Dostupni linkovi

Godinu dana rada Vlade Srbije: Ocena jedan


Zakletva Vlade Srbije 27. aprila 2014. godine
Zakletva Vlade Srbije 27. aprila 2014. godine

Iz perspektive ovoga što se poslednjih dana dešava na delu je neka vrsta potpune privatizacije države, kaže za RSE filozof Vladimir Milutinović objašnjavajući zašto aktuelnoj Vladi Srbije, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, za rad u prvih godinu dana daje čistu jedinicu.

„Osobito u svetlu poslednjih događanja, prva ocena iz moje perspektive bi bila katastrofa. Mogu da se izdvoje tri aspekta stvari u vezi sa našom vladom. Sa jedne strane, to je bila prva čisto neoliberalna vlada, oni su to vreme potrošili i za postizanje aranžmana sa MMF-om i za sprovođenje neoliberalnih mera. Glavna mera je bila smanjenje plata, a na drugi način su pripremili privatizacije i slične mere. To je otprilike glavno, a druga mera je suzbijanje protivnika, slučaj Saše Jankovića i neki rad na cenzuri. Treća stvar je masivna propaganda koja je u nedelju završila sa ovim debaklom oko Beograda na vodi, debaklom te propagande“, kaže Milutinović.

RSE: Ako bismo davali ocene od 1 do 5, koja bi to ocena bila za rad vlade?

Milutinović: Ja moram da kažem jedan.

RSE: Toliko loše?

Milutinović: Da. Iz perspektive ovoga što se poslednjih dana dešava, to je u principu skandal. Neka vrsta potpune privatizacije države. Znači, država koja služi da bi se vodila kampanja protiv jedne ličnosti, da bi se provodila masivna propaganda koja je potpuno u vazduhu, da bi se sprovodile mere koje su daleko od bilo kakve promišljenosti, bilo kakve demokratičnosti. To je ukratko razlog za ove ocene.

XS
SM
MD
LG