Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 06:04 CET

Srbija

Gravitaciono "čudo" u Srbiji: Fenomen prirode ili optička varka

Đavolja varoš u blizini koje se nalazi selo Ivanje, 11. avgust 2010
Đavolja varoš u blizini koje se nalazi selo Ivanje, 11. avgust 2010
Veliku pažnju javnosti nedavno je zaokupila tvrdnja da na Radan Planini na jugu Srbije, u blizini sela Ivanje postoji gravitaciona anomalija koja uzrokuje da se automobili koji su ugašeni sami kreću uzbrdo. Takođe, na ovom mestu obližnji potok u deonici od oko 250 metara teče uzbrdo.

Profesor sa Prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu Milivoje Maćejka kaže da se evidentno radi o fenomenu prirode i to objašnjava na sledeći način:

"Fenomen prirode je sigurno jer potok teče malo uzbrdo, na dužini od otprilike 200 do 250 metara i automobil se kreće u istom smeru. Znači, to je neki poremećaj magnetizma, anomalija. To je jedan od načina za objašnjenje ove pojave", kaže profesor Maćejka.

Međutim, pojavila su se i suprotna mišljenja univerzitetskih profesora koji odbacuju tvrdnju da je moguće da postoji graviraciona anomalija. Objašnjenje je mnogo jednostavnije, a radi se o optičkoj varki, odnosno konfiguracija terena je takva da samo izgleda da se automobili i voda iz potoka umesto nizbrdo, kreću uzbrdo.
Sve više znatiželjnika odlazi na deonicu puta kod sela Ivanji kako bi se uverila u tvrdnje o gravitacionoj anomaliji


"U ovom slučaju, magnetska anomalija ne može da bude. Takođe, prema geofizičkim saznanjima za ovo područje, ne postoji ni gravimetrijska anomalija. A ako bi bila gravimetrijska anomalija, ona bi vukla ka centru, jer svaka gravimetrijska anomalija, ako bi postojala, značila bi da ispod vas postoji jedno veoma gusto telo koje svojom silom privlači ka centru, nikako uzbrdo. U tom smislu i ta anomalija ne postoji, ili nije registrovana u kontekstu geoloških ispitivanja, odnosno geoloških saznanja", kaže profesor sa beogradskog Rudarsko-geološkog fakulteta Dragan Milovanović.

Istovremeno, profesor Milovanović kaže da pojava gde voda teče uzbrdo jeste samo optička varka koja se može proveriti veoma lako ukoliko se upotrebe geodetski uređaji koji mogu izmeriti konfiguraciju terena.

Meštani koji žive u blizini uvereni su da ovde nisu čista posla i da su možda neke nepoznate sile i pojave umešale svoje prste. Tim pre jer se, kako kažu, drugi mnogo poznatiji fenomen prirode - Đavolja Varoš nalazi na samo nekoliko kilometara od Ivanjskog čuda.

Evo šta kažu neki od stanovnika sela Ivanja:

- "Meštani mog sela kažu da su đavoli umešali prste sa druge strane Radan planine pošto je Đavolja Varoš u blizini. Dešavaju se ovde neka čuda kao što je ovo da se automobili kreću uzbrdo."

- "Verujem da ima neka sila. Moguće je sve pošto je ovde u blizini Đavolja varoš."

U Kuršumliji, pak, građani sa kojima smo razgovarali kažu da u ovoj sredini čuda ne manjkaju, ističu da samo nema normalnih pojava, onostranih je isuviše.

"Tumačim ovu pojavu kao pogrešan rakus na kameri u kadru kada je kadrirano i malo više piva pa je onda sve moguće. Inače, kod nas su čuda normalna pojava, a kada je nešto normalno, onda je to čudo", iznosi svoje viđenje ove pojave jedan od građana Kuršumlije.

"Ovde, u ovim krajevima je to normalna pojava jer neke stvari koje treba da se urade zapravo se urade uvek onako kako ne treba. Ovo je pre situacija koja govori o tome da su u ovim krajevima društveni zakoni vredniji i jači od onih prirodnih, božanskih, tako da se to na tom mestu posebno manifestuje što je od posebnog značaja za ovaj kraj i okolinu", dodaje drugi.
 
Bilo kako bilo, na ovom mestu u blizini sela Ivanja sve je više znatiželjnika koji dolaze i žele da vide ovaj fenomen. Istovremeno, u Turističkoj organizaciji opštine Bojnik najavljuju da će organizovati posete turista koji su sve više zaintersovani da pored Đavolje varoši koja se nalazi u blizini obiđu i Ivanjsko čudo na kome ugašeni automobili idu uzbrdo kao i voda iz potoka koja umesto nizbrdo, teče uz brdo.

