Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 17:31 CET

  Kosovo

  Ocene u Prištini: Asocijacija srpskih opština suprotna Ustavu Kosova

  Ilustracija
  Ilustracija
  Formiranje kako u Prištini kažu asocijacije, a u Beogradu zajednice srpskih opština na Kosovu može biti u suprotnosti sa Ustavom Kosova i planom predsednika Ahtisarija, upozoravaju kosovski političari i analitičari.

  Delegiranje predstavnika opština na severu u asocijaciju ili zajednicu za Lutfi Hazirija, poslanika opozicionog Demokratskog saveza Kosova, predstavlja stvaranje trećeg sloja vlasti.

  „Bez obzira na naziv tog tela, cilj Srbije je da se formira mini-parlament u kojem će opštine delegirati svoje predstavnike a koji se učestvovati u donošenju odluka. Ovo predstavlja pretnju za Kosovo jer se stvara treći sloj vlasti koji se naziva administracija ili srednja vlast, što ne bi smelo da se desi“, kaže Haziri.

  Pitanje srpskih paralelnih struktura bila je tema razgovora u poslednjoj rundi dijaloga premijera Kosova i Srbije u Briselu. Sporazum nije postignut, ali će se dva premijera, po istom pitanju, ponovo sresti u Briselu 4. marta.

  Predsednik Srbije je prethodno poručio da će se srpske institucije zameniti kosovskim, koje će voditi Srbi.

  Međutim, Radenko Nedeljković, ispred srpskih paralelnih institucija na severu navodi da su samo institucije Republike Srbije garant ostanka i opstanka Srba na severu.

  „Ustav Republike Srbije je na snazi i Rezolucija 1244 je na snazi, i prema tome ovde je jasna situacija i Srbi su u više navrata na severu Kosova i Metohije jasno rekli šta misle kada su u pitanju institucije Republike Srbije, da jedino te institucije su garant našeg ostanka i opstanka i da su to jedine legalne legitimne institucije na severu KiM i da drugih institucija nema i da te institucije ne mogu da budu paralelne nikakvim drugim institucijama“, kaže Nedeljković.

  Zvaničnici Prištine su, međutim, ubeđeni da kakvo god se rešenje postiglo za sever, ono mora biti u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

  Analitičar Mazllum Baraliu navodi da formiranje novih institucija, pa i asocijacije opština, podrazumeva odstupanje od Ustava i Ahtisarijevog plana, što bi dovelo i do nove napetosti u zemlji.

  "To bi značilo povratak unazad. To je jako nepovoljno i predstavljalo bi detonator koji bi mogao destabilizirati zemlju i stvoriti mnoge probleme u budućnosti. Rešenje koje je van ustavnog okvira i Ahtisarijevog plana moglo bi ugroziti konsolidaciju Kosova u budućnosti“, kazao je on. 

  On dodaje da se na osnovu Ustava Kosova ne može doći do organizacije ikakvih tela na bilo kom nivou a da ne dođe do sukoba sa najvišim pravnim aktom, bez obzira na to što pregovaračke strane navode da će se positći rešenje koje neće prekršiti Ustav Kosova.

  Priština i Beograd se razlikuju i kada je u pitanju eventualan sastav asocijacije srpskih opština. Dok je Beograd tražio da obuhvati devet opština sa srpskom većinom širom Kosova, Priština je insistirala da u takvoj asocijaciji budu samo četiri opštine na severu Kosova.

  Kakav će modalitet asocijacije biti i kakva će ovlašćenja imati, saznaće se verovatno na sledećoj rundi dijaloga.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Pakomi Grad: Novi Sad
  24.02.2013 08:23
  I drzava Kosovo je u suprotnosti sa u stavom Srbije. Postavlja se pitanje sta je starije stara kokska ili nestasno jaje. Ako je albanska drzava realnost na terenu, pa i srbi su nekakva realnost - ili mislite da te srbe tamo etnicki ocistite ?
  Analogija sa RS stvarno ne postoji, ali i tamo ima nekih srba koji su realnost na terenu, ili mozda sve te srbe hocete istrebiti ili im promjeniti vjeru?
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  24.02.2013 17:56
  Nimalo vam nije lako!! Gusite se na nacionalizmu, sovinizmu... i tome slicno!
  Pa zar ne vidite, bolan, da sa vama NIKO ne zeli?! Kad su vam Crnogorci okrenuli ledza, zar vam to nije dovoljno?!

  Ne postoji nacija u bivsoj Jugi koja bi mogla sa vama da zivi. Pa zar vam to ne govori dovoljno?!
  Ja da sam (ne daj Boze) na vasem mjestu, zapitao bih se: pa stvarno, ili svi drugi oko nas ne valjaju ili zaista sa nama nesto nije u redu.
  Odgovor

  Ime: Aleksandar
  26.02.2013 20:03
  Ja da sam na vasem mestu ne bi se uopste javljao jer vi ne mozete da zivite ni sami sa sobom, u ex yu mnogi narodi su ratovali ali ni jedan kao vi Bosnjaci jedni protiv drugih (Fikret Abdic vs 5 korpus ABiH) i zato nam nemojte deliti lekcije kako niko ne zeli sa nama, lepo kaze nas narod da ti se samo gori od tebe moze nasmejati.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  26.02.2013 21:30
  Uf, opet ljubitelj Jovice Stanišića proviruje iz rupe u kojoj Sunce ne sija...
  Odgovor

  Ime: Veljko
  26.02.2013 03:01
  Gresis, sa nama zeli Republika Srpska i to nam je dovoljno.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  26.02.2013 08:19
  Veljko @
  Ma dobro,to znamo..To su puste zelje,nego,daj nesto konkretno,ostvarujuce .
  Odgovor

  Ime: vuk Grad: ch
  25.02.2013 16:52
  Osman@ A ko to zeli sa vama? ili sa Albancima?

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  23.02.2013 13:32
  Nece valjda Albanci nasjesti na ove price i dozvoliti da se stvori rs na Kosovu?!
  Pa zar ne vidite sta to znaci na primjeru R BiH?!
  Tako to oni rade; malo po malo, ali ne odustaju sa svoga puta!

  Ne smijete dozvoliti nikakve, danas asocijacije - u buducnosti nezavinu drzavu, na teritorjiji Republike Kosovo!

  Pricati o tome je veleizdaja, a kamoli, nedaj Boze, tako nesto prihavatiti!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  24.02.2013 14:56
  Pa sta treba i ono malo srba sto je ostalo posle poslednjih protjerivanja na sjeveru Kosova totalno protjerati? Jeli to resenje Osmane?
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  24.02.2013 17:05
  Iz vaseg pitanja se vidi da je za vas i, nazalost, vecinu Srba, jedino rjesenje CISTE ETNICKE TERITORIJE, onakve kakva je tkz 'rs'. Vas metod je, na zalost, genocide i etnicko ciscenje tako da tamo gdje su, na primjer Srbi, tu moraj u bisi 100% Srbi, zar ne?!

  Ne gospodine anonimni, ne treba nikoga protjerivati - niko osim vas ne razmislja tako; zasto Srbi na sjeveru Republike Kosova nebi mogli zivjeti u miru sa svojim komsijama Albancima u drzavi zvanoj Republika Kosovo, kao sto i mnogi drugi ne Srbi zive u Republici Srbije ili Makedoniji ili Americi ili....?
  Odgovor

