Dostupni linkovi

Glasnogovornik generala Mladića suočen sa snimkom iz Srebrenice


Milovan Milutinović
Milovan Milutinović

Prije zimske pauze u haškim suđenjima kao zadnji svjedok obrane generala Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića – iskaz je dao Milovan Milutinović, načelnik informativne službe u Glavnom štabu i glasnogovornik optuženog.

Milutinović je inače spominjan u haškim suđenjima kao pratitelj britanskih novinara koji su 1992.godine posjetili prijedorske logore i o njihovim užasima obavijestili svijet. Također je spomenut i u govoru bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – kao čovjek koji je za 25 tisuća njemačkih maraka prodao snimke iz Srebrenice koji bi mogli koštati generala Mladića glave – ako padnu u ruke Hagu (sudu).

Pedeset druga sjednica, 6. kolovoz 1995.

Pedeset druga sjednica, 6. kolovoz 1995.

Karadžić: "Potpukovnik Milutinović daje stranim agencijama, ima podataka i da prodaje, ali daje, ne tiče me se je li uzeo 25 hiljada maraka ili nije, daje stranim agencijama katastrofalne snimke koje mogu Mladića da koštaju da mu se na Hagu pokažu. Puštaju oni koga hoće pa se snime leševi žena po ulicma Srebrenice pa se to pusti na stranim medijima." BCS ERN 0214-4234 English ET 0215-4171-0215-4296, str. 77.

Makar je odbio potvrditi tužiteljstvu da je bio „klasični“ propagandist srpskih snaga, Milutinović je potvrdio da se bavio ratnom propagandom. Kao svjedok obrane je pak naveo kako su britanski novinari izigrali povjerenje vojske bosanskih Srba 1992.godine i namjestili snimke koji su pokazivali bodljikavu žicu između njih i zatočenika prijedorskih logora.

„Ja sam dobio naređenje da grupu stranih novinara iz Londona, njih oko 30, odvedem u Prijedor, Trnopolje i Omarsku, iako sam se ja tome suprotstavljao“, naveo je svjedok.

Milutinović je poricao i odgovornost generala Mladića za srebrenička pogubljenja 1995.godine, izražavajući uvjerenje – da optuženi nikad ne bi mogao izdati zapovjed suprotnu Ženevskim konvencijama. S druge strane haški tužitelj Peter McCloskey je podsjetio Milutinovića – na riječi generala Mladića koje je uputio Bošnjacima u Žepi – nakon što je zauzeta kao i Srebrenica.

„Što je general Mladić mislio kad je rekao na video-traci: vidim da ima među vama i vojno sposobnih muškaraca – dajem vam život kao poklon, poklanjam vam život?“, suočio je svjedoka koji je tada bio nazočan spornom razgovoru.

„Ja ne znam što je general Mladić mislio, ali je prethodno obećanje bilo – da svi oni koji polože oružje mogu slobodno izaći. Tako da ne bih komentirao ovaj dio izjave jer ja stvarno ne znam – što je Mladić pod tim mislio“, odvratio je svjedok.

Tužitelj McCloskey suočio je Milutinovića i sa snimkom Zorana Petrovića Piroćanca koji je snimio gomilu leševa ubijenih Srebreničana, na što je svjedok obrane izjavio – kako ne smatra relevantnim snimak od sekunde. S druge strane je naveo, da je saznavši za snimku Piroćanca – kontaktirao televiziju u Beogradu koja ju je emitirala, kao i Glavni štab generala Mladića – nakon čega je Ljubiša Beara, jedan od oficira VRS-a, inače osuđen u prvom stupnju za srebrenički genocid – otišao po sporni film, inače najgledaniji na Haškom sudu (ICTY).

VIDEO LINK: Snimke leševa pogubljenih ispred skladišta u Kravici

Svjedok: Mediji ponudili za snimke premalo

Osim spomenutog Piroćanca i Milutinović je sa snimateljem i novinarom snimio situaciju u Srebrenici i Žepi nakon njihovog zauzimanja, no poricao je da je snimku prodao za 25 tisuća njemačkih maraka (DEM), tvrdeći – da strane agencije nisu htjele ponuditi više od 5 tisuća. Ta snimka je, prema njegovim riječima, zaplijenjena iz Glavnog štaba VRS-a 1996.godine kada su ga zauzele međunarodne snage IFOR-a.

VIDEO LINK: Snimke koje je Milutinović nudio za prodaju

Nakon trotjedne zimske pauze - suđenje za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini (1992-1995) nastavit će se novim iskazom svjedok obrane 19.siječnja 2015.godine, a kojih je do sada ispitano preko stotinu. U 2015.godini očekuje se i ponovno otvaranje dokaznog postupka tužiteljstva kako bi se uveli i dokazi u vezi pronađene masovne prijedorske grobnice Tomašica.

  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG