Dostupni linkovi

Futuristički uređaj umanjuje migrene


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Nedavno urađeno testiranje je pokazalo da futuristički uređaj koji izgleda kao da je iz naučnofantastičnih filmova, a koji se nosi na čelu samo 20 minuta dnevno, umanjuje migrene od kojih pate milioni ljudi.

Uređaj šalje električne impulse u supraorbitalni živac koji kontroliše osjećaje u očima i oko njih. Većina osoba koje su učestvovale u testiranju su nakon nekoliko mjeseci korištenja uređaja imale blizu 33 posto manje migrena, a kod nekih je broj migrena opao i za 50 posto.

"Uređaj se sastoji od tanke srebrene trake, kači se iza ušiju i nosi se preko čela, a koristi se samo 20 minuta dnevno", kazao je profesor Jean Schoenen sa Univerziteta u Liegeu, inače vođa ovog testiranja.

Uređaj se spaja sa živcem koji uzrokuje migrene i na njega se šalju električni impulsi kako bi ga se spriječilo da izaziva bolove. Testiranje kod volontera nije izazvalo nikakve neželjene efekte, prenosi Daily Mail.

"Rezultati testiranja su bili slični onima koji se postižu korištenjem raznih lijekova za migrene. Međutim, ti lijekovi često imaju neželjene efekte i izazivaju više štete nego koristi", rekao je Schoenen.

U istraživanju je učestvovalo 67 osoba. Jedna grupa je tokom naredna tri mjeseca koristila uređaj 20 minuta dnevno, a druga grupa je koristila isti, ali nefunkcionalan uređaj. Osobe koje su koristile funkcionalan uređaj su nakon tri mjeseca u prosjeku imale dva napada manje, a kod njih 38 posto se broj migrena smanjio na pola.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da od migrena pate svaka četvrta žena i svaki dvanaesti muškarac. Migrene najčešće izazivaju stres, fluorescentna svjetla i alkohol.
XS
SM
MD
LG