Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 10:37 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Zemlja nezavršenih poslova

  Kola u blizini Neuma, ilustrativna fotografija
  Kola u blizini Neuma, ilustrativna fotografija
  Posjeta generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena Sarajevu bila je prilika za podsjećanje na još jedan propali pokušaj međunarodnog poticanja pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini: NATO je, naime, još u decembru 2009. godine ponudio Bosni i Hercegovini Akcioni plan za pridruženje Savezu pod uslovom da riješi pitanje prenosa nepokretne vojne imovine na državu. Ta ponuda za ubrzano pridruženje sjevernoatlantskom vojnom savezu došla je kao izraz želje nekih od najuticajnijih članica NATO-a da se - ispunjavanjem uslova za članstvo - potaknu i reforme koje će dugoročno stabilizovati bosansku državu i  istovremeno značiti i korak prema Evropskoj Uniji. I više od tri godine nakon te "ponude kakva se ne odbija" Bosna i Hercegovina nije napravila taj, u osnovi, jednostavan korak.

  Među domaćim vojnim analitičarima ima i onih koji vjeruju kako je generalni sekretar Saveza došao u Sarajevo da "izvrši pritisak" na bosanskohercegovačke političare da ispune uslov za dobijanje Akcionog plana za članstvo.

  Kad bi zaista bilo tako - to bi značilo zaokret u politici prijema novih članica u Savez: ona je počivala na principu "otvorenih vrata" za zemlje koje ispune uslove za prijem ali nikad nije uključivala i "uvlačenje" ili "guranje" u savez zemalja koje za taj korak nisu bile spremne.

  U bosanskohercegovačkom slučaju - domaće političke vođe su u susretima s visokim međunarodnim zvaničnicima tvrdili da podržavaju pristupanje NATO-u. Ugledni američki analitičar u izvještaju na tu temu iz posjete Banjaluci napisao je kako mu je sam Milorad Dodik ispričao kako je potpredsjedniku Sjedinjenih Država Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) rekao: "Sutra bih potpisao pristupanje NATO-u".

  Ali, u Sjedinjenim Državama nije ostalo nezapaženo kako je upravo Dodik, u prekoračenju nadležnosti entitetskog vođe, svojevremeno pozivao na "povlačenje srpskih vojnika" iz bosanskih snaga uključenih u vježbe NATO-a u Gruziji: to miješanje nadležnosti upravo je jedan od simptoma države nespremne da ponese odgovornost pripadanja najmoćnijem vojnom savezu.

  Iz perspektive onih u Vašingtonu koji su u ubrzanom prijemu Bosne i Hercegovine u NATO vidjeli i mogućnost njene unutrašnje konsolidacije, priključenje sjevernoatlantskom odbrambenom savezu bilo bi "dobitnička kombinacija" i za one kojima je na srcu prije svega država, jer garantuje njenu bezbjednost i suverenitet u okruženju, ali i za one kojima je najvažniji entitet, jer članstvo u NATO-u predstavlja i garanciju unutrašnje stabilnosti država. Ono bi - u ovom slučaju - značilo i garanciju opstajanja Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine i definitivno odbacivanje i pomisli na njeno moguće otcjepljenje.

  Očekivanje da bi NATO mogao "vući za rukav" bilo kojeg lokalnog vođu, ili bilo koju zemlju kandidatkinju za članstvo, prilično je nerealno.

  Ali, to što je i nakon više od tri godine ostao neispunjen i tako očit uslov kao što je upis nepokretne vojne imovine na državu samo je površinska manifestacija mnogo dubljeg i, čini se, neizlječivog poremećaja u funkcionisanju bosanske države u kojoj - čak i bez obzira na smjene na vlasti - nijedan značajniji posao ne može da se završi.

  Ništa bolja situacija, naime, nije ni sa ispunjavanjem uslova za približavanje Evropskoj Uniji: bosanskohercegovački politički prvaci su u junu prošle godine u posjeti Briselu svečano preuzeli Mapu puta, odnosno evropsku listu poslova koje valja obaviti do kraja 2012. godine kako bi država mogla podnijeti kvalitetan zahtjev za članstvo u Uniji, ali godina je prošla, a da "političke vođe", kako se nerijetko naziva putujući cirkus osoba dovoljnih samima sebi, nisu napravili ni čestit korak u ispunjavanju obaveza koje su svečano prihvatili u posjeti Briselu.

  Doris PackDoris Pack
  x
  Doris Pack
  Doris Pack
  Evropa, to, naravno, vidi: izvjestiteljka Evropskog parlamenta za BiH, Doris Pack, je u izjavi dopisniku Radija Slobodna Evropa iz Brisela savršeno dijagnosticirala stanje na bosanskoj političkoj sceni kad je rekla da bosanskohercegovački političari "potpisuju sve, a ne rade ništa".

  Ima li za tu dijagnozu dokaza?

  Najdramatičniji je bez sumnje katastrofa u uspostavljanju "funkcionalne vlasti". Prvo je trebalo punih 16 mjeseci nakon izbora u oktobru 2010. godine da se formira Savjet ministara BiH a zatim je u međustranačkim obračunima pokrenut proces "prestrukturiranja vlasti" na državnom, federalnom i kantonalnom nivou s još neizvjesnim ishodom kad je riječ o prevlasti političkih partija ali sa izvjesnim najpogubnijim rezultatom - gubitkom još četiri godine u ostvarivanju euroatlantskih aspiracija građana Bosne i Hercegovine.

  Tu sliku države čije vlasti nisu u stanju da završe nijedan posao upotpunjuje nedavna odluka o odgađanju popisa stanovništva od aprila za oktobar ove godine. Strani sponzori tog projekta velikodušno su ponudili objašnjenja po kojima je riječ o neispunjavanju "tehničkih uslova" za popis - kao što su upitnik, numeracijske oblasti i razgraničenja - ali sve su to pojedinosti za koje je iole odgovornija politika imala obilje vremena: posljednji popis obavljen je još 1991. godine.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  13.02.2013 12:21
  Pogledajte sliku. Savrsena ilustracija Jugoslavije. Kontrast izmedju mora kakvog nema nigdje na svijetu i - u prvom planu - Pezo sklopopcija i razvaljeno kamenje. Zbog ovog drugog da sto prije pobjegnes, bez obzira kako se zvalo to novo parce Jugoslavije, a zbog onog prvog da patis ostatak zivota. Sjajno.

  Ime: Santa
  09.02.2013 05:19
  Fakat steta za tu Gruziju.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  09.02.2013 21:06
  Zna se posigurno da sumska nije drzava i da ne moze ni u kakve asocijacije,a isto vazi i za one dole kamenjare.A vas dvojica i dalje svrljajte gluposti,jedino vam to i preostaje.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.02.2013 13:39
  Ja ne znam ni sto meni spominjes sumsku, a ni ko je taj drugi. Ja sam samo komentarisao propustenu sansu BiH u Gruziji. U stvari BiH je mogla i da ucestvuje i da ne ucestvuje, a najgore je to hocu-necu.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  14.02.2013 18:58
  Anonimni@
  Tebi to nije ni upuceno,nego ovoj drugoj dvojici pametnjakovica.

  Ime: Monetarista
  09.02.2013 01:18
  Odlican clanak, lijepo razvijena teza da NATO moze biti lijep podstrek, a nikako svrha u razvoju BH drustva. Oliti prevedeno sa bosanskog na bosansko-hercegovacki "fala ti Rasmo sto si navratio, fala i za maksuziju, kad opet uzmognes navrati."
  Odgovor

  Ime: Milom ili silom Grad: -bolje je milom
  09.02.2013 13:15
  Doci ce ti Rasmo ponovo i za to ne brini. Za juzno krilo NATO-a treba "pokriti rupu" prijemom Bosne,Crne Gore,Kosova,Albanije i Srbije. Ako ne pomognu diplomacija i fine rijeci NATO ima i druge metode.Slicno je bilo i sa Rumunijom i Bugarskom pa su one sada "veci katolici i od Pape" odn veci NATO-ljubci od samih njenih osnivaca.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  09.02.2013 23:39
  Ma neka dodje, samo da ne donese samo maksuziju, neka bude i malo kafe. Kafe "Dedo", naravno. A nije valjda ta stabilizacija na Zapadu tako striktna, mog'o bi Rasmo malo i da nas iznenadi. Prijatno, naravno. E, onda mozemo da budemo i Papa i Homeini, a moci ce da bira.

  Ime: DK
  09.02.2013 00:42
  Najblaze receno, cudno je da se bosnjaski politicarai zalazau uvijek za neke uticaje EU, Amerike, visokog pretstavnika i ko zna sta vec, a na drugoj strani im puna usta suverenosti BH. Da li moze ovo zajedno?
  Odgovor

  Ime: Kolumbo
  09.02.2013 13:24
  Moze. USA je kreirala abnormalni Dejtonski ugovor i na mala vrata "prikacila" fantomsku republiku sumsku /i visokog predstavnika da to nadzire/ u Bosni i Hercegovini. Dok postoji republika sumska u BiH kao ratni plen Beograda i koja prestavlja pretnju stabilnosti citavog regiona- morace u BiH biti i USA i visoki predstavnik i EU i NATO. To su pravila koja nisu izmislili Bosnjaci nego su nametnuli veliko-Srbi.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.02.2013 18:56
  Cudo, evo citamo da se ulazu milijarde u republuku sumsku. Kako sad to?
  Odgovor

  Ime: Adriatik
  10.02.2013 02:02
  Mora da si milijarde sanjao ili ti je Dodik ispricao (preko sumske TV) bajku o tome.Milijarde cete vidjeti koliko i Rusi Adriatik.
  Odgovor

  Ime: znz ja video papire Grad: srbija
  11.02.2013 19:16
  ulazu milijarde u republuku sumsku....to rusi daju dodi koji milion ,on pare u svajcarsku, daje njima mnju tvornicu, narod srpski radi tu od 7 do 7 za 10 maraka dnevnicu a dodo sa kutrunicom i lepim albakama iz holywooda ide na izlete po svetu....i tako ti idu milijarde u srpsku
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  09.02.2013 21:56
  Cuj kako ? Pa fino,covjece..Zovne Dodo novinara,izdiktira mu "pamflet"unaprijed za hevtu dana,i prica gotova ! I tako svake hefte!?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.02.2013 21:16
  Anonimni@
  Jeste,i drveni sporet je moguc,al' haj' zapali vatru ako mozes ! Ulaze te milijarde,evo vec 15 godina !?Mora da su negdje u putu zapele za nesto. Ako neka milijarda i dodje,to moze biti samo u srpskim dinarima,nikako drugacije.Bolnice nemaju za citostatike u rs-u,ljudi umiru,a vazda kruze price o nekakvim ulaganjima,koji nikako da zapocnu.Narod k'o narod,vjeruje u sve !

  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  08.02.2013 23:51
  Poceli smo sa Akcionim planom pridruzivanja NATO-u iz 2009. godine a zavrsili sa poslednjim popisom jos 1991. godine. Otvaraju se dva pitanja "funkcionalna vlast" i "funkcionalno vojno organizovanje" nudi se odgovora puno posebno kada je vlast u pitanju.
  Sto se tice vojnog organizovanja ono je sadrzano u dva segmenta "Narodno vojno organizovanje" kao ne organizovano / kome narodi BiH vise vjeruju nego drzavnom/ i "drzavno vojno organizovanj" kao organizovano. Ta dva segmenta su principijelno u sukobu, rijetke su drzave koje to mogu "izbalansirati" na ciljni nivo. Ako NATO kao medjudrzavno vojno organizovanje prihvati sve obaveze "drzavnog vojnog organizovanja BiH" ona ce, narodno receno, preko noci postati clanica NATO-a jer ce tim cinom "narodno vojno organizovanje" biti svedeno na najnizi oblik organizovanosti.
  Najvece Medjunarodne primjedbe na dostignute rezultate razvoja BiH su u ''obrazovanju" i "razoruzanju" . Smatram da BiH nema kapaciteta mozda cak ni politicke volje da ukupno noruzanje stavi pod drzavnu kontrolu.
  Vruc krompir i dalje ostaje u rukama BiH....

  Ime: Sasa Grad: Kraljevo
  08.02.2013 21:33
  Zelja za unitarizacijom BiH,od koga god da dolazi,nece proci u RS,jer bi time Srbi posle nekog vremena bili preglasani i svedeni na nacionalnu hriscansku manjinu u drzavi muslimanske brace.RS je etnicki gotovo cista,kao i veci deo FBiH,tako da je jedini moguci opstanak BiH moguc u konfederaciji,po uzoru na Svajcarsku ili Belgiju.BiH je jedina drzava kojoj se u danasnjoj eri decentralizacije,forsira unitarizacija,da bi profunkcionisala.Ociglednoje da njeno uredjenje nije uzrok ekonomskog propadanja,vec nerad i korupcija,kao sto je i u Srbiji,Crnoj Gori,Makedoniji itd.Narod obicno nije bolji od svojih politicara,jer ih on bira i odrzava na vlasti.Narod je u ovim zemljama prodao dusu za malo para,ne moze vise cak ni postene demonstracije da odrzi.
  Odgovor

  Ime: Amir - Grad: BiH
  09.02.2013 13:32
  Model uredjenja drzave koji vi predlazete Bosni i Hercegovini vise bi odgovarao Srbiji. Vojvodina kao zadnja federalna jedinica ex-Yu vec trazi da bude Republika koja bi bila konfederalno povezana sa Srbijom. Sandzak bi mogao da ima svoj Bosnjacki entitet -slican onom srpskom u BiH.Albanci na jugu Srbije /Presevska dolina/ bi imali svoju posebnu autonomiju. Kada se ovo resi u Srbiji neka se onda predlazu recepti za susjedne zemlje.
  Odgovor

  Ime: Sasa Grad: Kraljevo
  10.02.2013 19:09
  Sto da ne?Mislim da bi najveci deo Vojvodine odlucio da ostane u Srbiji,sever Kosova bi se zamenio za Presevsku dolinu,enklave na Kosovu bi ostale u Srbiji,zapadna polovina Sandzaka je etnicki srpska,dobar deo severa Crne Gore i Lastva Grbaljska.Hrvati su se etnicki zaokruzili,Albanci su na putu da zavrse projekat Velike Albanije,zasto samo osam miliona srba drzati razdvojeno.Multi-kulti je propalo u Nemackoj,dvojno drzavljanstvo je ukinuto.Evropski trend su etnicke drzave i tesko da ce to da zaobidje Balkan.Jugoslavija je,na zalost,mrtva.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.02.2013 17:44
  Liebe Sasa, samo par pitanja za Vas:
  1) Šta bi mi dobili eventualnim "etničkim zaokruživanjem" tzv. "svih srpskih zemalja"?
  3) Kada je Srbija bila "etnički zaokružena"?
  3) Odakle Vam informacije da je Bundesrepublik Deutschland ikada imala instituciju dvojnog državljanstva?
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  11.02.2013 16:06
  " Evropski trend etnicke drzave"!! Bogo moj !
  "Dobar si ti Sasa,dobar"?

