Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 13:46 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Paravan kolektivne krivice

  Ilustracija
  Ilustracija
  Rasprava u srijedu, 5. decembra, u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku o radu haškog tribunala za ratne zločine počinjene u godinama raspada Jugoslavije ovog puta se vremenski podudarila s potpaljivanjem antihaških osjećanja posebno u Srbiji u vezi s najnovijim oslobađajućim presudama za ratne komandante hrvatskih i kosovskih oružanih snaga.

  Te presude su u najširoj srpskoj javnosti, pa i među nekim od njenih prodemokratskih i proevropskih aktivista, primljene kao dokaz kako je riječ o političkom i u osnovi antisrpskom sudu. Ta osjećanja je na samoj sjednici Savjeta bezbjednosti izrazio prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić čije je izlaganje u Temi dana u vrhu naslovne strane u broju od četvrtka beogradska "Politika" sažela naslovljavajući Tanjugov izvještaj iz Njujorka sa "Vučić: Odlukama Haga Srbi jedini krivci".

  Vučić je u tom izlaganju rekao kako je "haški tribunal svojim presudama izdvojio srpsku naciju kao jedinu odgovornu za svirepe zločine počinjene na teritoriji bivše SFRJ". Rekao je i kako tribunal "nije uspeo da odgovori zadatku zbog kojeg je osnovan – da doprinese procesu pomirenja u regionu zapadnog Balkana".

  "Potrebno je naglasiti da su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije imali civilnu, etničku i versku dimenziju. Nije bilo nevinih u zločinu. Sve strane su učestvovale u konfliktu, počinile krivična dela i pretrpele ljudske gubitke" – rekao je Vučić.

  Iako je u tom izlaganju naglasio kako "Srbija nikada nije tražila veštačku simetriju ni u optuženima niti u presudama tribunala" njegovo insistiranje kako "nije bilo nevinih u zločinu" i kako su "sve strane počinile krivična dela" samo je najnovija demonstracija nastojanja da se jednaka raspodjela krivice nametne kao kriterijum pravičnosti i ispunjavanja misije tribunala.

  Sudnica u Haškom tribunaluSudnica u Haškom tribunalu
  x
  Sudnica u Haškom tribunalu
  Sudnica u Haškom tribunalu
  Na toj liniji i prezentacija Vučićevog izlaganja na Savjetu bezbjednosti u "Politici" u značajnoj mjeri pokazuje i zašto tribunal – kako to pokazuju i reagovanja na njegove najnovije presude u Srbiji – zapravo i nije mogao doprinijeti pomirenju u regionu: u prezentaciji tog izlaganja kao teme dana na naslovnoj strani srpskoj javnosti nudi se zaključak kako je to na neki način obilježilo sjednicu Savjeta bezbjednosti. Da bi se osnažio taj utisak, izvještaju se – na web stranici beogradskog dnevnika – dodaje i izjava ruskog ambasadora u Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina na toj sjednici kako tribunal "nije pokazao ni pravednost ni efikasnost" a da se u toj web verziji izvještaja ni riječju ne spominje "ostatak rasprave" koju, recimo, informativna služba Ujedinjenih nacija u naslovu svog saopštenja sa sjednice sažima na sljedeći način: "Savjet bezbjednosti pohvaljuje doprinos međunarodnih tribunala globalnom krivičnom pravu, proglašavajući kako će njihovo nasljeđe biti utisnuto u bilanse istorije".

  Održavanje privida kako je naše mišljenje o istorijskim procesima, institucijama i ličnostima na neki način relevantnije od svakog drugačijeg viđenja već pune dvije decenije je nepremostiva prepreka uspostavi elementarnih uslova za pomirenje koje se može zasnivati samo na univerzalnom obznanjivanju počinjenih zlodjela, kažnjavanju odgovornih i poštovanju za žrtve ratnih zločina na svim stranama.  

  Uporno insistiranje kako su "svi krivi" – čak i ako zamjenik premijera zaista ne traži simetriju – objektivno doprinosi zamagljivanju odgovornosti u kojoj bi nekako sistematska zlodjela u opsadi Vukovara, koja je završena trijumfalnim naslovom "Vukovar sravnjen ali slobodan", trebalo da budu jednaka pojedinačnim zločinima u odbrani tog grada; u kojoj bi troipogodišnji teror nad Sarajevom i ubistva više od 12.000 građana trebalo izjednačiti s neljudskim zločinima nad srpskim civilima unutar opsjednutog grada; a godišnje komemoracije za žrtve međunarodno potvrđenog genocida u Srebrenici zasjenjivati "kontrakomemoracijama" u susjednim varošima i upornim negiranjem sa najviših mjesta u Srbiji i Republici Srpskoj da je genocid uopšte i počinjen.

  U ovom najnovijem povodu, predstavljanja sjednice Savjeta bezbjednosti isključivo iz vučićevsko-čurkinovske perspektive, čitaocu se uskraćuje predstava o tome šta "ostatak svijeta" misli o istorijskim učincima i nasljeđu tribunala. To uključuje izjavu predsjednika tribunala (Theodor Meron) da je on doprinio "novoj eri odgovornosti za pravdu u međunarodnoj zajednici"; izjava haškog tužioca (Serge Brammertz) kako će uspjeh tribunala biti mjeren uspjehom u prenosu nadležnosti za gonjenje ratnih zločina na nacionalne krivične sudove" ("Sva zlodjela počinjena protiv civila u bivšoj Jugoslaviji moraju se krivično goniti"); puna podrška radu tribunala od strane predstavnika Francuske (uz podsjećanje na "odgovornost sjećanja"), Njemačke (uz zabrinutost zbog najnovijeg svođenja saradnje Srbije s tribunalom na "tehnički nivo"), Velike Britanije (uz naglašavanje značaja domaćeg gonjenja kako nijedan počinilac ratnih zlodjela ne bi ostao nekažnjen), Sjedinjenih Država (uz obećanje nepokolebive podrške tribunalu u ispunjavanju misije sprečavanja budućih zlodjela i kažnjavanja počinilaca) ...

  Populističke izjave u kojima se tribunalu zamjera da je izdvojio "srpsku naciju kao jedinu odgovornu" za ratne zločine prije će doprinijeti učvršćivanju nego oslobađanju od osjećaja kolektivne krivice: tribunal, naime, ne sudi nacijama nego konkretnim počiniocima konkretnih zlodjela a tu onda ideologija "svi su krivi" nije od bilo kakve koristi osim naravno političarima koji u pripisivanju kolektivne krivice vlastitom narodu vide paravan za prikrivanje vlastitog ili učešća svojih partija u politici koju međunarodni sudovi vide kao udruženi zločinački poduhvat.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: Poreznik Toljaga
  13.12.2012 23:53
  Ni jedna osoba ponaosob, nije kriva za pocinjene zlocine u BIH i Hrvatskoj ukoliko nije osudjena od sudova tih zemalja.

  No gradjani Srbije mogu idalje da strijepe od optuznice (ICJ-CIJ) za napad na BIH, ili ti ratnih reparacija koje bi se placale iz prikupljenih poreza od stanovnistva Rep. Srbije, ukoliko BIH dobije taj proces.

  Ime: P. A.
  13.12.2012 14:56
  Ne razumijem u cemu je problem sa konstatacijom da su sve strane krive za zlocine? Pogotovo kad postoji i dodatak: neko vise, neko manje.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 19:22
  P.A.@
  Opet ti udaras po svojoj matrici? Evo ti par podataka,pa da vidimo koliko si u pravu.Napisao sam ja tebi brzi odgovor,ali ovi mudoratori ne objavise ga!
  Dakle,33 070 civila Bosnjaka ubijeno u Bosni, 4075 civila Srba i 2163 civila Hrvata!! To je za tebe,neko vise,neko manje?Kako te bre nije sramota?Ostavi se tih Karadzicevih floskula.Mora da ga previse pratis na sudjenju.Tu maglu ne mozete prodavati vise nikome.
  Pogledaj pametnjakovicu jos jednom te cifre gore,i razmisli malo,ako imas cime!?

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  13.12.2012 14:34
  Pokazalo se besmisleno raspravljati o individualizaciji i kolektivizaciji krivice. Oni koji misle da su svi Srbi krivi i dalje će tako misliti. Oni koji se ne osećaju krivim se i dalje neće osećati krivim. Za zločine su osuđeni pojedinci, sudi im se i biće osuđeni još mnogi. Da li će to zaustaviti neke nove ratove na Balkanu, sumnjam. Sve mi se čini da je stanje kao i uvek, zamrznuti konflikt. Jedino gde nam se svima istorija poklapa je to da je ratova bilo mnogo i da se tim ratovima ništa nije rešilo konačno, nego se svako povukao na neku svoju poziciju sa osećajem da je zakinut, ali da će se u nekom sledećem konfliktu može postići više od trenutnog.

  Ime: razum
  11.12.2012 15:37
  Prvo su zarili i palili, pokrenuli 4 rata i kada su vojno porazeni onda bi zeljeli da svi budu krivi i odgovorni. Tko zna koliko para je Srbija potrosila zadnjih 15 godina za razna lobiranja i razne uduruge koje su ko papagaji godinama ponavljali iste mantre.

  U Srbiji treba EU provesti denacifikaciju kao sto je to provedeno u Njemackoj nakon ww2. Al kako to provesti kada i najvisi politicari daju izjave da je Vukovar srpski grad i pricaju da su im snovi Srbija do Karlobaga. Dakle snovi su im protjerati 2 mil Hrvata, sve opljackati i pobiti.

  Odgovor

  Ime: Monetarista
  12.12.2012 13:38
  Nisu Srbi prvi rekli da je Srbija do Karlobaga, vec Englezi. Napismeno. Sa muhurom.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.12.2012 13:56
  Rekli su Englezi nekad davno da Srbija treba da bude do Bleda, da tamo vlada srpski kralj, pa je vladao 20 godina i uvjerio cijeli svijet kako srbi ne znaju vladati drugim narodima. Nije bitnos ta je ko rekao prije, bitno je sta se govori sad, a sad se govori da Srbija nema ni Kosovo. To vam je realnost a ne Karlobag.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  12.12.2012 18:38
  'Ajde?! Nisu Srbi znali dokle im je, pa su pitali Njeno Veličanstvo da im uzme meru?! O sancta simplicitas!
  Odgovor

  Ime: Naivcina Grad: zapadna Evropa
  12.12.2012 16:39
  Stvarno?
  Nakon tvog komentara sad mi sve ima vise logike. Znaci SANU ne znaci Srpska Akademija Nauka i Umjetnosti nego STRANA Akademija Nauka i Umjetnosti?
  Imas li jos koju da je arhiviram uz onu o antifasisti Mihajlovicu i neukljucenosti vlasti Srbije u genocid u BiH?
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  13.12.2012 11:51
  Londonski ugovor iz 1915. je povijesna cinjenica. Glede potpisa i muhura treba dodati i Francuze. Dakle, tocno je dragi gospodine - Londonski, Versajski, Becki, San Stefanski, Berlinski - a ne zaboravimo Zenevski, Briselski, pa naravno - Dejtonski sporazum i ugovor. Sve strano. Dobro jutro, Kolumbo!
  Odgovor

