Dostupni linkovi

Gest crnogorskih navijača - najsjajnija poruka


Navijači pozdravljaju reprezentaciju Srbije, 2. septembar 2012.
Navijači pozdravljaju reprezentaciju Srbije, 2. septembar 2012.
Političke tenzije koje su pratile crnogorske-srpske odnose naročito nakon razdvajanja „dva oka u glavi" 2006, često su se reflektovale na sportskim terenima. Potvrda za to je i nedavni susret košarkaških reprezentacija u Beogradu, na čijem početku je publika u prepunoj „Areni“ izviždala crnogorsku himnu. Na revanšu u Podgorici u nedjelju srpski košarkaši pak dočekani su ovacijama.

Buran aplauz, uz tek po neki zvižduk, prolomio se u dvorani Morača u Podgorici, dok su svirani taktovi srpske himne „Bože pravde“. Srdačnom dočeku gostiju prethodio je poziv organizatora domaćoj publici da, kako je to napisano na posebnom letku, pokažu čojstvo i ničim ne vrijeđaju goste. Nesvakadišnja scena koja se ne pamti na sportskim događajima, posebno između posvađanih balkanskih zemalja, prvi su komentari sportskih novinara u regionu.

(VIDEO: Kako je u Crnoj Gori dočekana himna Srbije)


Takvo mišljenje ima i urednik sportske redakcije u Televiziji Crne Gore Đorđije Kustudić.

"Sigurno da će ovo značiti relaksaciju odnosa u nekim sportskim ili nekim drugim dešavanjima. Ipak će publika u Beogradu dočekivati na jedan drugi način naše sportiste ili zvaničnike naše države i da se više neće ponoviti onaj skandalozni doček kakav je viđen u beogradskoj Areni kada je cijela dvorana zviždala intoniranju crnogorske državne himne. Takođe, treba pomenuti jedan lijepi gest sportskog komentatora sa RTS-a, koji je na početku utakmice, nakon što je aplauzom ispraćena srpska nacionalna himna rekao kako Crna Gora već vodi sa 1:0. Mislim da je sve to palo na jedno plodno tle i da smo na pravi način pokazali da možemo da budemo civilizovani, sa pozitivnim emocijama naklonjeni svojoj reprezentaciji, a da poštujemo protivnika", kaže Kustudić.

Tačka na razmimoilaženja

Andrija Popović, nekadašnji poznati crnogorski vaterpolista, sada visoki funkcioner Crnogorskog olimpijskog komiteta, sa prizvukom emocija komentariše utakmicu i konstatuje kako je bio fasciniran ponašanjem podgoričke publike.

"Prosto nijesam mogao da vjerujem, znajući šta se sve dešavalo na prostoru bivše Jugoslavije i šta se i danas dešava. Očekivao sam i očekujem da Crna Gora bude predvodnik u tom nekom slanju pozitivnih poruka. Naravno, mi na prostoru Crne Gore nemamo nikoga bližeg od država iz okruženja, Srbije, Hrvatske, Bosne, Makedonije, Slovenije. Ali sve to što je bilo loše sada je iza nas", kaže Popović.



Profesor na beogradskom fakultetu političkih nauka Zoran Stoiljković o tome hoće li topao doček srpske reprezentacije u Podgorici pozitivno reflektovati i na međudržavne odnose Crne Gore i Srbije koje godinama obilježava zategnutost nakon raspada državne zajednice i obnavljanja crnogorske nezavisnosti na referendumu 2006, kaže:

"Teško je na osnovu jednog primera zaključiti da će doći do prelomne promene i do otopljavanja odnosa. Prosto su ti sportski događaji ili saradnja između običnih ljudi u kulturnim manifestacijama uvijek dobra indikacija. U svakom slučaju to je ohrabrujući znak. To govori o tome da su odnosi relaksirani i da dolazi do svojevrsne pacifikacije odnosa nakon onoga što je bilo klima koja je pokvarena negde pre raspisivanja referenduma i koja je bila vezana za priznavanje Kosova od strane Crne Gore. Prosto se sada govori o tome da su svuda dominantna socio-ekonomska pitanja, da su neki tradicionalno dobri odnosi sada razvijeniji".

Da li to znači da se nakon dvodecenijskog uplitanja politike, sport na našim prostorima vraća sebi i oslobađa plašta onih uticaja zbog kojih su dosadašnje okršaje takmičara Crne Gore i Srbije obilježavale visoke tenzije i hoće li gest podgoričke publike biti uvod u pozitivne tendencije?

"Teško da će ikada više biti ta situacija da sport pripada samo sportistima ili kultura kulturnim radnicima, ali to pre svega govori da je to igra, takmičenje i nešto što je duh viteštva, a tek onda ima neku nacionalnu konotaciju. U tom smislu primjer o kojem govorimo jako ohrabruje", rekao je Stojiljković.

Isto pitanje postavili smo i Andriji Popoviću koji je, osim što je funkcioner Crnogorskog olimpijskog komiteta, i prvi čovjek Liberalne partije.

"Sport i sportisti su uvijek bili predvodnici svega pozitivnog na ovim prostorima. Mislim da je sa ovim što se sinoć dogodilo u Crnoj Gori praktično stavljena tačka na sve dosadašnje sukobe i razmimoilaženja i da je sa tim sada završeno. To je najsjanija moguća poruka", ocjenjuje Popović.
XS
SM
MD
LG