  Ime: Doc Grad: Sydney
  08.02.2013 15:04
  "No Man's Land", film Danisa Tanovica, koji je preveden kao "Nicija zemlja", mogao bi unekoliko biti 'respond' na najnoviji 'topic' gospodina Kurspahica. Ja bih radije naziv Tanovicevog filma preveo sa 'neljudska zemlja'. I, zaista, kao da u BiH ne zive ljudi - gradjani, nego neka zivotinjska stvorenja za koje niko i ne haje ako uginu u jadu i bijedi.
  Politicke vodje, vladari nad ljudima / gradjanima drzave, dobro znaju da je tzv. Medjunarodna zajednica mlaka, tolerantna, jalova i da ne preduzima nista da bi izgrednike na bilo koji nacin kaznila. Bosna je u ove dvije decenije udomila hejbet tzv. Visokih predstavnika tzv. MZ, 'naoruzanih' cak i tzv. Bonskim ovlastima, a da u politickom pogledu nije makla dalje od pocetka. Ti visoki predstavnici u BiH su se smjenjivali po ustaljenom principu bas kao da su dosli na godisnji odmor, nikome ne polagajuci racune sta su pozitivno rijesili dok su boravili u Bosni. Ne sjecam se da je ijedan upotrijebio te svoje Bonske ovlasti. Neki su samo tim ovlascenjima plasili i mahali kao peruskom da rastjeraju zohare. Tvrdokorni bh. politicari nisu se ni pocesali na takva upozorenja, nego su jos prkosnije nastavili po svome jer znaju da ce ih kazna sigurno zaobici.
  Stalno sebi postavljam pitanje opravdanosti prisustva tzv. MZ u nasoj zemlji kad ona ne ispunjava ni osnovne obaveze prema gradjanjima ove drzave zbog kojih je i postavljena. Ako Visoki predstavnik ne ispunjava svoje zadatke i nije dorastao poziciji koju obavlja u nasoj drzavi, onda je bolje da se pokupi i ode da nas dalje ne kosta.
  Bosna je odavno zarazena raznim uzrocnicima i ta se infekcija, ocito, pretvorila u hronicnu bolest. Upoznali smo i simptome bolesti, postavili dijagnozu, a znamo i komplikacije, tj. posljedice takve bolesti. Sanse za preventivno djelovanje smo, kroz cijelo ovo vrijeme, izgubili i ne preostaje nam nista drugo nego da poduzmemo adekvatnu terapiju.
  Bosna je davno prestala biti pravna drzava. Odkako joj je nelegalno suspendiran njen ustav, Ustav RBiH, ona nikako da se oporavi, a njeni gradjani stalno zapadaju u sve veci glib. I ja sam taj gradjanin, pripadnik onih obicnih ljudi, i necu vise da tonem, da se gusim. Imam pravo na zivot dostojan covjeka, necu da budem stanovnik "nicije (neljudske) zemlje, hocu da imam pravnu drzavu u kojoj se zivi od rada i da se zna 'ko kosi, a ko vodu nosi'.
  Svima nama je kristalno jasno da 'nase' politicke vodje nece poduzeti nista; njima ovakva situacija itekako odgovara i oni se grcevito bore da takva situacija potraje sto duze. Ovo me sve vise podsjeca na onu prijeratnu crnogorsku tv. seriju pod naslovom: "Djekna jos nije umrla, a ka'ce ne znase".
  Mi, Bosnoljubi, ne smijemo dozvoliti da nam ubiju drzavu Bosnu. Nasoj bolesnici se mora pomoci, moramo joj nekako pojacati oslabljeni imunitet. VRACANJE u zivot njenog gradjanskog ustava, USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE, znacio bi 'RESTITUTIO IN INTEGRUM' i bio bi prvi lijek koji bi 'bolesnicu'
  pridigao na noge.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.02.2013 08:59
  drzava BiH treba saradjivati sa americkom Agencije za borbu protiv narkotika (DEA) i EU poboljsati saradnju kojuje imala u proteklom periodu,BiH staviti kao centralnu zemlja u regionu, da narod ytazi od politicara BiH da su spremni za dalje unapređenje BiH operativne saradnje, da su spremni na dodatno angažovanje kada je reč o obuci i treningu naših ljudi. Mi narod BiH se trebamo organizovati zajedno sa DEA regionalni skup gde ce prdsednistvo pozvati ministre unutrašnjih poslova iz regiona kako bismo razgovarali o još boljoj, operativnijoj saradnji u regionu u borbi protiv narkotika.
  BiH jednostavno treba da traži podršku SAD za ono što radi VladaBiH, podršku za dobijanje datuma za otočinjanje pregovora sa EU, to bi bila jedna dobra vest za građane BiH i mislim da ukoliko vlada bude nastavila sa ovakvom politikom da je to nesumnjivo veoma, veoma popravljena slika BiH u svjetu i imidž BiH što omogućava našim prijateljima i onima koji su bili protiv nas da značajno unaprede podršku za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU.....one politicare i stranke sto nisu spremni da urade to treba odma sankcionisati i narod a i medjunrodna zajednica da pomogne narodu i da zaustavi sve finacije i politicarima koji opstrukciraju reforme a i njihove stranke staviti pod nadzor
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 22:33
  A, planirate li da skupa s tim Ustavom SR BiH vaskrsnete i druga Broza? Ili Vam je jednostavnije da premotate vreme na vesele 70-te?

  Ne čini Ustav društvo, nego društvo Ustav! Dokle god je Bosancima (i Hercegovcima) prihvatljivo da žive u ovako korumpiranoj državi i sabijeni kao stoka u etničke torove, iluzorno je da će doći do ikakvog napretka.

  Da je intervencija sa strane mogla da pomogne, pomogao bi i Dayton-ski sporazum. Amerikanci su krajnje naivno verovali da na Balkanu žive ljudi koji su manje-više isti kao oni - imaju drugačije adete i higijenske navike, ama nisu pali s duda na glavu - greška!

  Ono što mora da se promeni su ljudi, njihove navike i rezoni.
  To možda jeste nemoguće, ali je preduslov za svaku drugu suštinsku promenu.

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  08.02.2013 13:32
  Зар заиста бошњачка политика вјерује да ако БиХ уђе у НАТО, да ће то онемогућити отцепљење РС из БиХ.???Демократију, ни вољу једног народа никада сила није могла зауставити па неће ни сада. Историја је томе свједок.

  Иначе, грађани Републике Српске су из више разлога против уласка у НАТО (бомбардовања 95 и 99, неутралност Србије, слободарски дух нашег народа...) И није потребан никакав референдум да се то открије.

  Сумњам да ће политичари из РС који сједе у Парламенту БиХ смјети да дигну руку за НАТО. Ако буде српске слоге, БиХ никада неће бити чланица НАТО пакта ако ни СРбија не буде у истом. Не треба нам ни оружје, ни протести, ни референдуми... довољно је да користимо механизме који сада постоје у Парламенту БиХ (ентитетско гласање и вето).

  Тако да од приче о уласку БиХ у НАТО, што се тиче РС нема ништа. Једино ако Бошњаци и Хрвати не желе опет да прегласавају Србе и РС. Задњи пут кад се то десило дошло је до рата... овај пут може доћи до убрзаног одцепљења РС из БиХ. (што и није тако лоша опција)
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  08.02.2013 17:51
  I posle 1000 godine zatvora za zlocine, genocida, i Hiljadama ubijenih, i posle dva bombardiranja.. i posle obaranja svih borbeni aviona, ima neko ko misli na rat ?
  Rat je delo djavola tipa karadjica, mladica, milosevica , babica hadjica i 100.000 njih, ali zar im ne vidite kraj ?
  Oni koji su ubili su se samo ubili...neko u Beograd, neko u zatvor...
  Znam da ti nisi ratnik...ti bi navijao za nekog ko bih se borio za umnebolne ...Ali gde da se nadju takvih ?
  Jedino ako pobegnu iz Den_Hague.
  Ovakvih kao ti nisu opasni ni za svoje komsije..Pitam te da li si citao ovo :Ugledni američki analitičar u izvještaju na tu temu iz posjete Banjaluci napisao je kako mu je sam Milorad Dodik ispričao kako je potpredsjedniku Sjedinjenih Država Džozefu Bajdenu (Joseph Biden) rekao: "Sutra bih potpisao pristupanje NATO-u".
  Koje lecemjerstvo BOZE nas sacuvaj.
  Odgovor

  Ime: nedajmo se potnoge Grad: stonasgazepoliticarima
  09.02.2013 08:21
  sta vlast u radi kao sto je i prije nje ona druga vlast SDS radila u 1992-1996 radila...šta vlast radi u posljednje vrijeme:
  Iskazuje nekakvu zloćudnu šizofreniju ne znajući kamo i gdje udara. Ta šizofrenija je proizvod inherentne nesposobnosti vlasti da obezbijedi bolji život i dadne nekakve perspektive budućnosti.
  teorijama zavjere do sada su spominjana narandžasta proljeća, značke, nevladin sektor i opozicija. Ono što se ne spominje, a što najviše žulja vladajuću elitu, jeste volja birača koja se, sudeći prema panici unutar režima, mijenja na njihovu štetu....narod treba da vidi ko i sta mu i kako neda napred i neda da nam djeca imaju sta jesti....dok predsednik i ministri i stranacne vodje voze mercedese, kupuju vikendice od milione eura,vozajuse sa glumicama iz amerike, europe...imaju "lepe i hot" sekretarice mi narod sve ovo placamo kroz takse ovde u RS su 40% a u fBiH su 55% zasto ...zato svi trebamo ustati na noge i demantovati i traziti drzavu gradjana a ne ove "etno-republike i federacije" sto samo rade za korist politicara... skupine sto nas taru i radimo za nji svaki dan za 10 maraka dnevnicu od jutra do mraka....
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 17:05
  Vama nije dovoljno što mlatite praznu slamu, nego još istu umnožavate COPY-PASTE metodom?! Smešan ste Vi neki čovek, slobodarskog duha :)
  Odgovor

  Ime: Djuzepe Pavarotti
  08.02.2013 17:00
  Za pitanja od drzavnog znacaja -ulazak u NATO pakt i prikljucenje Evropskoj Uniji ne pitaju se entiteti i regioni. Ako vise od 51% stanovnista BiH bude za ovu opciju moze srpski entitet glasati kako hoce -to nece imati nikakvog znacaja jer u srpskom entitetu zivi oko 30% BiH stanovnista. Takav broj ni u jednoj drzavi u Evropi ne odredjuje njene strateske interese. Osim toga Srbija je susjedna drzava koja nema veze sa Bosnom i Hercegovinom. Veliki odredjuju pravila igre a mali se tome samo prilagodjavaju. To jos nisu shvatili Srbi u Srbiji i BiH pravoslavci.
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  08.02.2013 20:40
  А који то закон може на нивоу БиХ да се донесе без Срба? Ниједан. За све се питају Срби и РС и то вас све јако нервира. Нас 30% има моћ ко вас 70% и не можете нам ништа. Тако неће проћи ни ова прича око НАТО-пакта јер се тај споразум мора ратификовати у Парламенту БиХ где ми можемо блокирати сваку одлуку која није у интересу РС...

  А ,ако мени не вјерујете... прочитајте Устав БиХ, тамо све љепо пише...
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.02.2013 11:37
  Milan @
  Da si tezak ekstrem vidi se iz aviona.A da si i nepismen,takodjer se vidi iz prilozenog"nazovi komentara". Dok ti meni pises "ljepo,"sve mi je jasno,ko si i odakle si ! Ali,nema veze..Ne moras ni da budes pismen,dovoljno je da si nacionalist !!
  Odgovor

  Ime: Džemal
  09.02.2013 11:48
  "Moj Milane jabuko sa grane", iako bih najradije ovo JABUKO zamijenio sa jednim drugi živim bićem sa grane kad nebi moji gostitelji na RSE to odmah izbrisali, jer ti i tvoje razmišljanje baš to zaslužuju.
  Znaš li ti, "sa grane", da ničija nije do zore dogorjela.Strpljen spašen! Samo polahko, da se ne umoriš. Ko čeka, dočeka!
  Odgovor

  Ime: Милан Grad: Бања Лука
  09.02.2013 16:26
  Е мој, Џемале,

  Ја на грани, ти у облацима. Барем је та грана СРПСКА грана, а облаци су ничији и свачији... ко то за шта се бириш

  ако и знаш за шта се бориш?

  Odgovor

  Ime: tako znaci
  09.02.2013 01:00
  Drugom rjecju tih 30% drzi zemlju i ostalih 70% kao taoce svoje politike.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.02.2013 22:21
  Pa, kad je već tako, onda "Vi" to lepo "blokirajte" i mirna Bosna.

  Lepo se po onome što pišete vidi da ste "pravi" Srbin, s dna kace - ne zato što kuckate ćirilicom, to je nebitno (kuckam je i ja povremeno, pa sam odrod, izdajnik i strani plaćenik), nego zato što ne razumete da ovlašćenja i mogučnosti stoje upravo proporcionalno odgovornosti, te da iza odluka slede i posledice, tj. da nije pametno sve što je legalno.
  Ili da Vam uprostim - po Ustavu BiH "srpski narod" ima puno pravo da se popne na brdo i odseče sebi izvesne organe, selu i inat, ali to ne znači da će posle toga u veselju da ode kao da se ništa nije desilo!

  A, meni lično je sasvim svejedno - kosmički je zakon da svaka glupost bude naplaćena i ja tu ne mogu ništa, sem da posmatram sa udobne distance.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.