Dostupni linkovi

Nakon presude za švicarce: „Franak“ ide dalje, tužit će čelnike banaka


Nakon što je Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu nižeg suda po kojoj su banke krive zbog varijabilnih kamata, ali nisu krive zbog korištenja valutne klauzule, udruga korisnika kredita u „švicarcima“ „Franak“ i udruga za zaštitu potrošača „Potrošač“ najavljuju nastavak borbe. Vrhovni sud štiti krupni kapital, poručuju udruge.

Do sredine lipnja podnijet ćemo ustavnu tužbu, pripremamo privatne tužbe protiv čelnika osam komercijalnih banaka koje su davale kredite u „švicarcima“, a da nisu korisnike obavijestile o potencijalnim rizicima, a neće se izvući ni guverner Hrvatske narodne banke Boris Vojčić, poručuju iz udruga „Franak“ i „Potrošač.

„Sramotno je da se komercijalne banke ponose ovom odlukom Vrhovnog suda, iako u njoj jasno stoji da su nezakonito poslovale“, poručio je Tomislav Bajamić u ime udruge „Franak“.

„Za razliku od drugih država, koje su isto tako bile pogođene rastom tečaja švicarskog franka, naša sudska vlast nije iskoristila priliku da se posavjetuje sa Europskim sudom pravde. To je najbolji dokaz da ne štiti malog građanina, već da štiti interes velikih firmi, znači banaka i radi isključivo na zaštiti krupnog kapitala“, dodao je on.

Odvjetnica Martina Šercer – Ilić je poručila korisnicima kredita u „švicarcima“ neka paze da im se ne desi da od šume ne vide drvo, odnosno da nakon svih silnih medijskih, ekonomskih i političkih analiza zaborave da im je presuda Vrhovnog suda dala pravo na tužbu protiv banaka zbog preplaćenih kamata, i da im je dala za pravo da taj postupak i dobiju.

„Povodom raznih medijskih zastrašivanja o visokom troškovima postupka kod individualnih tužbi protiv banaka za povrat preplaćenih kamata, moram reći i svoj osobni stav i prema razgovorima s ostalim kolegama koji se bave ovom problematikom - da su svi vrlo svjesni situacije u kojoj se građani nalaze i da maksimalno izlaze u susret u pogledu troškova, naravno u skladu sa odvjetničkom tarifom, pravilima struke i poreznim obvezama.“

Nikša Valjalo
Nikša Valjalo

Po ocjeni odvjetnika Nikše Valjala, ova presuda Vrhovnog suda u dijelu o valutnoj klauzuli, koji je negativno riješen za potrošače, odnosno korisnike kredita, može se preispitivati u svakoj budućoj pojedinačnoj parnici po privatnim tužbama.

„I to zato što Zakon o zaštiti potrošača u svom članku 118 apsolutno štiti potrošača, i samo ona odluka koja je pozitivna, a to je u ovom slučaju odluka o promjenljivim kamatnim stopama, obvezivala bi sudove u pojedinačnim sudskim postupcima za naknadu štete. A u ovom dijelu sa valutnom klauzulom mogla bi se po našem mišljenju i dalje preispitivati u svakoj od pojedinačnih parnica“, kaže Valjalo.

Hrvatska je nepune dvije godine članica Europske unije, podsjetio je dopredsjednik udruge „Potrošač“ Ilija Rkman, i vrijeme je da se počnemo držati pravila koja u njoj vrijede.

„Mi smo prihvatili i 10 temeljnih principa zaštite potrošača u Europskoj uniji. Dva su dio ove naše kolektivne tužbe. Peti princip kaže da ugovori trebaju biti pošteni i pravični za potrošače. Osmi kaže da potrošač ne smije biti zaveden i zavaran“, zaključuje Rkman.

XS
SM
MD
LG