Dostupni linkovi

Gravitaciono "čudo" u Srbiji: Fenomen prirode ili optička varka


Đavolja varoš u blizini koje se nalazi selo Ivanje, 11. avgust 2010
Đavolja varoš u blizini koje se nalazi selo Ivanje, 11. avgust 2010
Veliku pažnju javnosti nedavno je zaokupila tvrdnja da na Radan Planini na jugu Srbije, u blizini sela Ivanje postoji gravitaciona anomalija koja uzrokuje da se automobili koji su ugašeni sami kreću uzbrdo. Takođe, na ovom mestu obližnji potok u deonici od oko 250 metara teče uzbrdo.

Profesor sa Prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu Milivoje Maćejka kaže da se evidentno radi o fenomenu prirode i to objašnjava na sledeći način:

"Fenomen prirode je sigurno jer potok teče malo uzbrdo, na dužini od otprilike 200 do 250 metara i automobil se kreće u istom smeru. Znači, to je neki poremećaj magnetizma, anomalija. To je jedan od načina za objašnjenje ove pojave", kaže profesor Maćejka.

Međutim, pojavila su se i suprotna mišljenja univerzitetskih profesora koji odbacuju tvrdnju da je moguće da postoji graviraciona anomalija. Objašnjenje je mnogo jednostavnije, a radi se o optičkoj varki, odnosno konfiguracija terena je takva da samo izgleda da se automobili i voda iz potoka umesto nizbrdo, kreću uzbrdo.
Sve više znatiželjnika odlazi na deonicu puta kod sela Ivanji kako bi se uverila u tvrdnje o gravitacionoj anomaliji


"U ovom slučaju, magnetska anomalija ne može da bude. Takođe, prema geofizičkim saznanjima za ovo područje, ne postoji ni gravimetrijska anomalija. A ako bi bila gravimetrijska anomalija, ona bi vukla ka centru, jer svaka gravimetrijska anomalija, ako bi postojala, značila bi da ispod vas postoji jedno veoma gusto telo koje svojom silom privlači ka centru, nikako uzbrdo. U tom smislu i ta anomalija ne postoji, ili nije registrovana u kontekstu geoloških ispitivanja, odnosno geoloških saznanja", kaže profesor sa beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

Istovremeno, profesor Milovanović kaže da pojava gde voda teče uzbrdo jeste samo optička varka koja se može proveriti veoma lako ukoliko se upotrebe geodetski uređaji koji mogu izmeriti konfiguraciju terena.

Meštani koji žive u blizini uvereni su da ovde nisu čista posla i da su možda neke nepoznate sile i pojave umešale svoje prste. Tim pre jer se, kako kažu, drugi mnogo poznatiji fenomen prirode - Đavolja Varoš nalazi na samo nekoliko kilometara od Ivanjskog čuda.

Evo šta kažu neki od stanovnika sela Ivanja:

- "Meštani mog sela kažu da su đavoli umešali prste sa druge strane Radan planine pošto je Đavolja Varoš u blizini. Dešavaju se ovde neka čuda kao što je ovo da se automobili kreću uzbrdo."

- "Verujem da ima neka sila. Moguće je sve pošto je ovde u blizini Đavolja varoš."

U Kuršumliji, pak, građani sa kojima smo razgovarali kažu da u ovoj sredini čuda ne manjkaju, ističu da samo nema normalnih pojava, onostranih je isuviše.

"Tumačim ovu pojavu kao pogrešan rakus na kameri u kadru kada je kadrirano i malo više piva pa je onda sve moguće. Inače, kod nas su čuda normalna pojava, a kada je nešto normalno, onda je to čudo", iznosi svoje viđenje ove pojave jedan od građana Kuršumlije.

"Ovde, u ovim krajevima je to normalna pojava jer neke stvari koje treba da se urade zapravo se urade uvek onako kako ne treba. Ovo je pre situacija koja govori o tome da su u ovim krajevima društveni zakoni vredniji i jači od onih prirodnih, božanskih, tako da se to na tom mestu posebno manifestuje što je od posebnog značaja za ovaj kraj i okolinu", dodaje drugi.

Bilo kako bilo, na ovom mestu u blizini sela Ivanja sve je više znatiželjnika koji dolaze i žele da vide ovaj fenomen. Istovremeno, u Turističkoj organizaciji opštine Bojnik najavljuju da će organizovati posete turista koji su sve više zaintersovani da pored Đavolje varoši koja se nalazi u blizini obiđu i Ivanjsko čudo na kome ugašeni automobili idu uzbrdo kao i voda iz potoka koja umesto nizbrdo, teče uz brdo.

*****
Pogledajte video prilog beogradske TV B92 o ovoj temi

  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG