Četvrtak, 26. novembar/studeni 2015, 01:13 CET

Iz mog ugla / Govoreći bosanski

Kurspahić: Navijači i posmatrači

Naslovnica lista "Dnevni avaz"
Naslovnica lista "Dnevni avaz"
Kad je pokojni američki pisac, novinar i homorista Luis Grizard (Lewis Grizzard) napisao kako je "biti novinski kolumnista isto kao i biti oženjen nimfomankom: izvanredno je prve dvije nedjelje" izrazio je na slikovit način muku pred kojom se nerijetko nađe kolumnista razmišljajući  o čemu da piše te nedjelje. U bosanskohercegovačkoj - i, šire, balkanskoj - stvarnosti povoda za razmišljanje i pisanje ne manjka. Ovonedjeljna kolumna se, na neki način, sama ispisuje.

Naime, u istom danu kad je objavljena prošlonedjeljna kolumna iz ove serije, pod naslovom "Zemlja nezavršenih poslova", najtiražniji bosanskohercegovački dnevnik je u vrhu naslovne strane objavio naslov u dva reda: "Lideri BiH su dali obećanje!"

Ta pohitnost da se, u stilu golišavih navijačica koje uzdižu moral svojih miljenika, još jednom datom obećanju bosanskih političkih prvaka pridaje značaj događaja dana može se unekoliko razumjeti kao želja da se makar i samo na datim obećanjima afirmiše uloga nove većine na bosanskoj političkoj sceni u kojoj se našla i partija osnivača tog lista.

Razumijevanje za taj neprikriveni izljev vjere u obećanja - koja se takvim naslovom sugeriše i široj javnosti - ipak blijedi pred uvidom u istoriju ranije datih, i redovno pogaženih, sličnih obećanja.

Pošto je u ovom slučaju bilo riječ o posjeti generalnog sekretara NATO-a upravo je on u posjeti Sarajevu podsjetio kako su "gotovo prije godinu dana" glavne političke partije u Bosni i Hercegovini postigle sporazum o prenosu nepokretne vojne imovine na državni nivo - što je i uslov za aktiviranje akcionog plana za prijem BiH u NATO - ali to obećanje i do danas je neispunjeno. NATO je još u aprilu 2010. godine otvorio vrata za pridruživanje Bosne i Hercegovine Akcionom planu za članstvo ali od njenih vođa više se ne očekuju nova obećanja nego ispunjavanje tog uslova u vezi s vojnom imovinom.
Ništa bolje nije ni sa "obećanjima" o ispunjavanju uslova za približavanje Evropskoj Uniji.

Ta obećanja data su u vrlo ozbiljnom povodu i na vrlo ozbiljnom mjestu: 12. juna prošle - 2012. godine - najviši predstavnici izvršne vlasti i vladajućih političkih partija preuzeli su od evropskih domaćina Mapu puta za ispunjavanje uslova za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom Unijom.

Prihvatili su i popis poslova i precizno utvrđene rokove za njihovo provođenje, uključujući promjenu ustava do novembra (prošle godine) na način koji će značiti ispunjavanje sudske presude u slučaju Sejdić-Finci o jednakopravnosti građana u političkom procesu; uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije koji će osigurati da predstavnici Bosne i Hercegovine u procesu približavanja Evropskoj Uniji govore u ime države i "jednim glasom" a utvrđen je i rok - do 31. oktobra (prošle godine) - za uspostavu efikasnog mehanizma koordinacije koji će to omogućiti; usaglašeni su i drugi prioritetni poslovi i utvrđeni rokovi za njihovo provođenje. Od svega toga ni do danas nije bilo ništa.

Za razliku od trijumfalizma pripadnika nove parlamentarne većine, koji se olako kite titulama "lidera BiH" - jer liderstvo će se potvrđivati samo u onom što i urade a ne u onome što govore - u svijetu je višemjesečna blokada rada državnih institucija radi "prekomponovanja vlasti" prije viđena kao kontinuitet višegodišnje krize nego kao početak njenog raspleta.

Tako najnoviji izvještaj Kongresnog istraživačkog centra u Sjedinjenim Državama ("Bosna i Hercegovina: Sadašnja pitanja i američka politika") čiji je potpisnik Stiven Verel (Steven Woehrel), specijalista za evropske poslove, precizno dijagnosticira uzroke, početke i dimenzije te političke krize. U tom se izvještaju kao početak blokade ustavnih reformi navodi rušenje "aprilskog paketa" ustavnih promjena 2006. godine: tada je u ime maksimalističkih zahtjeva odbačen projekt postepenog jačanja države i uslijedila je višegodišnja opstrukcija proevropskih inicijativa. Rezultat je bio slabljenje a ne jačanje države.  Ta kriza nastavljena je i nakon izbora 2010. godine.
Trebalo je punih 16 mjeseci nakon izbora da se u februaru 2012. najzad formira državna vlast a samo tri mjeseca kasnije izbila je nova kriza s inicijativom za "prekomponovanje vlasti".

Evo kako je opisuje izvještaj Kongresnog istraživačkog centra:

"U novembru 2012, nakon višemjesečnog manevrisanja i 'trgovine konjima' (u američkom političkom žargonu izraz za razmjenu glasova), SDP je uspio da pridobije glavne hrvatske stranke i vodeću srpsku partiju, Savez nezavisnih socijaldemokrata, da izbace SDA. Kritičari optužuju da je u zamjenu za taj potez SDP prihvatio zahtjeve SNSD za slabljenje institucija centralne vlasti i nezavisnosti pravosuđa. SDA je zamijenjena u centralnoj vlasti drugom bošnjačkom partijom, Savezom za bolju Bosnu, koji predvodi kontroverzni biznis tajkun".