  Ime: w. Grad: tu
  24.02.2013 17:56
  Ti se Osmane mnogo pravis naivan i zamenjujes teze? Pa upravo Albanci pate od toga da na Kosovu naprave svoju etnicki cistu teritoriju. Nego, a zasto Albanci sa Kosova ne bi mogli da zive u Srbiji nego moraju da stvaraju svoje monoetnicke paradrzave? Nemoj da si licemeran, jer ako si protiv RS u Bosni onda treba da budes dosledan i da budes i protiv albanske verzije RS u Srbiji tj. protiv "drzave kosova" kao i protiv podele Makedonije po etnickoj liniji. Verovali vi ili ne i dozvoljavao vas intelektualni "kapacitet" ili ne, ali nisu za sve krivi Srbi nego nesto krivice i negativnih stvari ima i kod drugih, bas kao i nacionalizma, zlocina... Bilo bi sjajno da ste vi u komsiluku tako sjajni kako zamisljate ali na zalost niste. A sto se otcepljenja Vojvodine tice, razumem frustracije, zluradost i zelje okolnih sovinista kao i domacih par autosovinista, ali to se nece desiti.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 15:42
  To sto ti pricas je obicno naklapanje, a sudski utvrdjene cinjenice govore da albansko stanovnistvo ni njegove institucije nikad nisu planirali i izveli etnicko ciscenje srpskog stanovnistva na Kosovu. Srpskom stanovnistvu i srbijanskim institucijama je to naprotiv pravno dokazano i crno na bijelo ovjereno. Eto ti sad i dalje naklapaj do sutra ako hoces, ali neces otici dalje od neozbiljnih kvalifikacija da su medjunarodni sudovi antisrpski, da njih Srbija ne priznaje i bla bla. Da ne spominjemo kako te takve kvalifikacije cine izopcenikom iz civilizacije, divljakom koji nema nikakvog moralnog osnova traziti da bude zasticen civilizacijskim zakonima.
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  24.02.2013 18:10
  Nisam ja, gos. w naivan, nuti zamjenjujem teze!
  Ja sam gos. w zrtva (medju mnogma drugima) velikosrpskog fasizma i znam sta pricam.
  Nista albancima ne bi znacilo lose da zive, kako vi kazete u Srbiji da su ikada bili tretirani kao ljudi!
  Jesu, gospodine w, za sve sto se u skorasnjoj istoriji desilo, krivi, ne Srbi,kako vi kazete, ali velikosrpska fasisticka politika koja je zasnovana na ucenju faste Dobice Cisica i 'izvodjaca' Slobodana Milosevica, Karadzica, Mladica i .... monogih iz vasih redova okrivljenih za javece zlocine covjecansva u medjunarodmo sudu pravde!
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  25.02.2013 14:21
  Zrtve fasizma, pogledajte na primjer Jeverje, pamtice fasizam koji ih je pogodio stotinama i hiljadama godina!
  Sta bi vi: napravite genocide i onda ocekujete da se to zaboravi, ha?

  Jesto, upravo to je u mozgovima vasih lidera; napravicete genocide i etnicko siscenje i sacekati 20-30 ili 50 godina i to ce se zaboraviti, ha?

  Nece, gospodo, nece - nikada se to nece zaboraviti, zapamtite dobro. Nosicete generacije i generacije i postenih Srba breme genocidne, fasisticke politike Slobodana Milosevice, znajte!
  Odgovor

  Ime: ispran mozak
  25.02.2013 00:46
  Samo ponavljas davno prevazidjene fraze i nista vise.
  Odgovor

  Ime: W Grad: tu
  25.02.2013 00:22
  Kada neko zivi u 90-tima i kada se toliko uziveo u sopstvenu propagandu i u ulogu zrtve, ne dobacuje dalje od par fraza o Dobrici Cosicu, "velikosrBskoj agresiji i fasizmu", ima opravdanja i izgovore za sve nacionalizme, sovinizme i zlocine samo ako su protiv Srba.. Svaka diskusija je suvisna. Bas kao sto je suvisno ulaziti u diskusiju i sa srpskim radikalima koji su slicnih kapaciteta, ogranicenja i opterecenja samo je retorika nesto drugacija.
  Odgovor

  Ime: goran Grad: N.Sad
  23.02.2013 16:22
  Gospodine "Osmane" Srbi ne pitaju Albance,jer kad bi njih pitali nebi dobili nista,sigurno!
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  23.02.2013 16:30
  Nemaju Srbi sta pitati Albance jer to je gotova stvar: Kosovo je nezavisna drzava u svojim granicama i svaka prica o tome dovesce do 'rs' na teritoriji Republike Kosovo (kao sto je slucaj sa Bosnom) i onda tek tu kraja nema!
  O tome se NE SMIJE PRICATI, a ne kao Alija Izetbegovic koji je upravo o tome pregovarao i na kraju vidite na sta drzava Bosna i Hercegovina lici!
  Odgovor

  Ime: ne budi smesan
  24.02.2013 18:20
  BiH lici na ovo sto lici i zbog vas Bosnjaka. U svom delu BiH niste u stanju nista da uradite nego samo znate da prebacujete odgovornost na RS. Kao RS i Srbi vas sprecavaju da formirate funkcionalne institucije, povecate zaposlenost, postujete zakone? Vreme vam je da odrastete.
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  24.02.2013 18:50
  Nije 'smesno' nego zalosno!
  Beograd je ubacio svoga spiuna, A. Izetbegovica da napravi od Bosne ili dio velike srbije ili prciju koja nema sanse da opstane!
  Zaboravljate da je tkz. 'rs' dio drzave Bosne i Hercegovne i, jeste, bez nje (tkz 'rs' ) i federacije (? nemam pojma sta je to) i vratiti Ustav R BiH koji je bio prije rata.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  25.02.2013 16:04
  Anonimus @
  Bolje ti je da cutis nesreco jedna .Ti da nekom spocitavas da zivi u proslim vremenima,a vi i dan-danas muslimane nazivate Turcima,svetite im se u svakom ratu zbog tih istih Turaka,a Kosovo i kosovska bitka vam ne izlaze iz glave. Ako iko zivi u proslosti,to ste vi .
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  25.02.2013 00:26
  Ne bih da te vredjam Osmane ali ti zivis u nekim proslim vremenima i zaista je smesno da neko i u 2013. godini koristi ili veruje u floskule iz proslog veka, u teorije zavere...
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  23.02.2013 15:49
  U pravu ste. Dok postoji "republika sumska" u Bosni,Vojvodina kao zadnja federalna jedinica bivse Yu,ima sanse da se iscupa od beogradskog veliko-srpskog ludila. Iscupati se jedino moze kao samostalna Republika Vojvodina.
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  23.02.2013 16:33
  Samo naprijed, gospodo vojvodjanci, samo naprijed!
  I ne zaboravite, nitko to za vas nece uciniti nego VI SAMI!!
  Nemojte se uzdati u nekakvu 'svijetsku zajednicu' jer to je samo 'magla' - nista opipipljivo - samo se sami morate za to izboriti!

  Moram vas ipak ispraviti: niste vi jedini, postoji i Sandjak koji je raljama velikosrpskog ludila, takodjer.
  Odgovor

  Ime: nije tebi lako
  25.02.2013 00:37
  Tebi jos nisu rekli da je 21. vek? Neverovatno da neko jos uvek rasipa ovakve price...
  Odgovor

  Ime: Osman Grad: Republika BiH
  25.02.2013 19:23
  Kad se vrsi slocin nad Srbima, ima 'bre' da se to pamti hiljdama godine; a kad Srbi izvrse genocide, onda to trebad 'bre' da se zaboravi sto 'pre', zar ne?
  Zanima me ko ono poce pricu ranih devedesetih o ustaskim zlocinima nad Srbima te se 'junacine' naouruzase JNA arsenalom te pocese propagirati 'srpsku ugrozenonst' u Kninskoj kranjini i tome slocno...

  Ja sam zrtva srpskog genocide i nazalost to cu nostiti sa sobom (a prenosim i na svoju djecu i unicad istinu o tome) dok sam ziv; a vi nosite breme svojih 'junacina' koji poklase svoje komsije ni krive ni duzne!
  Odgovor

  Ime: galib Grad: livno
  23.02.2013 22:16
  Suti ba Osmane, tise, da ne cuju serbi, oni su tamo hapsolutna vecina. Nego samo polahko bez halabuke.

