Dostupni linkovi

Frljić: Poziv na linč zbog riječke predstave


Oliver Frljić
Oliver Frljić

Hrvatski redatelj Oliver Frljić upozorio je na "medijski linč" zbog njegove predstave koja će biti održana na obljetnicu "Oluje", te pozvao čelnika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Sašu Lekovića da se o tome očituje.

Hrvatsko narodno kazalište (HNK) Rijeka je priopćilo da će na obljetnicu Oluje 5. kolovoza, dok bude trajala središnja proslava u Kninu, u riječkom HNK pet protjeranih žena različite nacionalnosti ispričati svoja sjećanja na te ratne dane.

U priopćenju između ostalog, piše:

"Kroz njihova sjećanja i životne priče pokušat će se ukazati da je rat ipak puno kompleksniji od onoga kako ga pokušava predstaviti službena/e politika/e. Njihova kontrasjećanja koja nisu usmjerena protiv već otvaraju drugu perspektivu, pokušaj su da se ispričaju i čuju one priče koje uvijek ostaju negdje na marginama ili nikad ispričane, priče što ih vjerojatno neće zabilježiti ni službena povijest."

Autor ove moglo bi se reći reality predstave je redatelj Oliver Frljić, u suradnji sa Srpskim narodnim vijećem i nevladinom organizacijom Documenta.

Tim povodom u Slobodnoj Dalmaciji objavljen je tekst pod naslovom "Kontra-Oluja", tako opremljen da poziva na medijski linč, upozorio je Oliver Frljić u pismu predsjedniku HND.

"Ovim putem bih Vas, kao predsjednika Hrvatskog novinarskog društva, molio da se o navedenom potezu Slobodne Dalmacije - koji predstavlja eklatantan primjer kršenja novinarske etike, proizvodenja masovne histerije i huškanja - javno očitujete. Vjerujem da, kao i većina hrvatske javnosti, ne biste htjeli da ovaj skup završi nasiljem od strane onih koji još uvijek ne mogu prihvatiti da postoje i neka drugacija iskustva i mišljenja", napisao je Frljić predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva Saši Lekoviću.

Oliver Frljić je autor mnogih predstava diljem regiona koje govore o najosjetljivijom temama iz bliže prošlosti. Tako je, na primjer, režirao u Beogradu predstavu "Atnetat na Zorana Đinđića", a u Hrvatskoj o ubistvu srpske porodice Zec u Zagrebu na početku rata 90-ih.

XS
SM
MD
LG