Dostupni linkovi

"Groblje tenkova" opomena budućim generacijama na rat u BiH


Doboj, ilustrativna fotografija
Doboj, ilustrativna fotografija
„Groblje tenkova“ naziv je spomen-obilježja u naselju Karuše, koje se nalazi na mjestu gdje je zaustavljen tenkovski napad Vojske RS iz pravca Doboja. Pored table sa izblijedjelim objašnjenjem tog ratnog događaja nalaze se dva uništena tenka i transporter.

Jedan od ratnih komandanata ARBiH i direktni učesnik bitke na Karušama Mujo Avdić je u blizini spomen-obilježja izgradio fudbalski stadion, na kojem se danas takmiče mladi sportisti iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Stanovnici opštine Doboj Jug i Doboja slažu se da ovo spomen-obilježje, koje svjedoči o nedavnoj bosanskohercegovačkoj ratnoj prošlosti, treba da opominje buduće generacije.

Spomen obilježje „Groblje tenkova“ nalazi se u polju pored rijeke Usore preko koje su u martu 1993. godine pripadnici VRS postavili pontonski most za prebacivanje oklopno mehanizovanih jedinica, koje su potom krenule u napad koji su zaustavili pripadnici ARBiH i HVO-a.

Dva uništena tenka i oklopni transporter, koje napadači nisu uspjeli da izvuku, čine ovo spomen obilježje koje je danas neuređeno. Jedan od zapovjednika Armije BiH iz opštine Doboj Jug Osman Hopić kaže da plato na kojem se nalaze ostaci borbenih vozila zaslužuje drugačiji izgled kako bi postao trajno svjedočanstvo ratne prošlosti na širem dobojskom području:

„Ovo treba da ima drugi status, drugu brigu, da ostane naša trajna uspomena, a one koji su ovo ostavili ovdje da opominje da nikad ne pomisle da se može nešto ratom učiniti. Ovo je moja zemlja. Ovo je naša zemlja. Šta ću ja na na Kostajnici, primjera radi? To nije moja zemlja. Ja ne bih išao tamo, a oni su išli ovamo. To je problem. Oni treba da dožive jednu katarzu.“ , objašnjava Hopić.

Ovako razmišlja i učesnik bitke na Karušama Nedžad Čabrić, kojem je u proteklom ratu poginula sedamnaestogodišnja kćerka u avionskom napadu VRS na civile u naselju Tešanjka 1995. godine. Čabrić kaže da nije sretan zbog postojanja „Groblja tenkova“:

„Dabogdom ga nema. Najbolje bi bilo da se ovo ništa nije desilo. Ovo je sve kao ružan san. Ovo treba izdići na jedan veliki plato kad se ide iz pravca Doboja da se vidi. Kad se ide iz pravca.", napominje Čabrić.

Građani iz opštine Doboj Jug takođe smatraju da ovo spomen obilježje treba da bude uređeno:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:15 0:00
Direktan link


A evo kako „Groblje tenkova“ u opštini Doboj Jug danas doživljavaju stanovnici Doboja, u kojem je donesena odluka o tenkovskom napadu:
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:27 0:00
Direktan link


U blizini „Groblja tenkova“ u opštini Doboj Jug jedan od ratnih komandanata i učesnik bitke na Karušama Mujo Avdić je na svom privatnom zemljištu izgradio fudbalski stadion, na kojem se danas često takmiče mladi sportisti iz oba bosanskohercegovačka entiteta:

„Tu je škola fudbala da se okupljaju djeca, 99 posto mlađi uzrast. Najbolja saradnja dosad je uspostavljena sa Slogom iz Doboja koji pripada RS, zatim Željezničarem iz Doboja itd. Čini mi se, u odnosu na druge klubove iz cijele BiH, oni su ovdje najčešće bili naši gosti i odigrali najviše utakmica. Njihova djeca, isto kao i naša, su ovdje provela sate - i ja sam imao tu slobodu da im kažem kako je sve to bilo, kako se to sve zbilo. Čak i njihovi treneri su ovdje dolazili i obilazili. Roditelji koji dođu iz Doboja ovdje, posjete ’Groblje tenkova’. To je istina i kad je u pitanju ARBiH. To je istina i kada je u pitanju vojska tadašnja RS-a. Od istine se bježati ne može.“, zaključuje Avdić.
XS
SM
MD
LG