Dostupni linkovi

Francuski studenti u Istraživačkoj stanici Petnica


Istraživačka Stanica Petnica
Istraživačka Stanica Petnica

Piše: Milena Kuzmanović

U istraživačkoj stanici u Petnici boravi 27 studenata prirodnih nauka "Dekart" fakulteta iz Pariza. Oni na terenu prikupljaju materijal koji potom obrađuju u laboratorijama Istraživačke stanice.

Ovo je četvrta godina od kako studenti iz Pariza jedan semestar obrađuju u Istraživačkoj stanici u Petnici. Dovodi ih Dušan Mišević koji je koordinator na ovom fakultetu i istraživač Instituta "In serm" u Parizu.

On kaže da su u Stanici odlični uslovi za rad.

"Pre četiri godine mi smo tražili neko mesto na koje bi smo odveli naše studente da bi smo radili nešto drugačiie od onoga što svakodnevno radimo u Parizu. Imali smo već kontakata sa Stanicom. Ja sam ovde davno bio saradnik i još neke kolege imale su kontakt sa Petnicom. Već prve godine iskustvo je bilo odlično", priča Mišević i dodaje da su projekti, uglavnom, iz mikrobiologije.

"Studenti rade na tome kako da postave projekat, kako da postave naučno pitanje i kako sve da dizajniraju. Predložili smo jedan nestandardan program za nas, a i Petnicu. U žiži interesovanja su bakterije - kako se ponašaju u različitim uslovima, kako reaguju na antibiotike", objašnjava Mišević.

Polin u Petnici radi na projektu prečišćavanja voda. Ona kaže da su u Petnici blizu prirodi i da je to dobro za njih jer se bave prirodnim naukama.

An Piace u Petnici proučava ponašanje bakterije Ešerihije koli u različitim uslovima.

"Nisu sve vrste bakterije Ešerihije koli patogene. Većina je vrlo korisna, pre svega pri razaranju hrane", kaže An i kaže da je Srbija lepa zemlja, te dodaje da je arhitektura drugačija od one na koju je naučila u Francuskoj i da na zgradama ima puno balkona, sto joj se veoma dopada.

XS
SM
MD
LG