  Ime: Naivcina Grad: zapadna Evropa
  13.12.2012 16:41
  Monetarista de ti nama objasni i odluci se vec jednom. Ili je ideja o granici Karlobag Ogulin Virovitica stvorena u Londonu ili se ono kako kazes "probanjem, pitanjem, guranjem" usporedo sa terenskim genocidom i etnickim ciscenjem pokrenuta negdje drugdje, neznam mozda u Beogradu? Ako je stvorena u Londonu onda branioci te politike su strani suradnici i kolaboratori. A ako je upitanju pokretanje interesa Beograda oko ostvarivanja stogodisnje zelje za jednonacionalnom drzavom svih Srba rusenjem SFRJ onda su branioci te politike izdajice ovaj put Jugoslavije, u svakom slucaju mi niste nikako jasni.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  13.12.2012 21:40
  Englezi su dosta svijeta podijelili, a vidim i dalje im to ide od ruke. Zavadi pa vladaj.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 13:22
  Monetarista@
  Ko te pita za te silne ugovore?Covjek te fino pitao,da li to Srbija nije znala dokle joj sezu granice,pa upitala Njeno Velicanstvo-kraljicu,da ona da svoje misljenje!!
  Vece gluposti nisam odavno procitao.Cak ni Anonimus ne napisa takvu blasfemiju!
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 15:46
  Monetarista@
  Ne petljaj babe i zabe Monetarista!Ne mozes porediti Srbiju sa Bosnom nikako.Bosna je uvijek znala dokle sezu njene granice,jer nije nikada imala pretenzija na komsijske teritorije,dok se to za nase komsije ne moze reci.Normalno,niste ni mogli zvanicno da priznate gdje su vam granice,kada ste stalno atakovali na tudje teritorije,narocito bosansku,s nadom da ce te se prosiriti!
  I,nemoj nam brate prodavati maglu,nismo bas toliko naivni.
  Znamo se stotine godina?Kakvi tada,takvi ste i sada!
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  13.12.2012 14:28
  Jasare, stvarno si me razocarao. A jel' to Hrvatska, Bosna ili Dodikova tvorevina, ili Kosovo znalo dokle im je granica, sta mogu, sta ne mogu ...? Probash, pitash, kao i u nekim drugim, vise zivotnim stvarima .... Malo po malo - drzava. Kako ne znas dokle Srbima ide Srbija? Pa do Japana. Dalje valjda ne moze, ne znam pitaj ih.

  Nije Srbija jedina! O Albancima ne treba pricat, kao ni o Dodiku, a ni Bosnjacima nije mane - mislim da je zadnji put bio aktueliziran Herceg-Novi sto u turskim knjigama stoji kao i Sandzak - cak je i Tunjo o tome pisao. Hrvati, fini i civiliziranji, pravi Eurpoljani, za sada bi samo Neum.

  Moj odgovor svima Vama je, pa i tebi Jasare - dok po pamet budete isli kod stranaca, slusali sta ce Vam oni reci i po tome se ravnali, nece Vam biti bolje. Srbi to najbolje znaju.

  Ime: amerikanac u srcu Grad: USA
  10.12.2012 20:34
  Srbi vole da se hvale da su prvi,najbolji,najpametniji,najpoznatiji ,nebeski narod itd...Imaju Novaka Djokovica(meni najdrazi sportista),izvanredan vaterpolo, odbojku, rukomet, Nikolu Teslu, B.Stankovica,Crnjanskog,prisvojene M.Selimovica i I.Andrica,predivne epske pjesme, prelijepe zene,izvanrednoig Milomira Marica, (urednik Hapy TV i stvaralac izvanredne "Cirilice") i jos puno toga.Nazalost, Srbi su npavili najstrasnije ratne zlocine i imaju najvise rastnih zlocinaca.Kada bi ulozili toliko energije, da afirmisu ono sto je vrijednost, po cemu su Srbi vise prepoznatljivi, koliko energicno brane i opravdavaju svoje zlocince i njihove zlocine svijet bi imao bolju sliku o Srbima a Drzava Srbija vise postovanja od svih.Ovako, kad kazete prosjecnom amerikancu Srbija on pomisli na Sibir ili Siriju a kad kazete Mladic, Karadjic ....onda vam kaze da su to ratni zlocinci. Te ratne zlocince, upravo , Srbi afirmisu i onda se zale na los imidz u svijetu.

  Ime: Anonimni posjetilac
  09.12.2012 18:17
  Sve strane su učestvovale u konfliktu, počinile krivična djela i pretrpjele ljudske gubitke Vučiću ali:

  1) Samo su srbi pocinili genocid (zato i necete zvanicno da priznate genocid) i
  2) Samo su kod srba u zlocinima sudjelovali svi segmenti drustva, od radnika bez osnovne skole pa do univerzitetskog profesora.

