Dostupni linkovi

Han za RSE: Poziv na rešenje problema u Makedoniji


Johanes Han u Makedoniji
Johanes Han u Makedoniji

Evrokomesar za proširenje Johanes Han za Radio Slobodna Evropa izjavio je da Evropska komisija poziva sve političke subjekte u Makedoniji da reše problem u vezi poslednjih događanja oko policijske akcije "Puč", u kojoj je jedan od osumnjičenih za ugrožavanje ustavnog poretka i nedemokratsko preuzimanje vlasti i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev.

“Pozivamo sve partije da reše ovaj problem. Oni koji poseduju materijale trebaju u celosti da ih otkriju. Svi su dobro savetovani da ostave ovu stvar u proceduru u skladu sa vladavinom prava i da se pozabave sa tim na adekvatan način, kao što se očekuje od zemlje sa evropskom perspektivom”, rekao je za RSE Han, koji je u utorak boravio u Makedoniji i imao susreo se sa svim važnijim političkim činiocima.

Na pitanje kako komentariše prezentaciju dokaza o prisluškivanju, koje objavljuje opozicioni Socijaldemokratski savez, Han kaže da je njegova preporuka da stvari trebaju biti razjašnjene:

“Ovo je nešto veoma ozbiljno i moja preporuka je da stvari trebaju razjasniti i istražiti ljudi koji su pravno zaduženi za takvu proceduri. Ali, ukoliko je neophodno, treba imati, kao što je uobičajeno u mnogim zemljama, komitet u parlamentu koji bi se bavio ovim pitanjem. Ali to je povezano sa prisustvom svih političkih partija u parlamentu. Ovo je još jedan dobar razlog i zato ima mnogo smisla da sve partije budu u parlamentu i da se politički dijalog odvija tamo”, naveo je Han.

U međuvremenu, politička situacija u zemlji je zategnuta, opozicija na razmaku od nekoliko dana izlazi sa novim snimljenim audio materijalima sa navodnim dokazima o kriminalima vlasti i nema namere da se vrati u parlament.

Opozicione partije bojkotuju rad Sobranja još od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, zato što su, prema njima, oni bili neregularni i sa puno nepravilnosti.

Stav mnogih analitičara je da aktuelna situacija u Makedoniji može biti prevaziđena samo uključivanjem međunarodne zajednice, jer kako ističu, domaće političke elite nemaju kapaciteta za rešavanje političke krize.

XS
SM
MD
LG