Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 16:18 CET

  Iz mog ugla / Govoreći bosanski

  Kurspahić: Navijači i posmatrači

  Naslovnica lista "Dnevni avaz"
  Naslovnica lista "Dnevni avaz"
  Kad je pokojni američki pisac, novinar i homorista Luis Grizard (Lewis Grizzard) napisao kako je "biti novinski kolumnista isto kao i biti oženjen nimfomankom: izvanredno je prve dvije nedjelje" izrazio je na slikovit način muku pred kojom se nerijetko nađe kolumnista razmišljajući  o čemu da piše te nedjelje. U bosanskohercegovačkoj - i, šire, balkanskoj - stvarnosti povoda za razmišljanje i pisanje ne manjka. Ovonedjeljna kolumna se, na neki način, sama ispisuje.

  Naime, u istom danu kad je objavljena prošlonedjeljna kolumna iz ove serije, pod naslovom "Zemlja nezavršenih poslova", najtiražniji bosanskohercegovački dnevnik je u vrhu naslovne strane objavio naslov u dva reda: "Lideri BiH su dali obećanje!"

  Ta pohitnost da se, u stilu golišavih navijačica koje uzdižu moral svojih miljenika, još jednom datom obećanju bosanskih političkih prvaka pridaje značaj događaja dana može se unekoliko razumjeti kao želja da se makar i samo na datim obećanjima afirmiše uloga nove većine na bosanskoj političkoj sceni u kojoj se našla i partija osnivača tog lista.

  Razumijevanje za taj neprikriveni izljev vjere u obećanja - koja se takvim naslovom sugeriše i široj javnosti - ipak blijedi pred uvidom u istoriju ranije datih, i redovno pogaženih, sličnih obećanja.

  Pošto je u ovom slučaju bilo riječ o posjeti generalnog sekretara NATO-a upravo je on u posjeti Sarajevu podsjetio kako su "gotovo prije godinu dana" glavne političke partije u Bosni i Hercegovini postigle sporazum o prenosu nepokretne vojne imovine na državni nivo - što je i uslov za aktiviranje akcionog plana za prijem BiH u NATO - ali to obećanje i do danas je neispunjeno. NATO je još u aprilu 2010. godine otvorio vrata za pridruživanje Bosne i Hercegovine Akcionom planu za članstvo ali od njenih vođa više se ne očekuju nova obećanja nego ispunjavanje tog uslova u vezi s vojnom imovinom.
  Ništa bolje nije ni sa "obećanjima" o ispunjavanju uslova za približavanje Evropskoj Uniji.

  Ta obećanja data su u vrlo ozbiljnom povodu i na vrlo ozbiljnom mjestu: 12. juna prošle - 2012. godine - najviši predstavnici izvršne vlasti i vladajućih političkih partija preuzeli su od evropskih domaćina Mapu puta za ispunjavanje uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom Unijom.

  Prihvatili su i popis poslova i precizno utvrđene rokove za njihovo provođenje, uključujući promjenu ustava do novembra (prošle godine) na način koji će značiti ispunjavanje sudske presude u slučaju Sejdić-Finci o jednakopravnosti građana u političkom procesu; uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji će osigurati da predstavnici Bosne i Hercegovine u procesu približavanja Evropskoj Uniji govore u ime države i "jednim glasom" a utvrđen je i rok - do 31. oktobra (prošle godine) - za uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije koji će to omogućiti; usaglašeni su i drugi prioritetni poslovi i utvrđeni rokovi za njihovo provođenje. Od svega toga ni do danas nije bilo ništa.

  Za razliku od trijumfalizma pripadnika nove parlamentarne većine, koji se olako kite titulama "lidera BiH" - jer liderstvo će se potvrđivati samo u onom što i urade a ne u onome što govore - u svijetu je višemjesečna blokada rada državnih institucija radi "prekomponovanja vlasti" prije viđena kao kontinuitet višegodišnje krize nego kao početak njenog raspleta.

  Tako najnoviji izvještaj Kongresnog istraživačkog centra u Sjedinjenim Državama ("Bosna i Hercegovina: Sadašnja pitanja i američka politika") čiji je potpisnik Stiven Verel (Steven Woehrel), specijalista za evropske poslove, precizno dijagnosticira uzroke, početke i dimenzije te političke krize. U tom se izvještaju kao početak blokade ustavnih reformi navodi rušenje "aprilskog paketa" ustavnih promjena 2006. godine: tada je u ime maksimalističkih zahtjeva odbačen projekt postepenog jačanja države i uslijedila je višegodišnja opstrukcija proevropskih inicijativa. Rezultat je bio slabljenje a ne jačanje države.  Ta kriza nastavljena je i nakon izbora 2010. godine.
  Trebalo je punih 16 mjeseci nakon izbora da se u februaru 2012. najzad formira državna vlast a samo tri mjeseca kasnije izbila je nova kriza s inicijativom za "prekomponovanje vlasti".

  Evo kako je opisuje izvještaj Kongresnog istraživačkog centra:

  "U novembru 2012, nakon višemjesečnog manevrisanja i 'trgovine konjima' (u američkom političkom žargonu izraz za razmjenu glasova), SDP je uspio da pridobije glavne hrvatske stranke i vodeću srpsku partiju, Savez nezavisnih socijaldemokrata, da izbace SDA. Kritičari optužuju da je u zamjenu za taj potez SDP prihvatio zahtjeve SNSD za slabljenje institucija centralne vlasti i nezavisnosti pravosuđa. SDA je zamijenjena u centralnoj vlasti drugom bošnjačkom partijom, Savezom za bolju Bosnu, koji predvodi kontroverzni biznis tajkun".

  Ako je o liderima riječ, za povoljnu sliku o njima neće biti dovoljni mediji za čiju su se podršku začudo izborili:  tek im predstoji provjera i potvrđivanje pred ogledalom domaće i međunarodne javnosti i partnera.

  Kemal Kurspahić

  Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Monetarista
  16.02.2013 00:58
  Kurspahic opet lije krokodilske suze nad SDA. Pa i HDZ je u Vlasti 2010 Mark I bio zamijenjen Pravasima, pa zbog toga nije slova prozborio. I nece da pomene Budimira kao nelegitimnog kocnicara boljitka Federacije. Izgleda da ce Kurspahic opet za urednika Selimovicevog/SDA Oslobodjenja.
  Odgovor

  Ime: Anpasan
  21.02.2013 00:55
  Mislim da je Jasar u pravu.
  Monetarista i slicni na zasluzuju respons.
  Pogotovo od velikog covjeka i gradjanina Kemala.
  Odgovor

  Ime: Kemal Kurspahić
  16.02.2013 15:39
  Poštovani čitalac, potpisan kao Monetarista, vidi nešto čega u mom tekstu nema: "krokodilske suze nad SDA", gurajući me tako u stranačka svrstavanja koja me nikad nisu zanimala. Ne mora, naravno, čitalac znati ništa o mojoj kritici SDA još od dolaska na vlast 1990. godine ali i iz ovog teksta lako je vidjeti da govoreći o istoriji pogaženih obećanja govorim o vremenu u kojem je SDA bila u samom vrhu vladajuće koalicije, dakle - sva kritika odnosi se i na njih. Ako ima "krokodilskih suza" onda su one nad godinama spiskanim u međustranačkim obračunima dok zemlja zaostaje li zaostaje. A ako ima neke pouke onda je ona da i "nova većina" može dokazivati liderstvo samo svojim učincima a ne navijačkim medijskim napumpavanjem.
  Odgovor

  Ime: Monetarista
  17.02.2013 04:05
  Zahvaljujem g. Kurspahicu na nastonanju da ispravi pogresno prihvacenu percepciju dobronamjernih citatelja.

  Ipak, zelio bih da zamolim g. Kurspahica da da svoju viziju funkcioniranja parlamentarne vecine i Vlade, kako drzave, tako i Federacije.
  Kao istaknuti i stovani novinar, mislim da bi svojim uticajem mogao doprinijeti predstojecim ustavnim promjenama i javnoj rasparavi glede tih promjena. Mislim da je imperativ da takova diskusija bude civilizirana i argumentirana.
  Ne bih ovom prilikom o argumentaciji mog predhodnog komentara.

  Mislav Horvat
  Odgovor

  Ime: Eimen
  17.02.2013 01:21
  Gospodine Kemale,

  Apsolutno pozdravljam nacin na koji ste odabrali da radite na ovoj stranici. Umjesto cenzure komentara, vi jednostavno odgovorite kada osjetite da za to postoji potreba. Mada vas u svojim komentarima nisam uvijek hvalio, sa zadovoljstvom mogu reci da mi ni jedan komentar na vase tekstove do sada nije cenzurisan. U stvari komentari koji postuju pravila stranice ne bi ni trebali biti brisani, a ako ima problem s tim, onda treba promijeniti pravila postiranja.

  Hvala.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  16.02.2013 16:43
  Gsn.Kurspahic,mislim da ste pogrijesili kada ste odlucili da odgovorite na,jedan od brojnih provokativnih komentara doticnog Monetariste .Trebali ste ga jednostavno ignorisati . Nije on jedini kojem Vasi tekstovi smetaju,ima ih podosta. Smeta im sve sto "tukne"na zajednistvo,na toleranciju i na cjelovitost drzave BiH . Njih najvise interesuju tekstovi o razdruzivanju,referendumu,trecem entitetu i svemu onom sto je retrogradno za drzavu BiH .Zato oni obozavaju tekstove u kojima ih Dodik,a na drugoj strani Covic hrane iz svojih nacionalistickih kuhinja. Medjutim,ne treba brinuti zbog toga,ipak su oni u manjini, naspram onih koji vole da citaju vase tekstove.
  Srdacan pozdrav...
  Odgovor

  Ime: Furije
  22.02.2013 00:02
  Gospodine Jasar,
  Kemo je upravo objasnio da se on ne svrstava na stranu SDA, ali vi ga opet i uporno gurate i vidite tamo.
  Procitajte svoj komentar pa ce te se uvjeriti sami.
  Vama smetaju Dodik i Covic svojim nacionalizmom.
  A da li vam smeta vise iko?

  Ime: Sana
  15.02.2013 12:36
  Prava slika,pravo naše,pravo značenje ,,trgovina konjima".Orvelovski na farmi.Takva nam sudbina,valjda.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.