Dostupni linkovi

Francuska smanjuje broj vojnika u Maliju


Francuske trupe u Maliju
Francuske trupe u Maliju
“Francuska akcija na Maliju je pravi rat”, izjavio je ministar odbrane Žan-Iv le Drijan uz tvrdnju da je više stotina islamista ubijeno od početka francuske vojne operacije. Francuski zavničnici su ipak najavili smanjenje vojnih snaga u toj afričkoj državi od marta.

Francuska vojska nastvalja da vodi žestoke borbe sa islamskim teroristimana Maliju u gradovima Kona i Gao, kaže ministar odbrane Žan Iv le Drijan. No, borbe se vode i van gradova.

BBC izvještač iz Gaoa navodi da je jučerašnji dan obilježilo žestoko bombaradovanje koje se čulo iz centra grada, i da su francuski helikopteri neprekidno patrolirali tim područjem.

BBC navodi da i je bombardovanje uslijedilo nakon što su militanti raketama pokušali da napadnu vojni kamp malijske vojske.

“Kada izađete iz centra okupiranih gradova, ostavljate džihadiste za sobom", rekao je Drijan francuskom radiju Evropa1, potvrđujući da su islamistički borci u jučerašnjim okršajima koristili rakete.

U skoro jednomjesečnom ratu Drijan tvrdi da je ubijeno na stotine militanata. Na pitanje o preciznijem broju žrtvama je rekao:

“Ovo je stvarni rat sa značajnim gubicima, ali ja ne želim da ulazim u prebrojavanje“.

Francuski ministar odbrane je rekao i da su militanti poginuli u avionskim napadima, kao i u direktnim oružanim sukobima u gradovima Kona i Gao.

Vlasti Malija zatražile su vojnu pomoć Francuske nakon što su islamisti zauzeli Konu u centralnom dijelu zemlje 10. januara. Sukob na Maliju izbio je još u proljeće 2012. godine, kada je vojna grupa digla ustanak u Bamaku, što su iskoristili islamisti i pripadnici plemena Tuarega. Islmisti su preuzeli kontrolu u gradovima na sjeveru i zaprijetili da će zbaciti Vladu.

Odluku Francuske da pošalje trupe na Mali, čije je raspoređivanje počelo 11. janaura, odobrio je Savjet bezbjednosti UN. Trenutno je tamo raspoređeno oko 4.000 francuskih vojnika.

Sa francuske strane poginuo je francuski pilot helikoptera 11. januara, prvog dana francuske operacije. Malijski zvaničnici nijesu dali bilans svojih poginulih.

Oko 1.800 vojnika iz Čada stiglo je kao pojačanje francuskim vojnicima u oblasti Kidala, na sjeveroistoku Malija, gdje je posljednje uporište oružanih islamističkih grupa.

Francuska je pak najavila i da će početi da smanjuje broj svojih snaga na Maliju od marta, "ako sve bude po planu", kako je precizirao francuski šef diplomatije Loran Fabius u intervjuu za dnevnik Metro.

Fabijus rekao je i da će Francuska i nakon povlačenja nastaviti sa nekim operacijama na sjeveru zemlje, gdje još postoje uporišta terorista.

"Francuska nema namjeru da ostane trajno na Mali. Afrikanci i Malijci treba da garantuju za bezbjednost, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje", rekao je francuski ministar.

Dodao je da će zbog toga Francuzi postepeno predavati vođstvo Afričkoj vojnoj misiji, a da će Francuzi nastaviti da djeluju na sjeveru gdje i dalje ima oblasti u koje su se sklonili teroristi.
XS
SM
MD
LG