Dostupni linkovi

General Smith na suđenju Mladiću: Zračni udari zbog zaustavljanja zločina


General Smith u sudnici 25. siječnja 2013.
General Smith u sudnici 25. siječnja 2013.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavljen je iskaz Ruperta Smitha, zadnjeg zapovjednika UNPROFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Nakon što je Smith tužiteljstvu opisao kako je optuženi Mladić na zajedničkim sastancima 1995.godine bio svjestan kršenja ženevskih konvencija, obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja željela prikazati pristranost UN-ovih promatrača. Odnosno da je UNPROFOR zajedno s NATO savezom djelovao protiv bosanskih Srba, podupirući ofenzive hrvatskih i bošnjačkih snaga.

Mladićev branitelj Dejan Ivetić želio je prikazati kako UNPROFOR zračnim udarima 1995.godine nije želio spriječiti daljnje zločine, nego poraziti Vojsku Republike Srpske.

Granatiranje Markale 28.kolovoza 1995.godine bio je jedan od povoda na temelju kojih je britanski general Smith zatražio NATO intervenciju. No prema branitelju Ivetiću to je napravio na temelju krivih zaključaka o tome – tko je odgovoran za masakr na toj sarajevskoj tržnici. Verbalna rasprava prerastala je više puta u žestoke okršaje.

Pa jeste li Vi gospodine bili na terenu? Jeste li Vi kao oni (pripadnici UNPROFOR-a) prenosili dijelove necjelovitih informacija i na temelju njih donijeli odluku – da zatražite zračne udare na Srbe?“, ispitivao je branitelj.

„Ja sam imao vrlo kompetentni štab i podređene. Njihov posao je bio da u moje ime vrše te istrage. Oni su ih proveli i to dvije. Ja sam zatražio i treću i na temelju toga sam donio odluku, a to je bio moj posao“, odvratio je svjedok.

Britanski general Smith odbio je optužbe Mladićeve obrane za pristranost UNPROFOR-a objasnivši da su se 1995.godine udari NATO-a snaga na položaje VRS-a dogodili - jer se željelo spriječiti sudbinu zaštićenih zona kakvu su doživjele Žepa i Srebrenica, kao i zaustaviti daljnje pokolje Sarajlija u opkoljenom gradu.

„Nakon Londonske konferencije – ukoliko bosanski Srbi napadnu Zaštićenu zonu, onda prijetnja bosanskim Srbima (o zračnim udarima) bi bila provedena u djelo“, naveo je bivši zapovjednik UNPROFOR-a obrazlažući kako 1995.godine nije samostalno postupao, nego je provodio plan međunarodne zajednice o zaustavljanju zločina.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00
Direktan link


Inače, pokušajem prikazivanja UNPROFOR-a kao neprijateljske strane u bosanskohercegovačkom ratu, Mladićeva obrana želi opravdati uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Za to se optuženi također tereti po zapovjednoj odgovornosti kao i za ostale ratne zločine VRS-a spomenute u optužnici - genocid u Srebrenici, više općina na početku rata te teror nad Sarajlijama.

Svjedok Smith, iskaz će nastaviti idući tjedan u ponedjeljak.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG