Dostupni linkovi

Hahn: Interes Makedonije je iznad interesa pojedinca


Johannes Hahn
Johannes Hahn

Autor: Rikard Jozwiak

Povjerenik EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn u eksluzivnom razgovoru za Radio Slobodna Evropa poručio makedonskim političarima da više ne smiju gubiti vrijeme i da u interesu zemlje dođu do političkog kompromisa.

RSE: Prošlo je više od mjesec dana od dogovora političkih lidera o rješenju krize u Makedoniji. Da li ima napretka od 2.juna?

Hahn: Nakon što su propali pregovori 10.juna u Bruxellesu, zatražio sam od njih da nastave razgovore. Koliko sam razumio ima mnogo prijedloga. Zatražio sam da postignu dogovor, i to kompromisom, koji je važan u demokratskom procesu. To znači da dvije strane trebaju približiti svoje stavove, a to je posebno važno zbog ekonomske i političke situacije u zemlji, i za održavanje euroatlantske perspektive Makedonije.

RSE: Da li je ključna stvar u pregovorima ostavka premijera Nikole Gruevskog? Mislite li da će on odstupiti s vlasti?

Hahn: Jedan od dogovorenih koraka 2. juna je bilo formiranje prijelazne vlade do izbora. O tome se razgovara između vlasti i opozicije, i na njima je pronađu rješenje. Mislim da se trebaju držati onoga što su se dogovorili – a to znači da se najkasnije do aprila iduće godine održe izbori. Evropska komisija sa svoje strane će ustrajati na slobodnim, poštenim i transparentnim izborima. Kakva će odluka biti pojedinaca ovisi o njima samima, ali ponavljam, važno je da se postigne sporazum.

RSE: Kakvo je Vaše mišljenje o Gruveskom. Mislite li da može ostati premijer usprkos nizu inkriminirajućih podataka o prisluškivanju velikog broja građana Makedonije?

Hahn: Moje uvjerenje je da treba pomoći Makedoniji da razvije održivu i odgovornu demokratsku kulturu i zato su bitini transparentni i pošteni izbori, a na narodu je da odluči tko će ih voditi i da izabere one koji će upravljati zemljom.

RSE: No da li ste zabrinuti zbog prilika u Makedoniji?

Hahn: Da, zabrinut sam, jer se gubi vrijeme. Na sastanku 2. juna predstavnici četiri stranke su se dogovorili, a onda to i potvrdili 19.juna, da je važan interes države, a ne pojedinca. Oni trebaju preuzeti odgovornost za sudbinu zemlje. Ekonomska situacija se pogoršava. Očekivani rast od 4 posto sada je na nuli, ili čak i ispod, nezaposlenost je 30 posto, strane investicije su na čekanju. Tu je i pitanje migranata Dakle, ima mnogo posla, a zastoj pregovora i te kako utiče na prilike i zemlji.

RSE: Očekujete li nove poltičke razgovore , ili ovdje u Bruxellesu ili u Skopju, prije početka godišnjih odmora?

Hahn: U Bruxellesu će se 20.jula održati sastanak Vijeća o pridruživanju na kojem će uz predstavnike EU biti i predstavnici makedonske vlade. Nadam se da će to toga datuma politički lideri u Makedonji postići dogovor, jer na sastanku će se razgovarati o Izvještaju o napretku Makedonije, koji se objavljuje najesen. Ne smiju se zaboraviti euroatlantske perspektive zemlje. U ovim teškim i složenim vremenima svi trebaju to imati na umu.

RSE: Kakav bi mogao biti izvještaj o napretku?

Hahn: Mogu reći da se na posljednjem sastanku Vijeća za vanjske poslove raspravljalo o situaciji u Bivšoj jugoslavenskoj Republici Makedoniji i svi ministri vanjskih poslova izrazili su duboku zabrinutost prilikama u zemlji. Ne bude li bitnih pomaka do tada, ne može se očekivati pozitivan izvještaj.

RSE: Mogu li događaji u Grčkoj pogoršati prilike na Zapadnom Balkanu?

Hahn: Prve analize pokazuju da vjerojatno neće biti, bar ne za sada, ekonomskih i financijskih posljedica, ali ukupna politička situacija je i dalje vrlo osjetljiva. Zato je važno konsolidirati političke prilike u Makedoniji kako bi zemlja prebrodila ove nemirne vode.

RSE: S obzirom na probleme koje ima Grčka, kakvi su izgledi za rješenje spora oko imena Makedonije?

Hahn: Cijenim aktivnost grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Kotziasa, koji se nekoliko puta sastao s makedonskim kolegom Nikolom Poposkim. Osobno sam inicirao neformalni susret dvojice diplomata na samitu u Rigi.Od tada su se oni sastali nekoliko puta. Grčka ima neke prijedloge. Dakle, vidim konkretne aktivnosti i neke obećavajuće poteze, ali naravno, bilo bi korisno da politička situacija u obje zemlje bude stabilna i sigurna.

XS
SM
MD
LG