Dostupni linkovi

Gaza: Deset žrtava u napadu na školu UN, EU traži hitan prekid neprijateljstava


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Najmanje 10 osoba je poginulo, dok ih je 30 ranjeno u nedeljnom vazdušnom udaru izraelskih snaga na školu UN u pojasu Gaze, preneo je Rojters. Istovremeno, desetine ljudi su poginule u izraelskom raketiranju tog područja, na šta je Hamas uzvratio istom merom.

Projektil koji je lansirao izraelski borbeni avion pogodio je ulaz u školu u gradu Rafahu, preneo je Rojters navode očevidaca i medicinskog osoblja. Hiljade Palestinaca iz tog područja, u kojima traju sukobi izraelske vojske i palestinskih militanata, krilo se u tom trenutku u zgradi škole. U prethodnom udaru na školu UN, prošle srede u Džabaliji, poginulo je 16 ljudi, što je izazvalo oštru međunarodnu osudu.

Izraelska vojska nije komentarisala poslednji incident, ali je nastavila vazdušne udare na Gazu 27. dana ofanzive na to palestinsko područje.

Adnan Abu Hasna, predstavnik UN-a, rekao je da je u vazdušnom udaru pogođen ulaz škole u kome je skrovište potražilo 3000 raseljenih građana.

"U i van škole ima više mrtvih i povređenih među kojima i jedan od naših službenika", rekao je Hasna.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun napad na školu u pojasu Gaze označio sramotnim i kriminalnim činom. U saopštenju Ban je zatražio da oni koji grubo krše međunarodno humanitarno pravo budu pozvani na odgovornost.

Prethodno je u izraelskom raketiranju pojasa Gaze stradalo 30 osoba, samo dan pošto je premijer Benjamin Netanjahu najavio nastavak pritiska na Hamas pošto vojska okonča misiju uništavanja mreže tunela koji se prostiru na terirtoriji Izraela.

On je optužio Hamas da snosi posledice zbog civilnih žrtava, tvrdeći da njihovi pripdanici civile u svojim operacijama koriste kao žive štitove.

S druge strane lokalni lider Hamasa u gradu Rafahu Ašraf Goma rekao je da izraelske snage taj grad bombarduju iz vazduha, sa zemlje i mora, tako da nije moguće utvrditi broj ranjenih i mrtvih.

"Ranjeni krvare ležeći na ulicama, dok leševe nema ko da pokupi”, rekao je Goma Rojtersu.

Neimenovani portparol izraelske vojske saopštio je da je u nedelju najmanje 13 raketa iz Gaze ispaljeno na Izrael. Jedna je presretnuta, a ostale su pale na otvorena područja.

Nastavku sukoba prethodila je zvanična potvrda smrti izraelskog vojnika Hadara Goldina koji se od petka vodio kao nestao.

Njegovom smrću broj poginulih Izraelaca popeo se na 66, uključujući dva civila. Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je od 8. jula i početka sukoba u pojasu Gaze poginulo najmanje 1.740 Palestinaca, a 9.080 je ranjeno, preneo je BBC.

Pre ovog napada Izrael je saopštio da je otpočeo povlačenje dela kopnenih trupa iz pojasa Gaze, ali je nastavio sa vazdušnim udarima.

Neimenovani vojni portparol izjavio je da se većina borbenih trupa na teritoriju Izraela vratila u nedelju ujutru.

U međuvremenu delegacija Hamasa doputovala je u prestonicu Egipta Kairo na indirektne pregovore o prekidu vatre kojima posreduju egipatski i američki zvaničnici.

Izrael je prethodno najavio da im neće pristustvovati optužujući pripadnike Hamasa da dovode u zabludu međunarodne posrednike.

Primirje kome su posredovale SAD i UN prekinuto je 1. avgusta, a krivicu za to izraelska i palestinska strana prebacuju jedna na drugu.

Evropska unija je u međuvremenu pozvala Izrael i Hamas da momentalno prekinu neprijateljstva u pojasu Gaze, osudivši veliki gubitak života u sukobu.

"Krvoproliće mora prestati", navedeno je u saopštenju EU i predsednika Evropske komisije, u ime bloka od 28 zemalja.

"Osuđujemo užasan gubitak života, uključujući nevine žene i decu", navedeno je u saopštenju u kome se raketna vatra Hamasa označava kao neprihvatljiva pretnja izraelskim građanima. Navodi se međutim da legitimna odbrana mora održati proporcionalnost, preneo je Rojters.

Poziva se na rešenje do koga bi se došlo pregovorima i čiji bi rezultat bile dve miroljubive države - Izrael i Palestina - koje bi živele jedna pored druge i EU je spremna da aktivno podržava pregovore.

XS
SM
MD
LG