Ako je o liderima riječ, za povoljnu sliku o njima neće biti dovoljni mediji za čiju su se podršku začudo izborili:  tek im predstoji provjera i potvrđivanje pred ogledalom domaće i međunarodne javnosti i partnera.

Kemal Kurspahić

Vodeći urednik lanca nedjeljnih listova "The Connection Newspapers", osnivač je i predsjednik Instituta za medije u demokratiji, sa sjedištem u Washingtonu. Bio je glavni urednik "Oslobođenja" u Sarajevu od 1988. do 1994.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Monetarista
16.02.2013 00:58
Kurspahic opet lije krokodilske suze nad SDA. Pa i HDZ je u Vlasti 2010 Mark I bio zamijenjen Pravasima, pa zbog toga nije slova prozborio. I nece da pomene Budimira kao nelegitimnog kocnicara boljitka Federacije. Izgleda da ce Kurspahic opet za urednika Selimovicevog/SDA Oslobodjenja.
Odgovor

Ime: Anpasan
21.02.2013 00:55
Mislim da je Jasar u pravu.
Monetarista i slicni na zasluzuju respons.
Pogotovo od velikog covjeka i gradjanina Kemala.
Odgovor

Ime: Kemal Kurspahić
16.02.2013 15:39
Poštovani čitalac, potpisan kao Monetarista, vidi nešto čega u mom tekstu nema: "krokodilske suze nad SDA", gurajući me tako u stranačka svrstavanja koja me nikad nisu zanimala. Ne mora, naravno, čitalac znati ništa o mojoj kritici SDA još od dolaska na vlast 1990. godine ali i iz ovog teksta lako je vidjeti da govoreći o istoriji pogaženih obećanja govorim o vremenu u kojem je SDA bila u samom vrhu vladajuće koalicije, dakle - sva kritika odnosi se i na njih. Ako ima "krokodilskih suza" onda su one nad godinama spiskanim u međustranačkim obračunima dok zemlja zaostaje li zaostaje. A ako ima neke pouke onda je ona da i "nova većina" može dokazivati liderstvo samo svojim učincima a ne navijačkim medijskim napumpavanjem.
Odgovor

Ime: Monetarista
17.02.2013 04:05
Zahvaljujem g. Kurspahicu na nastonanju da ispravi pogresno prihvacenu percepciju dobronamjernih citatelja.

Ipak, zelio bih da zamolim g. Kurspahica da da svoju viziju funkcioniranja parlamentarne vecine i Vlade, kako drzave, tako i Federacije.
Kao istaknuti i stovani novinar, mislim da bi svojim uticajem mogao doprinijeti predstojecim ustavnim promjenama i javnoj rasparavi glede tih promjena. Mislim da je imperativ da takova diskusija bude civilizirana i argumentirana.
Ne bih ovom prilikom o argumentaciji mog predhodnog komentara.

Mislav Horvat
Odgovor

Ime: Eimen
17.02.2013 01:21
Gospodine Kemale,

Apsolutno pozdravljam nacin na koji ste odabrali da radite na ovoj stranici. Umjesto cenzure komentara, vi jednostavno odgovorite kada osjetite da za to postoji potreba. Mada vas u svojim komentarima nisam uvijek hvalio, sa zadovoljstvom mogu reci da mi ni jedan komentar na vase tekstove do sada nije cenzurisan. U stvari komentari koji postuju pravila stranice ne bi ni trebali biti brisani, a ako ima problem s tim, onda treba promijeniti pravila postiranja.

Hvala.
Odgovor

Ime: Jasar Grad: Svedska
16.02.2013 16:43
Gsn.Kurspahic,mislim da ste pogrijesili kada ste odlucili da odgovorite na,jedan od brojnih provokativnih komentara doticnog Monetariste .Trebali ste ga jednostavno ignorisati . Nije on jedini kojem Vasi tekstovi smetaju,ima ih podosta. Smeta im sve sto "tukne"na zajednistvo,na toleranciju i na cjelovitost drzave BiH . Njih najvise interesuju tekstovi o razdruzivanju,referendumu,trecem entitetu i svemu onom sto je retrogradno za drzavu BiH .Zato oni obozavaju tekstove u kojima ih Dodik,a na drugoj strani Covic hrane iz svojih nacionalistickih kuhinja. Medjutim,ne treba brinuti zbog toga,ipak su oni u manjini, naspram onih koji vole da citaju vase tekstove.
Srdacan pozdrav...
Odgovor

Ime: Furije
22.02.2013 00:02
Gospodine Jasar,
Kemo je upravo objasnio da se on ne svrstava na stranu SDA, ali vi ga opet i uporno gurate i vidite tamo.
Procitajte svoj komentar pa ce te se uvjeriti sami.
Vama smetaju Dodik i Covic svojim nacionalizmom.
A da li vam smeta vise iko?

Ime: Sana
15.02.2013 12:36
Prava slika,pravo naše,pravo značenje ,,trgovina konjima".Orvelovski na farmi.Takva nam sudbina,valjda.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Brčkoi
|| 0:00:00
...  
 
X
22.11.2015
RSE u saradnji sa National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta epizoda osmog ciklusa Serijala koja govori o mladima u Brčkom. Voditeljica i moderatorica je Remi. Producent je Mebius film iz Sarajeva.