Dostupni linkovi

Građani traže ukidanje viza: Ukinite izolaciju Kosova


Kosovo: Potpisivanje peticije za liberalizaciju viznog režima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Kosovo: Potpisivanje peticije za liberalizaciju viznog režima

Dvadesetčetvorogodišnja Mimoza iz Prištine tri puta je aplicirala za šengen vizu i tri puta bila odbijena, i to čak i dok je radila u jednoj od međunarodnih organizacija i dok je imala redovne prihode. Htela je da poseti sestru koja živi u Francuskoj.

„Razlog je uvek bio taj da moj povratak na Kosovu nije siguran. I pored toga što sam imala svu potrebnu dokumentaciju, i pored toga što sam imala ugovor, posao, radila sam u međunarodnoj organizaciji čiji je rad bio povezan sa ambasadom gde sam aplicirala... Htela sam da posetim sestru, htela sam da učestvujem na neke konferencije. Ali, odgovor je bio negativan. A s druge strane, trošimo novac, gubimo vreme...“, kaže ona.

To je bio glavni razlog zašto je Mimoza odlučila da volontira u kampanji „Vreme je za kraj izolacije Kosova“ u organizaciji Kosovske fondacije za otvoreno društvo, i lokalnih NVO iz različitih gradova Kosova.

U sklopu ove kampanje, u svim gradovima Kosova u utorak je počelo prikupljanje potpisa za peticiju kojom se EU i Vlada Kosova poziva na ubrzanje procesa liberalizacije viza za građane Kosova. Prikupljanje potpisa trajaće dve nedelje. Građani Kosova su jedini u regionu koji i dalje trebaju vize da bi putovali u zemlje EU.

U peticiji stoji da vizni režim negativno utiče na kretanja u društvu, te da je ograničenje slobode kretanja paradoks vremena, naročito danas, kada je globalizacija uključena u svaki segment života.

Peticija zahteva od EU, kao i od kosovske vlade, da se što pre stvore uslovi za liberalizaciju viza za građane Kosova, da EU tretira Kosovo kao i druge zemlje u regionu, a da vlada s odlučnošću ispuni potrebne kriterijume.

„Ukoliko želimo ekonomski razvoj, kvalitetno obrazovanje, javno zdravlje, kulturne i sportske razmene, a naročito ukoliko želimo da manje Kosovara emigrira, onda je sigurno da nam je liberalizacija potrebna što pre“, dodaje se.

To je diskriminacija i mukotrpan proces, kažu građani Prištine koji su danas potpisali peticiju.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Ambasade na Kosovu su posebno zaoštrile kriterijume od prošle godine kada je jedan veliki broj Kosovara ilegalno, preko Srbije, emigrirao u zemlje EU.

Iz kosovskog Ministarstva za evropske integracije nedavno su izjavili da su kosovske institucije već obavestile EU da je Kosovo ispunilo sve obaveze za viznu liberalizaciju, što na Kosovuutvrđuje jedna posebna ekipa EU.

Nakon izveštaja ove ekipe, Evropska komisija će izaći sa preporukama koje bi, kažu kosovski zvaničnici, trebale biti pozitivne.

XS
SM
MD
LG