Dostupni linkovi

Gradiška dobila prvu eko toplanu u BiH


BiH: Gradiška dobila prvu eko toplanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

RSE Video: Erduan Katana

Gradiška je prva opština u Bosni i Hercegovini koja je dobila Toplanu na biomasu. Riječ je o zajedničkom projektu opštine Gradiška i kompanija IEE (Intelligent energy engineering) i Elnos Grupe vrijednom nešto iznad pet miliona maraka. Sa testnom fazom Toplana je počela sa radom početkom ove godine a zvanično je puštena u rad četvrtog aprila.

Kompletan projekat prelaska sa mazuta na biomasu realizovan je za dva i po mjeseca.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Latinović izjavio je da je ovim projektom opština Gradiška postala prva lokalna zajednica u BiH koja je primjenila direktivu Evropske unije o obaveznosti zamjene mazuta bio masom u sistemu daljinskog toplotnog grijanja.

"Smanjili smo emisiju štetnih gasova i po tom pitanju smo ušli u Evropu. Građani su dobili kvalitetno grijanje, koje je najjeftinije u Bosni i Hercegovini. Ovim projektom izbjegnut je neminovni stečaj Toplane. Opština se oslobodila subvencija prema 'Toplani' i gubitaka koje su na godišnjem nivou bile oko 1,7 miliona maraka, što će relaksirati i budžet", istakao je Latinović.

Direktor banjalučkog preduzeća IEE Dragiša Zečević rekao je da je prelazak grijanja sa mazuta na biomasu u Gradišci djelo stručnjaka sa banjalučkog Mašinskog fakulteta na kome su danonoćno radila domaća preduzeća.

"Više ne uvozimo preskupi mazut, već koristimo ono što je trunulo u šumama i voćnjacima. Koristimo otpad iz drvne industrije, pa čak i ono što nanese rijeka Sava. Projekat je od koristi i za lokalno stanovništvo, te vlasnike poljoprivrednih i šumskih gazdinstava. Uštede su neuporedive, a najveći značaj je sa ekološkog aspekta", rekao je Zečević.

IEE ugovorom o zakupu Tolanu će korisititi petnaest godina, a u gradski budžet uplaćivaće prosječno 15 posto dobiti, za vraćanje starih dugovanja.

Kompletan projekat urađen je bez zaduženja, a prema najavama menadžmenta "Toplane", po prestanku sezone grijanja slijedi rekonstrukcija cjelokupne vrelovodne mreže i toplifikacionih stanica.

Na promociji prve eko toplane za gradsko grijanje bilo je prisutno više načelnika iz opština Bosne i Hercegovine koji su, takođe, izrazili interes za zamjenu mazuta u toplanama obnovljivim izvorima energije.
XS
SM
MD
LG