  Ove dvije vazne i cinjenicno utvrdjene karakteristike srpskih zlocina imaju pandan samo u nacistickom pokretu kod Nijemaca sredinom XX vijeka, kojima su cinjenicno i pravno utvrdjene iste ove stvari. Sve ovo ostaje zapisano za buduca pokoljenja sve dok ova nasa civilizacija traje a mozda i poslije toga. Sve ostalo su naklapanja i dnevna politika.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  11.12.2012 19:57
  1) Djelomocno tacno...samo se PC srbima dokazala krivica za genocid "do sada" (ne Srbiji)...vidit cemo sta ce tzv HZHB ispasti nakon presude u Hagu.
  2)Netacno...Hrvatsku domacu "demokraciju" i agresiju na BiH nisu provodili samo Tudzman i Susak.

  Tvoje cinjenice ce vaziti sve dok se ne promjeni vazalska garnitura politicara u BiH...
  Ostalo je jos mnogo toga da se objasni tokom rata u ex Yu, tako da istorija se jos pise...
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  13.12.2012 13:59
  Koji je to hrvatski sveucilisni profesor osudjen za ratne zlocine? Samo su srbi imali tu "cast" da im znanstvena perjanica bude ratni zlocinac.

  Ime: Monetarista
  09.12.2012 12:08
  Haski sud je utvrdio povijesnu istinu. Da se mrtvi mogu vratiti, pa da zaboravimo na sve. Ali kako ne mogu, na svatkome je da iz iskustva izvuce pouku. Do sada ne vidim da je ikom stalo da svijet ucini boljim. Srbija tu nije jedina - i neki iz Hrvatske nakon Brionskih zapisnika i Karadjordjeva koji su haskim postupima utvrdjeni kao povijesne istine, shvaca oslobadjanje od krivicne odgovornosti par generala kao oslobadjanje nacije od povijesne odgovornosti. Sramota. Povijest ca biti sudac, samo sto povijest pisu pobjednici.

  Ime: Dvolicnost Srbije
  08.12.2012 18:07
  Politiku Srbije i zlocine iste koja i dan danas radi na odbrani i minimizaciji istih brani "Nikola" pozivom na "objektivnost" koji je navodno iz grada koji je najvise propatio upravo zbog iste politike, koja ironija sa dobrom dozom bizarnosti zar ne?

  Meni su interesantniji razlozi zasto Beograd vodi ovakvu politiku pokusaja izjednacavanja krivice. Tri razloga su jasna.

  Jedan, da osigura podrsku radikalnih djelova svojih glasaca koji su trenutno vecina ili barem ona najglasnija politicki angazovana vecina drustva koji bi se zatim koristili izborima, te na "spontanim" demonstracijama, barikadama i fabrikacijom nereda (strategija koja datira jos od Milosevicevog rezima).

  Drugi, da se ovakvom politikom drustvo jos vise udalji od aspiracija prema priblizavanju EU te time utemelji stanje koje pogoduje politickoj, privrednoj korupciji, kriminalu i bogacenju onih na vlasti koji su glavni krivci za odnose unutar drzave kao i na prostoru bivse Jugoslavije.

  I treci koji je i NAJBITNIJI razlog ovakve politike se svodi na prostu potrebu LEGITIMIZACIJE zlocinackih poduhvata etnickog ciscenja i genocida, razlog koji je i sam bivsi predsjednik Srbije objasnio i naveo jednom od svojih ekzekutora te politike na terenu, uostalom sami poslusajte.

  http://m.youtube.com/index?&desktop_uri=%2F#/watch?v=frPqr2rvd2s

  Ime: Eimen
  08.12.2012 14:35
  Haski Tribunal sluzi za lomljenje kicme nedisciplinovanih u sklopu uspostavljanja jedinstvenog svjetskog poretka na cijeloj zemaljskoj kugli. Hrvatska je poodavno klepnula usima, maksimalno saradjuje na svim planovima, prodala je vecinu drzavne imovine, rijesila se domacih banaka, solidno se zaduzila, podrzava sve inicijative medjunarodne zajednice i daljnja kaznjavanja zaista nemaju nikakvog smisla. Zato su generali oslobodjeni. Srbija se jos uvijek trzuka, bacaka i kofrci, tako da je medicinski tretman jos uvijek potreban dok pacijent potpuno ne otupi i preda se. Seselj bi bio otezavajuci faktor u Srbiji, tako da je dugim sudjenjem sklonjen dok ne izgubi politicki uticaj, na jedan humaniji nacin nego sto je uradjeno sa Arkanom i Dzindzicem. Naravno, to ne znaci da Milosevic, Milosevicka, Karadzic, Mladic i mnogi drugi koji Haga nisu vidjeli ni na razglednici zaista nisu ratni zlocinci. Ne znaci ni da Milosevic, Arkan i Dzindzic nisu zasluzili svoju sudbinu. Ponekad nekim procesima vjetar puse (duva) u ledja.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  08.12.2012 17:01
  Oprostite za pitanje! Da se vi niste na forumima javljali pod sifrom MARKO"? Insinuacije na upletenost medjunarodne zavjere su t
  akve, kao da su Markovom rukom pisane. Nigdje krivice krivih. Srpski mediji su do sada nebrojeno puta dokazali srpsku nevinost. Najveci krivci ispadnu Vukovar, Srebrenica, Sarajevo, ...., jer su se na lazili na putu do Velike Srbije.
  To mu dodje kao optuzivati noc, jer lopovi najcesce kradu nocu..
  Odgovor

  Ime: Eimen
  09.12.2012 08:17
  Gospodine Fred,
  Citate povrsno i jako ste mastoviti. Sticajem okolnosti nisam ni Marko ni Srbin, a uz to sam rodjeni Sarajlija. Tragedija Sarajeva me pogodila vjerovatno vise nego vas. Takodje nema zavjere medjunarodne zajednice nego ima politika koja se sprovodi i ciljevi koji se zele postici. Ja cak nisam komentarisao ni da li je ta politika dobra ili losa. Mi obicni smrtnici na nju ne mozemo uticati, ali je dobro da shvatimo sta se desava upravo zbog toga da ne bismo mokrili uz vjetar. Procitajte intervju sa Aleksandrom Vucicem na ovim stranicama, pa ce te vidjeti da i on to pocinje da shvaca.
  Odgovor

  Ime: Furije
  08.12.2012 21:38
  Gospodine fred, ako dozvolite da se umijesam, nema tu nikakve zavjere. Ne shvatate. Srpska krivica je neosporna. Sustina je da su Srbi odigrali kako je trebalo da se Jugoslavija razvali. A sud u Hagu samo pokazuje da tu uopste nije bitno ko je za sta kriv, nego da razvaljivanje bude potpuno.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.12.2012 16:59
  A, onda je mrmot zamotao čokoladu...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.12.2012 19:21
  Dragi Fred, kamo sreće da je tako! Na našu nevolju, taj oblik mišljenja je veoma raširen, i trenutno neizlečiv, baš kao prionske bolesti.
  Neki upućeni tvrde da teorija zavere čini više direktne štete mišljenju kao takvom, nego bilo koja druga deluzija.

  (Nema razloga da se sumnja da će se, na ovaj ili onaj način, uspostaviti i saprofitski ekosistem koji profitira na ovom fenomenu, i da će posebno prilagođenim jedinkama i grupama ovo dati sistemsku prednost koja će ih dovesti u pozicije dominacije.)
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  08.12.2012 19:20
  Dragi Fred, kamo sreće da je tako! Na našu nevolju, taj oblik mišljenja je veoma raširen, i trenutno neizlečiv, baš kao prionske bolesti.
  Neki upućeni tvrde da teorija zavere čini više direktne štete mišljenju kao takvom, nego bilo koja druga deluzija.

  (Nema razloga da se sumnja da će se, na ovaj ili onaj način, uspostaviti i saprofitski ekosistem koji profitira na ovom fenomenu, i da će posebno prilagođenim jedinkama i grupama ovo dati sistemsku prednost koja će ih dovesti u pozicije dominacije.)
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  09.12.2012 21:50
  Moje provokativno pitanje gospodinu "Eimenu"nije ni imalo zelju da isprovocira imenovanog, vec da naglasi da veoma veliki broj pojedinaca, medija, udruzenja i organizacija,iz Srbije, uporno pokusava da podmetne "kukavicije jaje" i svoju krivicu i odgovornost prenese na veoma siroko pojmovno polje "medjunarodne zajednice". Takva politika je kod pojedinaca vec uspjela da otupi zahtjeve da se decidno pokaze krivac i da se skine odgovornost sa cijele nacije.To je kratkovidno gledanje i nece dati sansu pomirenju, Srbija je icinila prvi korak u rat i prvi zlocin, pa slijedom, mora uciniti i prvi korak ka pomirenju, a on ne vodi negiranjem krivice i zlocina i vlastite odgovornosti.Naprotiv.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  10.12.2012 17:02
  Dragi kolega, potpuno se slažem s Vama.

  Inače, čvrsto verujem da Srbija neće moći da se pomiri sa susedima pre nego što se pomiri sama sa sobom, tj. da se otrezni od velikodržavne megalomanije i mitomanije i prihvati sebe onakvu kakva je u granicama i dometima koji joj pripadaju.

  Ime: fred Grad: usa
  07.12.2012 19:54
  Moje vidjenje moguce krivice Haskog tribunala u dosadasnjem vodjenju postupaka se satoji u tome da je, iz samo njima poznatih razloga, insistirao i vodio postupke na osnovama pojedinacne odgovornosti. Samo u nekoliko primjera se pokusao osuditi kolektivni zlocin kroz, samo njima razumljivu sintagmu, "udruzeni zlocinacki poduhvat". I maloj djeci je jasno da se pod tako sklopljenom frazom pokusao umanjiti zlocin srpskog naroda. Ovdje se samo po sebi podrazumijeva udruzivanje gradjana, kroz partije i politicke stranke, te vojnih, politickih i vjerskih struktura. Sud je svjestan toga da udruzivanje na odbrani domovine automatski iskljucuje udruzeni zlocinacki poduhvat, jer se samim pokusajem vezivanja obrambenog rata i i udruzenog zlocinackog poduhvata dovodi u pitanje apsolutna moralnost haskog suda. Braniti domovinu je svuda u svijetu najvisa duznost i cast. Pojedini zlocini u odbrambenim ratovima su oduvijek bili osudjivani. Zlocin je zlocin.
  Za zlodjela iz drugog svjetskog rata odgovornost je preuzela njemacka nacija. Rijetko se zlodjela iz tog rata vezu za pojedince. Cesce se pominju kao kolektivna krivica naroda. Tako je trebalo postupiti i sa ovim ratovima iz nase proslosti. Odgovornost za rat vezati za Srbiju, a ratne zlocine suditi pojedinacno. Izbjegao bi se pokusaj izjednacavanja tezom da su svi cinili zlocine, a krivica je podjednaka i zlocinca i zrtve.
  Srbija bi da procesuira zlocine koji se se desili na cijeloj teritoriji EX Jugoslavije, kao doprinos toboznjem pomirenju. Moja preporuka: Neka Srbija sudi za zlocine koji su pocinili Hrvati, Bosnjaci i drugi na njenoj teritoriji, pa neka od toga gradi odgovornost drugih, a zlocine koje se pocinili srbi u njeno ime neka ostavi onima nad kojima je zlocin pocinjen. To bi bilo pravedno i posteno, ostalo su politicke igre bez granica gdje niko nije kriv.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  09.12.2012 12:15
  Sud sudi pojedincima po osnovi bolje 100 krivih ne osuditi, nego jednog pravednog osuditi. Sud ne sudi narodima i nacijama. Narodi i nacije ne mogu preuzeti kolektivnu krivicu, ali mogu preuzeti povijesnu odgovornost. To je razlika. Jedini problem na Balkanu je sto se povijesna odgovornost pokusava pretociti u politicke i teritorijalne ustupke koji nemaju ni po etka ni konca, sto jednostavno ne radi. Primjer Njemacke je zorni prikaz.
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.