Petak, 29. april/travanj 2016, 23:39 CET

  Bosna i Hercegovina

  Gradiška se nada pozitivnoj ocjeni EU o granici

  Granični prelaz u Gradišci
  Granični prelaz u Gradišci
  Granični prelaz u Gradišci na rijeci Savi koji je jedan od dva BiP-a u BiH na kojem bi se trebala cariniti roba biljnog i životinjskog porijekla obišla je delagacija EU da bi utvrdila da li on ispunjava standarde EU.

  Radilo se o tehničkoj delegaciji EU u kojoj su bili i predstavnici Hrvatske, a nakon obilaska starog prelaza ali i novog koji bi se trebao praviti na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška nisu htjeli davati izjave. Kako saznajemo EU će naknadno poslati svoje ocjene.

  Načelnik opština Gradiška, Zoran Latinović, nakon sastanka sa predstavnicima EU i Hrvatske rekao je da će se opština Gradiška susresti sa velikim problemima na Graničnom prelazu na rijeci savi ukoliko se do 1. jula ne otklone sadašnji nedostaci, jer će preko ovog prelaza ići oko 80 odsto roba životinjskog i biljnog porijekla.
  Zoran LatinovićZoran Latinović
  x
  Zoran Latinović
  Zoran Latinović

  ˝Ograničenja postojećeg mosta na rijeci Savi nije moguće riješiti bez izgradnje novog  mosta na dionici autoputa Banjaluka-Gradiška. Ono što je moguće jeste proširenje još jedne saobraćajne trake na sadašnjem prelazu kod starog mosta, te utvrđivanje novog režima saobraćaja kojim bi se razdvojio teretni saobraćaj od putničkog,a problem predstavlja i sadašnji terminal na graničnom prelazu, čiji je kapacitet nedovoljan˝, kaže Latinović.

  On ističe da se nada pozitivnom izvještaju delegacija EU o prijedlozima koje je dala lokalna zajednica. A kada je riječ o labaratorijskim i fitosanitarnim uslovima koje ovaj granični prelaz mora ispuniti, Latinović dodaje da bi to trebalo da se završi do 1. jula.

  ˝Očekuju se instalacija novih kontejnera za veterinarski nadzor koji je u nadležnosti BiH te fitosanitarne labaratorije koje su u nadležnosti RS˝.

  Delegacija EU i predstavnici opštine Gradiška obišli su i granični prelaz sa Hrvatske strane mosta na Savi te se iz prve ruke uvjerili da je Hrvatska ispunila sve standarde koje propisuje EU.

  Gojko Veselinović

  veselinovicg+rferl.org

  Radio u banjalučkim Nezavisnim novinama, te na BH Radiju 1. Izvještavao i istraživao o temama koje se tiču politike, društva, ekonomije i kulture. Od novembra 2012. je dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mila
  03.03.2013 06:53
  u BiH medjunarodna zajednica grjesi sto je dopustila da se o BiH dogovaraju samo "pet ili sest nekih nacionalisticko-socialisticki stranaka" a nije dozvolila da svi imaju glas i da se pregovora u parlamentu i da sve stranke i narodi imaju representaciju sta se desava a ne samo set stranacki lidera da idu po kavanama i da se dogovaraju o sudbini BiH.....jedino kad budemo se dogvarali u parlamentu i kad sve stranke budu imale ulog u tome i narod tek onda cemo imati i dobiti gradjansku drzavu ,gradjanske zakone i vlast...vrjeme je sad i svi treba da pocnemo pricati i traziti to od medjunarodne zajednice a i mediji treba da podrze narod u sad ovome....nama su dejca gladna inemozemo vise cekati da pocnu reforme sto ce nam poboljsti zivot ....sestorka samo odugovlaci o dogovoru samo da moze poceti da prodju drzavnu imaovinu i da samo od sestorke lideri dobiju novac od tajkuna njihovi a imovinu drzvnu ce preprodati nekom na zapadu ili u rusiji a mi ce mo onda biti robovi veci nego sad .....nemozemo ovako
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.