Dostupni linkovi

Gašić za RSE: Ništa ne krijemo, u petak vojna vežba Rusije i Srbije


Bratislav Gašić
Bratislav Gašić

Vežba vojnih snaga Rusije i Srbije biće održana u petak od 12 do 16 časova, na poligonu Nikinci kod Rume, izjavio je za RSE Bratislav Gašić, ministar odbrane Srbije. Gašić je rekao da vlast od javnosti ne krije ove vojne manevre i da su na vežbu pozvani mediji i vojni atašei u Srbiji.

“Pozvani su svi vojni atašei u Srbiji, iz svih ambasada. Pozvane su sve novinarske ekipe da budu s nama. U 12 sati počinje vojna vežba.”

RSE: Već sedam dana se priča da su Rusi došli da se vežba, a da se to krije u javnosti.

Gašić: Kao i u svakom uređenom sistemu, i u Vojsci Srbije se zna kada je dan za visoke zvanice, kada je dan za medije. To je normalna procedura, vežba je planirana pre godinu dana, mi je sprovodimo. Imaćete priliku, sa svim medijima koji pokažu interesovanje, da je vidite. Nije normalno da, dok se priprema bilo šta, neko tu šeta sa svojim kamerama, jer mi imamo veliki zadatak pred nama.

Po istoj proceduri dobićete poziv kada bude i Platinum Wolf 2015. godine, takođe jedna od jako značajnih i velikih vežbi na bazi Jug. Nije konkretno prema Vojsci Srbije da se tako spinuju informacije, da zaboga, neko nešto krije od bilo koga. Zlonamerni jezici uvek mogu da prave konstrukcije u svojim zlonamernim glavama.

Šta možete da sakrijete ako vam kažem da je vežba planirana pre godinu dana? Planovi bilateralne vojne saradnje su poznati već početkom godine. Svako ko je želeo, mogao je da vidi aktivnosti u našem planu.

RSE: Koji je značaj te vežbe u Nikincima sa Rusima i Platinastog vuka? Mi smo vojno neutralna zemlja.

Gašić: Vojska Srbije ima potpisane bilateralne vojne ugovore sa preko 60 zemalja sveta. Činimo sve da naše operativne i funkcionalne sposobnosti podignemo na maksimalno visok nivo. Saradnja sa svim vojskama sveta uvek ima kao korist nova iskustva, nove tehnologije, nove tehnike, tako da je Vojska Srbije zainteresovana i da pokaže i da primi takva znanja.

Prošlog četvrtka, kako je javio RSE, na vojni aerodrom Batajnica u Beogradu sletelo je šest ruskih transportnih aviona ‘iljušin 76’. Dovezli su borbena vozila i ljudstvo koje će učestvovati na, prvoj u istoriji, rusko-srpskoj vojnoj vežbi SREM 2014.

Time su tada praktično počeli vojni manevri na poligonu Nikinci, nedaleko od Rume, na kojima učestvuju ruske vazdušno-desantne snage i srpske kopnene jedinice.

Tajnost kao posledica

Prva vest da se vežba održava došla je iz Ministarstva odbrane Rusije, dok je tek 13. novembra stigla potvrda vojnih zvaničnika u Beogradu.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da će Vojska Srbije i Oružane snage
Rusije 14. novembra održati zajedničku vojnu vežbu "SREM 2014" na
poligonu u Nikincima. Cilj vežbe je uništavanje terorističke baze i oslobađanje talaca, navodi se u ovoj informaciji. Iz Rusije su dopremljena i borbena vozila BMD-2, oklopni transporteri, kamioni i kvadovi sa bacačima granata i ugrađenim mitraljezima.

Dodatnu zabunu i sumnju da se vežba krije od javnosti, donela je činjenica da domaćim medijima nije bilo omogućeno da izveštavaju o aktivnostima na poligonu Nikinci, dok su ruski mediji o tome sa lica mesta uveliko informisali javnost.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je za RSE da ovi vojni manevri imaju svoju bezbednosnu svrhu, ali da je “tajnost” koja im je prethodila verovatno posledica aktuelnog političkog trenutka.

“Očigledno je da je bio veliki problem objasniti javnom mnjenju kako to sada funkcioniše srpska politika na dva ili više koloseka. Nezgodno može da bude samo to što se vežba odigrava u vreme kada su snažne tenzije na relaciji Istok-Zapad. Pa je jedan od elemenata ove priče i to kako je moguće da se u Srbiji dešava ono što u ovom trenutku ne može da se desi ni u jednoj drugoj evropskoj zemlji. Sada je Srbija tačka gde se, uslovno rečeno, prikazuju ruska vojna sila, prestiž i moć. Ali, naravno, s obzirom da je Srbija vojno neutralna država ne postoje prepreke da ona učini i ono što će se dogoditi za nekoliko dana. Posle vežbe sa ruskim snagama sledi zajedniča vojna vežba sa američkim marincima.”

Vojna neutralnost?

Prema dosadašnjim informacijama, na rusko-srpskoj taktičkoj antiterorističkoj vežbi učestvuje 200 padobranaca jedinice ruskog vazduhoplovstva iz Tule, a manevri uključuju i skokove iz aviona, borbena vozila i upotrebu padobranskih sistema za iskrcavanje borbenih oklopnih vozila i oklopnih transportera.

Vladan Živulović, iz Atlantskog saveta u Srbiji, rekao je za RSE da su to očekivane aktivnosti zbog članstva u NATO programu Partnerstvo za mir, ali i procenio da je vojna neutralnost “sedenje na dve stolice”.

“U situaciji kada postoji problem u Ukrajini, kada Srbija želi da uđe u Evropsku uniju, ne mogu da utvrdim poentu činjenice da se u razmaku od samo nekoliko dana održavaju vežbe sa vojnim snagama Rusije i marincima SAD. Tačno je da su obe vežbe odavno isplanirane. Ali da li je to možda neki signal da Srbija kao vojno neutralna zemlja pruža mogućnost i utočište svima koji to žele da je spremna da sa svim zainteresovanim stranama vežba našu vojsku i učestvuje u raznim projektima. Moguće je da je i to poruka. Mada ne znam onda u kom pravcu Srbija daje signale, šta hoće i gde želi da bude.”

Nedavno su u Vojsci Srbije, kada je prilikom posete ruske vojne delegacije Specijalnoj brigadi u Pančevu najavljena mogućnost zajedničke vojne vežbe, za RSE rekli da ove aktivnosti nikako nemaju veze sa aktuelnom situacijom u Ukrajini već da su rezultat dogovora o saradnji u domenu odbrane koji su započeti još 2010. godine.

Vojna parada u Beogradu
Vojna parada u Beogradu

Manevri srpske i ruske vojske organizuju se u okviru sporazuma o vojnoj saradnji za 2014. godinu a, kako je najavljeno, zajedničke vežbe vojnih avijacija dve zemlje planirane su za 2015. godinu.

U novembru 2013. Srbija i Rusija potpisale su sporazum o vojno-tehničkoj saradnji, koji uključuje razmenu informacija za održavanje mira, razvoj odnosa u sferi kartografije, kao i medicinsku i vojnu obuku.

Osim saradnje sa Rusijom, Srbija je ove godine zajedničke vojne vežbe imala i sa zemljama članicama NATO. Međunarodna vežba pod nazivom „Platinasti vuk 2014“ održana je početkom jula u vojnoj bazi „Jug“. Na njoj su učestvovali i pripadnici oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država, Bugarske, Rumunije, Azerbejdžana, Makedonije i Hrvatske koji su zajedno sa kolegama iz Vojske Srbije uvežbavali učešće u multinacionalnim mirovnim operacijama. Od 17. do 28. novembra u bazi “Jug” održaće se i multinacionalna taktička vežba „Platinum Wolf 15“. Na njoj će, osim jedinica Vojske Srbije, učestvovati pripadnici Marinskih snaga Evropske komande Sjedinjenih Američkih Država, oružanih snaga Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Rumunije i, po prvi put, Žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

XS
SM
MD
LG