Dostupni linkovi

Umjetnici ne vole granice


Ilustraivna fotografija
Ilustraivna fotografija
Prenosimo razmišljanja bosanskohercegovačkih glumaca o značaju približavanja Bosne i Hercegovine evropskoj porodici naroda, uz pitanje da li im je tijesno u zemlji iz koje se uvijek, ili gotovo uvijek, mora putovati s vizom.

Bosanskohercegovačka filmska i pozorišna glumica Selma Alispahić počela je svoju karijeru prije dvadeset godina. Do sada je ostvarila brojne uloge u teatru i na filmu. Sa predstavom „Aj Carmela“ proputovala je cijelu Evropu. Stalna je članica ansambla sarajevskog ratnog pozorišta „SARTR“. Selma kaže kako umjetnici ne vole granice, stoga je za nju članstvo Bosne i Hercegovine u EU i više nego neminovno.

„Naravno da glumac, jednostavno, ne voli granice i ne voli ništa što ga sužava na neki, da kažem, mali prostor. Nemojmo da živimo u zabludi. Mi smo vrlo mala zemlja i mi smo vrlo nezaštićena zemlja. Mi moramo da uđemo u neki veći prostor, i ekonomski, i politički i kulturni. Mislim da bi onda bila pospješena i razmjena, razmjena iskustava, samim tim što bismo bili u mogućnosti da putujemo, da gledamo, da se školujemo, da radimo u nekim drugim zemljama“, kaže Alispahić.

Ermin Bravo jedan od uspješnijih bh. glumaca mlađe generacije. U nešto više od deset godina karijere ostvario je brojne uloge u teatru, te nekoliko uloga na filmu. Situacija i neuređenost zemlje u kojoj živi, kaže, većinu umjetnika, pa tako i njega frustrira.

Ermin Bravo
„Stvarno smo na jednoj civilizacijskoj razini koja mene čini da često nisam ponosan što sam Bosanac. Ne bih da zvučim negativno, i mene umara kad stalno slušam kako se žalimo, kako nema dobrih stvari. Mi imamo fantastičnih potencijala, naravno i prirodnih, ali i u ljudskim resursima. To bi zaista trebalo iskoristiti, nekako dati vjetar u leđa mladim ljudima i bilo kakvim kvalitetnim ljudima, da napravimo od njih izvoz, brend, a to je sve nešto što kod nas, očigledno, nikom ne odgovara. Njeguje se jedan anticivilizacijski nekulturni duh, milje i klima, ali, eto, opet bih volio da završim nekako pozitivno i da kažem da će se to desiti, željeli mi to ili ne“
, kaže Bravo.

O dosadašnjem učinku Bosne i Hercegovine i njenih političara ka približavanju članstvu u Europsku uniju, nijedno od ovo dvoje umjetnika nema riječi hvale. Bosna i Hercegovina bi članstvom u EU izašla iz dugogodišnje krize u kojoj se nalazi, smatra Alispahić i dodaje:

„Politička situacija u BiH je takva da bi čovjek onako, najradije, otišao na drugu planetu, a ne u drugu zemlju. Mislim da upravo oni koji sputavaju taj proces priključenja Evropskoj uniji su oni kojima odgovara nered, kojima odgovara nerad, kojima odgovara korupcija, kojima odgovara kriminal, a nažalost, među našim političarima je dosta takvih. Nemojmo se lagati da ih nema. Mislim da je sramotno kakve politčare imamo i kakvu politiku vode. Isto tako, svako ko pokuša možda neku pravdu da sprovede, da neku ideju ostvari, u startu je osujećen zato što, u suštini, političarima odgovara žabokrečina. Političarima odgovara da se ovdje ništa, ništa ne mijenja. Političarima odgovara da mi ne možemo da se mrdnemo iz BiH, da vidimo kako to tamo negdje ljudi žive, jer nam stalno govore da je to što nam oni nude itekako dobro rješenje.“
Selma Alispahic

Na sve probleme koje dugi niz godina pogađaju BiH ukazuju i sami umjetnici. U tekstovima koji se obrađuju u teatru i na filmu upire se prstom u sve ono što nije dobro u zemlji, dodaje Bravo.

„Pokušavamo se baviti temama koje bi eventualno mogle da otvore oči, da osvijeste, da se da značaja stvarima na kojima treba raditi, tako da, što se toga tiče, mi, nažalost, imamo u BiH pregršt materijala. Glumci, reditelji, dramaturzi, pisci željeli bi da to nije tako. Ja bih volio da se bavim tako nekim normalnim temama, ali, s druge strane, mi nećemo prestati ukazivati na ono što ne valja“, kaže Bravo.

Evropska unija ima svoje i prednosti i mane. Za BiH kao malu zemlju, koja je politički i ekonomski poprilično nestabilna, integracija u širi evropski prostor bila i više nego korisna, zaključuju Alispahić i Bravo.

*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Poljoprivreda u BiH mora promijeniti smjer
Raste broj Roma protjeranih iz Francuske

*****
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa: Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG