Dostupni linkovi

Borbe oko Brege, Gadafijev savetnik podneo ostavku


Pobunjenici ispaljuju rakete na Gadafijeve snage, 31. mart 2011.
Pobunjenici ispaljuju rakete na Gadafijeve snage, 31. mart 2011.
Priredila Bojana Matić na osnovu agencijskih izveštaja

Žestoke borbe nastavljene su u nedelju u Bregi, nad kojom su u subotu preuzele kontrolu snage lojalne libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Istovremeno, libijski visoki diplomata Ali Triki podneo je ostavku na funkciju Gadafijevog savetnika, saopštili su u nedelju u Kairu predstavnici Arapske lige.

Triki, bivši ministar inostranih poslova i afričkih pitanja, koji je takođe predstavljao Libiju u UN i u Francuskoj, sastao se u nedelju u Kairu s generalnim sekretarom Arapske lige Amrom Musom, ali je posle odbio da daje izjavu novinarima.

Triki je drugi funkcioner libijskog režima koji je tokom nedelje podneo ostavku. Ostavku je podneo i šef libijske diplomatije Musa Kusa.

Stotine pobunjenika se u nedelju ujutro povuklo istočno od Brege, posle bombardovanja njihovih položaja.

Međutim, nakon inicijalnog povlačenja opozicione snage brzo su se pregrupisale i počele da dejstvuju svojom artiljerijom po vojnim trupama.

Reporter agencije AFP javio je u nedelju da su pobunjenici zauzeli univerzitetski kvart na zapadnoj kapiji ovog grada.

U artiljerijskom napadu libijske vojske na Misuratu u nedelju poginula je najmanje jedna i ranjeno nekoliko osoba.

Prema nekim medicinskim izvorima u poslednjih nedjelju dana poginulo je najmanje 200 ljudi, a više od 1 000 je povređeno.

NATO je saopštio da je juče izveo 184 leta iznad Libije, trećeg dana od kada je Alijansa preuzela kontrolu nad misijom u toj zemlji.

Od ukupnog broja letova 70 su bili vazdušni napadi, ali u saopštenju NATO-a se ne navodi koliko je ciljeva bombardovano.

Pobunjenici uz NATO

NATO je izrazio zabrinutost zbog izveštaja o civilnim žrtvama u vazdušnom napadu koalicije kod Brege.

Pobunjenici se mole u oblasti gde se odigravaju bitke protiv Gadafijevih snaga blizu Brege, 3. april 2011.
Pobunjenici su prethodno rekli da su avioni Alijanse pogodili u petak pobunjenički konvoj 15 kilometara istočno od Brege i ubili 13 ljudi, među kojima četvoro civila.

Istovremeno, pobunjenici su saopštili da nastavljaju da podržavaju vazdušnu kampanju predvođenu NATO-om protiv Gadafijevih snaga, rekavši da je događaj od petka bio samo nesrećni splet okolnosti.

Dodali su da veruju da je nesreća bila izazvana nakon što je jedan od pobunjenika slučajno pucao iz protivavionskog naoružanja, dok je NATO je izjavio da istražuje ovaj incident.

Gadafijev režim odbacio je ranije ponudu pobunjenika o prekidu vatre.

Portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim nazvao je predlog "ludačkim", opisujući pobunjenike kao "plemenske, nasilne, sa neujedinjenim rukovodstvom i povezanim sa Al kaidom" i kazavši da se Gadafijeva vlast neće povući iz libijskih gradova.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG