zlocini od njih su dokazeni kao hladnjaca pun lesova u serbi i mnogo druge hladnjace po serbi dokazeno dokumentima.
  Odgovor

  Ime: Bamby
  22.02.2013 21:40
  Aleks
  Ovdje je rijec o Kosovu a ne Srbiji.

  Ime: jaro Grad: n.sad
  21.02.2013 23:30
  Nije u redu da pravo na samoopredeljenje za nekog vredi a za nekog ne vredi.A uostalom sto ce nam dve albanske drzave na Balkanu?
  Odgovor

  Ime: Djeronimo
  22.02.2013 12:59
  Jaro
  Izludeli veliko-Srbi iz Beograda su stvorili svoju drugu "rezervnu" tkz republiku srpsku u Bosni i Hercegovini a uskoro ce i Vojvodina biti samostalna Republika. Odgovori sa sve probleme
  na Balkanu su u Beogradu a ne Pristini,Novom Sadu,Sarajevu,Podgorici ili Zagrebu.
  Odgovor

  Ime: mile Grad: banja luka
  25.02.2013 20:11
  dejeronimo....pa gde si ti bio do sad....nisi i ti veljda iz pecine i iz sumske....Odgovori nisu u beogradu jer to je centar za sve sve probleme
  na Balkanu su u Beogradu
  Odgovor

  Ime: jaro Grad: n.sad
  23.02.2013 21:49
  Nije niko stvarao,to je deo Bosne na kojoj Srbi zive.
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  22.02.2013 14:29
  Tako je Djeronimo! Svi odgovori ce se, kao i dosad, traziti u Beogradu a ne od beznacajnih, gore pobrojanih gradica.
  Jer Beograd je jednostavno centar Balkana i jedini relevantan partner za pregovore Zapadu. Samostalna Vojvodina? ... mozda, ali samo kao jos jedna srpska drzava (jer u njoj zivi preko 65% Srba, tacnije 65,04%). Tako bi se samo ostvario Arkanov san o United States of Serbia.
  Odgovor

  Ime: Bocko Grad: Bukovo
  23.02.2013 03:29
  Prvi srpski dinar, kovan u srpskoj vojvodini.
  Vuk aki si im napisao!
  Vojvodina samostalna drzava, oce srbi da se odcepe od samog sebe..ima to kad se covek napije mozda...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.