Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 17:31 CET

  Kosovo

  Građani Kosova ove godine očekuju promene

  Granica Kosova i Srbije, Merdare
  Granica Kosova i Srbije, Merdare
  Građani Kosova u novoj 2013. nadaju se pozitivnim stvarima. Oni ističu da je poslednjih godina ekonomsko i socijalno stanje znatno otežano, te očekuju promene. Jedan broj je, međutim, i skeptičan što se toga tiče.

  Mehmet Qelaj nada se promenama u svim sferama života.

  “Očekujemo povećanje plata civilnim službenicima, zdravstvu i obrazovanju. Nadamo se da će 2013. doneti promene. Najpre, da će biti ekonomskog razvoja, zatim bolje perspektive za mlade, za univerzitete, decu i uopšte građane Kosova", kaže Qelaj.

  Kreshnik Elezi nada se da će na Kosovu biti i stranih investicija kako bi se popravila ekonomska situacija.

  „Kako u društvenom tako i u ekonomskom smislu se nadam da će biti inicijativa za stranim investicijama u zemlji. Očekujem i podršku EU u liberalizaciji viza našoj državi“, kazao je on.

  Yllnora Elshani se nada da će 2013. otvoriti nove mogućnosti mladima.

  „Što se mladih tiče, očekujem više radnih mesta, više studenata koji zaslužuju studirati. Nadam se boljoj perspektivi a ne ovolikoj stagnaciji kao što je to bilo do sada“, navodi Elshani.

  Mehmet Dërguti, pak, očekuje da ga zdravlje dobro služi.

  „Najpre zdravlje, pa će svega ostalog biti. Potrebna su radna mesta za nezaposlene, promene u politici, ali zdravlje je najbitnije“, kaže on.

  Xhafet Bicaj je, međutim, skeptičan da će 2013. doneti pozitivne promene.

  „Ja sam nažlost skeptičan. Ovi današnji rukovodioci, a moji bivši studenti jer sam im bio profesor, više gledaju sebe i svoje krugove nego građane. Tako da ne očekujem velike promene. Mogu tome samo da se nadam ali nisam optimista“, navodi Bicaj.

  S druge strane, želje Srba sa severa Kosova su uglavnom povezane sa situacijom u kojoj žive. Milena Đurić se nada miru.

  „Ono što očekujem jeste mir na području Kosovske Mitrovice pa i širom Kosmeta. Želim da nađem posao“, kaže Milena Đurić.

  Slaviša Jovanović se nada da će Srbi i u 2013. kako je rekao, preživeti i da će ostati u tom delu.

  „Očekujem konkretno za mene i za narod koji živi ovde da ostanemo ovde, da bude još više studenata jer svaki Srbin znači nama u gradu. I naravno da bude mira“, ističe Jovanović.

  Jelena Stanković ipak nije ni malo optimista da će doći do pozitivnih promena za Srbe na severu.

  „Ne očekujem ništa pozitivno i ne očekujem nikakve promene. Svi ovi ljudi koji su ovde i koji su na vlasti već 13 godina ništa apsolutno nisu uradili po pitajnu zivota, opstanka i nekog boljitka na ovim prostorima. Volela bih da mogu da verujem u promenu. Imali smo za to šansu, bilo je puno prilika, sve su propuštene. Čisto sumnjam da će 2013. doneti nešto novo“, ističe Stanković.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Slobodan Grad: YU
  04.01.2013 17:41
  Za albance na kosovu nabolja promena bi bila dfa ih njihovi prijatelji koji su bombardovali Srbiju primoraju da se odreknu kvazi nezavisne drzave.Prijatelji kosovskih albanaca su shvatili gde su zagazili pa sada neznaju kako da se izvucu.Zapad novcano a i moralno prema svojim preskim obaveznicima mnogo kosta abvantura na kosovu.Srbija ce taj potez skupo platiti kao sto ga je placala pre raspada Jugoslavije.Dok su srbi proizvodili sirovine slovenci su ih tri puta skuplj prodavali inostranstvu.Takoje bilo i tako ce biti sav teret na grbaci ce snositi srpski narod.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.