Dostupni linkovi

Freedom House: 2011. godina razlog za optimizam u svijetu


Freedom House mapa o ljudskim slobodama u svijetu 2007-2011
Freedom House mapa o ljudskim slobodama u svijetu 2007-2011
Organizacija Freedom House (FH) u godišnjem izvještaju o ljudskim slobodama u svijetu ocijenila je da opada broj slobodnih država u svijetu , ali da je Arapsko proljeće tokom 2011., inspirisalo mnoge koje žive u represivnim režimima.

Među 87 slobodnih zemlja, odnosno 43 posto svjetske populacije koja živi u slobodi su, prema posljednjem izvještaju Freedom housa i Hrvatska, Crna Gora i Srbija, dok su među 60 djelimično slobodnih BiH, Kosovo i Makedonija. Broj zemalja u kojima opadaju slobode je dvostruko veći od onih u kojima raste stepen sloboda.

Pro-reformski pokreti na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi označeni su kao najveći izazov totalitarnim društvima od kolapsa sovjetskog komunizma prije dvadeset godina. Arč Pudington, potpredsjednik Freedom Housa, kaže da su politička dešavanja započeta u Tunisu, a nastavljena u Egiptu i drugima arapskim zemljama pokazala da je demokrtija moguća čak i najrepresivinijim društvima na svijetu

Arč Pudington
Arč Pudington
“U jednoj regiji svijeta, na Bliskom istoku, koji je bio imun na talas demokratije koji je zahvatio svaki drugi region svijeta 70-tih , 80-tih i 90-tih prošlog vijeka, upravo demokratija je sada potencijal tog regiona.Ono što se dešava pokazalo je da ljudi više nijesu spremni da prihvataju stari despotski način vladanja, i iz toga razloga, vidjeli smo da je 2011. godina bila razlog za optimizam, a ne očaj“, kaže on.

Među zemljama u kojima je zabilježen najveći pad sloboda su dvije članice EU - Mađarska i Ukrajina i Južna Afrika.

Vlada Mađarske, predvođena premijerom Viktorom Orbanom, spornim je izmjenama ustava dovela u pitanje i svoju poziciju u EU, odakle joj je upravo ovih dana zaprijećeno sankcijama ukoliko ne izmijeni odredbe ustava koje duboko zadiru u slobodu štampe, nezavisnost sudstva i politički pluralizam .Satjeran uza zid u Evropskom parlamentu, Orban je najavio da bi se sporne tačke novog ustava mogle promijeniti.

Potpredsjednik FH Pudington kaže i da je u 2011 primijećeno da su ljudska prava i slobode u Ukrajini, kako je rekao, više nego u bilo kojoj drugoj velikoj državi ugrožene. To je uzrokovao, kako izborni proces, tako i veliki korak unazad kada je u pitanju vladavina prva.

„Najvažniji korak unazad je vladavina prava i ja želim posebno da potcrtam suđenje Juliji Timošenko. Optužbe zbog kojih je ona završila u zatvoru za nas su lažne i smatramo da je krivični progon vođe političke opozicije oragnizovan u svrhu osvete, što je vrlo opasan fenomen“, kazao je Pudington.
Među zemlje u kojima je, kako kaže Pudington, godina bila užasna je i Bjelorusija, gdje su politički protivnici masovno hapšeni procesuirani i dr.

U rangu neslobodnih zemlja su još i Rusija, Avganistan, Azerbejžan, Irak, Iran, Kazahstan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan, a problem terorizma, pa samim tim i nedostatka slobode, imaju Abhazija, koja je djelimično slobodna, te Nagorno Karabah, Kašmir u Pakistanu, Južna Osetija i Transnistrija, sve neslobodni dijelovi svijeta.
XS
SM
MD
LG