Dostupni linkovi

Forum žena Srbije i Kosova: Interesi isti, problemi zajednički


Članice Foruma žena Srbije i Kosova u Valjevu
Članice Foruma žena Srbije i Kosova u Valjevu

Projekat poboljšanja dijaloga poslovnih žena iz Srbije i Kosova uz podršku engleske ambasade osnovan je 2013. godine. Do sada je ostvareno više medjusobnih poslovnih susreta čiji je rezultat formiranje Foruma poslovnih žena Srbije i Kosova kao tela koje će nastaviti sa započetim aktivnostima i kada projekat bude završen u maju ove godine.

Predsednica valjevskog udruženja poslovnih žena “Eve” Ljubica Marković kaže da su poslovne žene Srbije i Kosova u okviru ovog projekta u poslednjih godinu i po dana prevazišle početnu fazu nepoverenja i uspostavile kvalitetan dijalog.

“Mi smo kroz ovaj projekat putujući skoro godinu i po dana prevazišle početno nepoverenje i, rekla bih, odmeravanje prilikom prvog susreta koji je organizovala Privredna komora Srbije. U početku nismo znale šta bismo mi to mogle ostvariti i šta se od nas očekuje. Medjutim, uz podršku engleske ambasade kao i angažovanja svih učesnica ovog projekta, mogu da kažem da smo uključile veliki broj lokalnih udruženja žena sa područja Srbije isve je veći broj žena sa Kosova koje su videle svoj interes da se uključe u ovu našu mrežu”, kaže Marković i dodaje da su žene iz Srbije do sadačetiri puta bile u poseti Kosovu. Posetile su Prištinu, Kosovsku Mitrovicu, Peć, Prizren.

“Te posete bile su radne. Posetile smo više firmi čije su vlasnice žene sa Kosova, a one su takođe uzvratile posetu. Te posete su uglavnom bile realizovane u Beogradu, u Kruševcu prošle godine i evo sada u Valjevu i Loznici. Inače, udruženje žena “Eve” nije se našlo prvi put u ulozi lokalnog partnera i u tom smislu imamo lepo iskustvo.”

U Valjevu su žene sa Kosova boravile nedavno, u vreme održavanja 12 sajma male privrede Zapadne Srbije. Kažu da je to bilo izvanredno iskustvo.

Vijolca Zećiri iz Prištine kaže da su lepo pozvane. Počastvovane su i što su lepo primljene.

“Interesi su nam isti, problemi zajednički. Želimo da uradimo memorandum o zajedničkoj saradnji. Žene to mogu”, naglasava Zećiri.

Njena sugradjanka Olja Sulja kaže da radi u firmi koja se bavi preradom voća i povrća.

“Došla sam da podelim iskustvo sa ženama iz Srbije i da sagledamo mogućnosti saradnje."

Stanje ženskog preduzetništva je slično u svim zemljama regiona”, kaze Ljubica Marković. Žene Čine oko 66 odsto nezaposlenih, posebno je težak položaj žena na selu gde su neplaćena radna snaga jer su u 90 odsto slučajeva vlasnici poljoprivrednih gazdinstava muškarci, kaže naša sagovornica.

“Ovaj balkanski prostor je jednak kada su u pitanju uslovi za poslovanje žena. Kada smo sada poredile stanje u Srbiji i na Kosovu i došle smo do toga da je ista situacija. Samo sa jednom razlikom,kosovsko društvo je mladje i na neki način u usponu. Medjutim, položaj žena je, moglo bi se reći, i nepovoljnij nego u samoj Srbiji. Preduzetništvo žena na Kosovu je tek sada u zamahu i one barataju sa nekim podatkom da od ukupnog broja firmi negde oko dva posto su u vlasnistvu žena”, zaključuje Ljubica Marković.

XS
SM
MD
LG