*****
Pogledajte video prilog beogradske TV B92 o ovoj temi


Miloš Ivanović

Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Anonimni posjetilac
14.08.2010 17:18
STO JE PRAVA ISTTINA NEKA KAZU STRUCNJACI ZA OVO MPODRUCJE

Ime: emigrant Grad: München
12.08.2010 16:03

To nije nikakav fenomen i tako nesto nema samo u Srbij nego i u drugim mjestima po svjetu,slucajem sam jednom gledao tako nesto i u Njemacku (Njemacki program N24) ali tu su izisli svi moguci strucnjaci i to onda uradili i kompjuterom na kraju su dosli do zaljucka da to samo oci varaju jer kada gledate zemlju i brdo okolo onda to izleda da auto i voda i sve idu na gore ali u stvarnosti to je na dole,ako ovaj strucnjak bas hoce da zna nesto o tom "fenomenu" neka pita njemce pa ce mu biti jasno da to nije nikakav fenomen niti ima veze sa djavolom nego nesto sasvim obicno,tako nesto cak ima i u emisijam skrivene kamere (smjesno) u drugim drzavama gdje su to ljudi primjetili isto kao u Srbij ali kod drugih nema nikakvih djavola,da nisam slucajno to vidio u televizij i ja bi mozda vjerovao da tu se radi nesto o gravitacij ili o nekakvo cudo,ali ne hvala na to

Ime: Мiroslav Đukić Grad: Đavolja varoš
12.08.2010 09:50
Ovo je "radio Mileva"! Naklapanja, nagađanja, neproverene "istine i nazovi "stručnjaci". Jedino normalno i verodostojno u svemu je reagovanje građana Kuršumlije, koji, posle svih čudesa pred kojima ih stavljaju moćnici, imaju snage da se šale na svoj račun.

Ime: Anonimni posjetilac Grad: Ispod Zmajevog Krila
12.08.2010 02:34
Najosnovnija geodetska mjerenja nisu uradjena da se utvrdi da li je teren pod nagibom ili ne, a vijest je vec objavljena kao senzacionalno cudo prirode.

Ime: Fizika
11.08.2010 19:38
"Znači, to je neki poremećaj magnetizma, anomalija.", kaže profesor sa Prirodno matematičkog fakulteta u Beogradu Milivoje Maćejka.

Ne kaze ovdje cega je to profesor, jer ocito nije profesor fizike. Inace, da se ovaj "profesor" razumije u nauku, znao bi da gravitaciona sila i megnetna sila nemaju blage veze jedna s drugom. A, i da imaju, rijeka sacinjena od vecinom H2O nema magnetna svojstva, pa je nikakav magnet ne bi mogao vuci uzbrdo.
O tempora, o mores! Ko se sve danas naziva strucnjakom!

Poslušajte: Program za Srbiju

 • Srbija u dva
  30 min.

  Srbija u dva

  - Lideri regiona na skupu Brdo-Brioni; SAD ima poseban interes za ovaj region,...

 • Jutarnji program za Srbiju
  30 min.

  Jutarnji program za Srbiju

  U emisiji poslušajte: - Moskva i Ankara oštro posle obaranja ruskog vojnog...

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: VAC-u šta ostane

Posle dva tipa pritvora, Miroslava Bogićevića preslišao je Dragan J. Vučićević. Zanimljivo kako je kontroverzni biznismen sve priznao, a bivši predsednik države neće ništa. Možda bi još bolje rezultate novinarska istraga pokazala da je prepuštena verziranom Tanjugu
Dalje/More

Srpski s mukom

Hoću-neću, ili: Limiti političkog žongliranja

Odavno je primećeno da je tehniku vladanja Vučića moguće opisati kao permanentnu predizbornu kampanju, što se tumači time da je premijer kroz sada već dugogodšnje političko iskustvo shvatio da mu kampanje najbolje idu od ruke
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

Ukrajina: Zabrana za ruske avione i gas

Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor za ruske avione i obustavila kupovinu ruskog prirodnog gasa, nakon što je kompanija Gazprom najavila da će da zaustavi isporuke Kijevu.

SAD: Bolnica pogodjena zbog "ljudske greške"

Američkom vojnom istragom zaključeno je da su američke i avganistanske snage pogrešno idenitifikovale metu u Kunduzu u Avganistanu prošlog meseca, a ta greška je dovela do polučasovnog vazdušnog napada na bolnicu u kojem je stradala najmanje 31 osoba, većinom lekari i pacijenti.

Mere bezbednosti u vreme praznika

Amerikanci sutra slave Dan zahvalnosti, praznik koji se uz punu trpezu proslavlja u krugu porodice i prijatelja. Mnoge Amerikance, koji su krenuli na put automobilima, vozovima ili avionima da proslave praznik u okruženju najbližih - brine bezbednost na putu.