Dostupni linkovi

SAD odbacile Gadafijeve zahteve iz pisma Obami


Moamer Gadafi na govoru svojim pristalicama u Tripoliju, 02. mart 2011.
Moamer Gadafi na govoru svojim pristalicama u Tripoliju, 02. mart 2011.
Sjedinjenje američke države odbacile su poziv libijskog lidera Moamera Gadafija koji je u pismu predseedniku Baraku Obami pozvao na prekid bombardovanje Libije koje je nazvao "nepravednim ratom" i poželeo Obami sreću u kampanji za predsedničke izbore 2012.

Državna sekretarka Hilari Klinton je odbila Gadafijev poziv i rekla da libijski lider mora povući svoje snage i otići u egzil.

"Gospodin Gadafi zna šta treba učiniti," rekla je Klinton na konferenciji za novinare.

"Potrebno je primirje i povlačenje njegovih snaga iz gradova koji su nasilno preuzeti uz velike ljudske žrtve. Potrebna je odluka o njegovom odlasku s vlasti i iz Libije," rekla je Klinton.

U pismu na tri strane, koje je Gadafi uputio Obami, a u koje je agencija AP imala uvid, libijski lider je zamolio američkog predsednika da zaustavi vazdušnu kampanju NATO na njegovu zemlju.

On je tu kampanju nazvao "nepravednim ratom protiv malog naroda jedne zemlje u razvoju".

Pobunjenici napuštaju grad Ajdžabija, 06A. april 2011.
"Vi ste čovek koji ima hrabrosti da obustavi pogrešnu i lošu akciju. Siguran sam da možete da preuzmete odgovornost za to", napisao je Gadafi u pismu koje je poslato Stejt Dipartmentu i odmah prosleđeno Beloj kući, prema neimenovanom američkom zvaničniku koji je video pismo.

Gadafi je napisao da je Obama u poziciji da "drži NATO podalje od Libije u ime očuvanja svetskog mira i prijateljstva između naroda SAD i Libije, kao i ekonomske i bezbednosne saradnje protiv terorizma".

Libijski lider je dodao da je njegova zemlja više moralno nego fizički ugrožena kampanjom NATO, kao i da jedno demokratsko društvo ne treba da bude "građeno raketama i vazdušnim napadima".

On je, takođe, ponovio tvrdnje da su njegovi neprijatelji, posebno oni koji trenutno kontrolišu grad Bengazi, pripadnici terorističke organizacije Al - Kaida.

Karni potvrdio da je pismo stiglo do Obame

Obraćajući se Obami sa "naš sine" i "ekselencijo", Gadafi je poručio da "Libija treba da bude prepuštena Libijcima, unutar okvira Afričke unije".

Gadafi je podsetio da je njegova zemlja i 1986. bila na meti "vojne agresije", koju je naredio tadašnji predsjednik SAD Ronald Regan, kao i nekoliko paketa međunarodnih sankcija.

"Uprkos svemu ovome, vi ćete uviek ostati naš sin, štagod da se desi. I dalje se molimo da nastavite da budete predsednik SAD i pobedite na novim izborima", poručio je Gadafi u pismu Obami.

Libijski lider je pismo, datirano 5. aprila u Tripoliju, potpisao sa "Moamer Gadafi, lider revolucije".

Sekretar za štampu Bele kuće Džej Karni potvrdio je da je američki predsednik dobio pismo od Gadafija.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG