Dostupni linkovi

Da li je moguć novi rat u Gruziji?


Tbilisi: žena držeći goluba u ruci prosvjeduje za mir u Gruziji
Tbilisi: žena držeći goluba u ruci prosvjeduje za mir u Gruziji

Početkom mjeseca trojica bivših američkih diplomata u tekstu u “The New York Timesu” pozvali su Washington da predvodi međunarodnu zajednicu kako bi se spriječila “nova tragedija” u Gruziji.

(Priredila: Mirjana Rakela)

Upozoravajući da Moskva ojačava svoje vojne snage i da namjerava završiti “ nezavršeni posao” iz augusta 2008, autori, bivši američki ambasadori u Gruziji William Coutney and Kenneth Yalowitz, i Dennis Corboy, nekadašnji predstavnik Evropske komisije u Gruziji – upozorili su da Zapad mora spriječiti novu esklacaiju sukoba. Corboy je nedavno posjetio Tbilisi gdje je s njim razgovarao novinar gruzijskog servisa Nino Gelashvili.

U razgovoru,
Denis Corboy
Denis Corboy, ističe da postoje indicije da se Rusija sprema na novi konflikt, najvjerojatnije krajem ljeta ove godine. Iako je zadržao distancu, naglašavajući da se nada da su on i njegove kolege u krivu, kazao je da ima mnogo dokaza koje potkrepljuju njihov stav, čak su brojniji od trenutka kada su 6.maja objavili tekst u New York Timesu.

Corboy upozorava da su ruske snage na granici Abkhazije i Južne Osetije, da se povećava broj vojnika, kao i da Ruska crnomorska flota ima novu opremu koja do sada nije bila poznata. Kada se sve to spoji s oštrom retorikom zbog vježbi članica Partnerstva za mir NATO saveza koji se odvijaju u Gruziji, iako Moskva dobro zna da se takva vježbe održavaju svaku godinu i da ne predstavljaju opasnost za Rusiju, stvari postaju mnogo jasnije, ističe Corboy.

Bivši diplomat naglašava da se na sve nadovezuje jedan novi, posve negativan stav Moskve protiv Istočnog partnerstva koje zagovara EU a koje bi se trebalo ticati viza, trgovine, i uopće poboljšanja života građana.

Moskva želi, smatra Corboy, kontrolu energije s obje strane Kaspijskog jezera. Žele imati pravo veta u politici, posebno u zemljama Južnog Kavkaza. Smatrali smo, pojašnjava ovaj diplomat, da je važno upozoriti na ono što smjeraju naši ruski prijatelji, jer je očito da ovo područje nije značajano poput Pakistana, Afganistana, Bliskog istoka, ili pitanja nuklearnog razoružanja Irana i Sjeverne Koreje.

Na pitanje što bi se moglo dogoditi ako Rusija odluči prekoračiti “crvenu liniju” i što bi Zapad mogao učiniti, Corboy kaže, kako Moskvi mora biti apsolutno jasno da nema ništa od “resetiranja odnosa” s Washingtonom, te da bi uslijedio vrlo oštar odgovor međunarodne zajednice. U slučaju ponavljanja prošlogodišnje avanture, Rusija mora znati da će platiti daleko veću cijenu nego za Južnu Osetiju, upozorio je Corboy.

* * * * *
Pogledajte naše fotogalerije iz arhive o sukobima u Gruziji iz augusta 2008.
XS
SM
MD
LG