Dostupni linkovi

Frattini: BiH ima podršku Italije po pitanju evropskih integracija


Franco Frattini i Sven Alkalaj potpisuju Protokol o saradnji dvaju ministarstva vanjskih poslova, 12.04.2010, Foto: Služba za odnose sa javnošću MVP BIH
Franco Frattini i Sven Alkalaj potpisuju Protokol o saradnji dvaju ministarstva vanjskih poslova, 12.04.2010, Foto: Služba za odnose sa javnošću MVP BIH
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se sa ministrom vanjskih poslova Italije Francom Frattinijem. Potpisali su Protokol o saradnji dvaju ministarstva vanjskih poslova. Između ostalog, govorili su o procesu liberalizacije viznog režima, te približavanja BiH Evropskoj uniji i NATO Savezu.

Ministar vanjskih poslova Italije, Franco Frattini kaže kako BiH ima punu podršku Italije kada su u pitanju evropske integracije i članstvo u NATO-u. Frattini smatra da je BiH na korak do liberalizacije viznog režima.

“Ja se nadam da će Evropska komisija do kraja maja dati pozitivno mišljenje kada je u pitanju ukidanje viznog režima za građane BiH, tako da bismo to mogli i ozvaničiti na konferenciji drugog juna. Donijeti odluku da se vize ukinu je tehničko pitanje, ali ono ima ogroman politički značaj. Mislim da je BiH izvršila svoje obaveze i došla do rezultata, tako da Evropska komisija može dati pozitivan odgovor“.

Franco Frattini, 12.04.2010, Foto: Služba za odnose sa javnošću MVP BIH
Fratini kaže kako BiH nije u potpunosti ispunila sve obaveze potrebne za približavanje NATO savezu.

“Vrh NATO-a je dao zadatke koje BiH treba učiniti na svom putu ka članstvu, tako da će i to biti tema ministarskog sastanka NATO-a u Talinu 22. aprila''.

Ministar vanjskih poslova BiH, Sven Alkalaj kaže da je sa kolegom Frattinijem razgovarao i o bilateralnim odnosima ove dvije države. Prije svega razmatrali smo stanje u oblasti ekonomije i trgovine između zemalja, kaže Alkalaj.

“Razgovarali smo o učešću Italije u investicionim projektima BiH, sa posebnim osvrtom za učešće u energetskim projektima. Također smo razgovarali o pitanjima učešća Italije u infrastrukturnim projektima, prije svega Koridor Vc, gdje Italija ima izvanredno iskustvo na svjetskomm planu”.

Ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini sutra će se sastati sa najvišim državnim dužnosnicima BiH. Također, održaće predavanje na sarajevskom Univerzitetu, te će posjetiti NATO bazu u Butmiru.
XS
SM
MD
LG