Dostupni linkovi

Godišnjica NATO bombardovanja: Selektivno sećanje i želja za članstvom


Godišnjica NATO intervencije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:48 0:00

RSE video rađen 2009, na desetogodišnjicu NATO intervencije

Pre 16 godina, 24. marta započelo je tromesečno NATO bombardovanje, pre svega Miloševićeve Srbije i simbolično Crne Gore koja je tada još bila u državnoj zajednici sa Srbijom. Kakve su političke posledice bile tog čina, osim što je sa Kosova definitivno proterana vojska koju je albanska populacija smatrala neprijateljskom? Osim što je, dakle, postalo jasno da je utrt put za ostvarivanje političkog cilja nezavisne države Kosovo, cilja većinskog stanovništva koje je u tom delu Srbije više od decenije živelo potpuni paralelni život.

Boško Jakšić, spoljnopolitički komentator u razgovoru sa Brankom Mihajlović govori o političkom učinku vazdušnih napada u koje se krenulo bez zelenog svetla UN.

Za Albance na Kosovu 24. mart predstavlja početak oslobođenja, a za Srbe agresiju. Dok su u Prištini puna usta hvale, na severu Kosova organizovane su protestne šetnje uz poruku NATO generalima da su bombe “sejale smrt”.

Bombardovanje je doprinelo povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i uspostavljanju međunarodne UN administracije. Nakon bombardovanja, koje je trajalo 78 dana, stvoreni su uslovi za brz povratak oko milion Albanaca sa Kosova koji su, zbog nasilja srspkih snaga, izbegli u Makedoniju i Albaniju, ali i u drugim zemljama sveta.

Preko 12.000 ubijenih, oko 2.000 nestalih, bilans je sukoba na Kosovu tokom tih 78 dana. Mirovna misija NATO-a, KFOR, još uvek je na Kosovu i pomaže na daljoj transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova, a više o tome pročitajte u tekstu Amre Zejneli.

Šesnaest godina nakon NATO intervencije ova tema u Crnoj Gori ne gubi na značaju. Naprotiv, u godini u kojoj vlast očekuje poziv za prijem u članstvo, ona se naglašeno potencira od strane protivnika pridruživanja ovom savezu.

NATO intervencija 1999. godine i danas se koristi kao jedan od glavnih argumenata protivnika učlanjenja u taj savez. Poseban naglasak na anti-NATO tribinama stavlja se na tragične događaje koji su doveli do nekoliko civilnih žrtava u kampanji koja nije targetirala važne infrastrukturne ciljeve, kao u Srbiji, piše Petar Komnenić.

XS
SM
MD
LG