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 00:32
  Da li je protjerivanje 100 000 srba sa ustavom Kosova?
  Odgovor

  Ime: Propala vojska
  23.02.2013 15:44
  Niko nije protjerao Srbe sa Kosova. Sami su sa svojom kabadahijskom i porazenom vojskom otisli za Srbiju. Za masovne zlocine,protjerivanja,paljenja i pljackanja na Kosovu vojnom i policijskom vrhu Srbije se sada sudi u Hagu.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  23.02.2013 14:58
  @ anonimni posjetilac

  Oni 100.000 srba niko nije protjerivao nego su sami pobjegli sa srpskom vojskom,policijom i paramilitarcima jer su znali sta su nam uradili za vladavine Milosevica a posebno za vrjeme rata gdje vecina njih su bili paramilitarci i od straha osvjete pobjegli.

  Sto se tice ustava i diranje na ustav one ex prvo je pocela Srbija da dira i da ukine ustav sa Kosovom i Vojvpodinom i nikoga nisu pitali za to pa tako je i pocelo i nastavljeno razbijanje Jugoslavije,kada cete vi srbi jednom za uvjek da priznate i da prihvatite tu cinjenicu ?

  Dosli smo dokle svi smo dosli i sada je zadnji cas za srbe sa Kosova dali da prihvate Ahtisarijev plan ili ne ( tu je rjec za srbe sa sevnjera jer oni juzne od Ibra vec su prihvatili taj plan) u slucaju da prihvate dobicemo svi,mi kosovari dobicemo mir unutar Kosove i sa Srbijom a Srbija ce dobiti datum od EU u suprotnom mi na Kosovo ( svi zajedno i srbi i albanci) i dalje cemo se lomiti oko Ahtisarijev plan a i Srbija nece dobiti datum od EU jedini pobjednici ce biti kriminalci i sverceri sa sevjera,i nemoj da zaboravis kako su prosli srbi iz Hrvatske sto nisu prihvatili plan Z 4.
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 11:54
  Po Ustav Kosova Serbi imaju najveca Prava ,
  ali ovi hece Serbiju neka idu oni koji nevole ziveti ne Dezavu Kosova siroko moje put kuda hoce moze ici.

  Ime: vuk Grad: ch
  22.02.2013 22:25
  Uh oprostite, molim Vas, nismo uopste znali! Nema problema, evo odmah cemo da se samoukinemo, odsecemo si mali prst i izvrsimo Hari-Kiri!

  Ime: Bojana Grad: Šabac
  22.02.2013 18:47
  I "nezavisno Kosovo" je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, pa to Prištini nije smetalo, zašto bi sada "asocijacija srpskih opština" i njena "suprotnost" sa ustavom Kosova bila problem?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  26.02.2013 16:10
  Srbija je pocinila etnicko ciscenje a Kosovo nije. Srpski Ustav nije relevantan jer je ta drzava cinom etnickog ciscenja sebe sama izbacila iz zajednice civiliziranih nacija, a moze biti sretna sto nije bila i vojno okupirana u cijelosti kako bi se unistilo ono zlo koje je organiziralo etnicko ciscenje i kako bi se dala sansa zdravim politickim snagama da isplivaju na povrsinu.
  Kada se Kosovu dokaze da je kao drzava pocinilo etnicko ciscenje, naravno da ce civilizirani svijet postupiti slicno i sa njegovim Ustavom. Do tada svako poredjenje sa Srbijom nema nikakvog smisla.
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  23.02.2013 14:40
  Bojana @
  Zato sto Ameri tako kazu,i zele, Bojana .
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 01:26
  Serbi hoce drugu r serbsku na Kosovo to nece proci nikada ni od Kosove ni od zapada dosta imaju jednu r serbsko koja koci gotovo sve u BiH.

  Ime: sasa Grad: kim
  22.02.2013 18:11
  Ahtisarijev plan nije prihvacen u Savetu Bezbednosti,tek da se zna !
  Odgovor

  Ime: stipu ga nime Grad: r.sumska
  23.02.2013 14:42
  Jel' ti to neka utjeha ?
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  23.02.2013 01:23
  Ahtisarijev Plan je prihvacen od 5 stalene Derzave u SB UN-a samo dve ustvari jedna Rusija bila protiv Kina uzderzana rekla ali nije nikada bilo za tri od pet protiv to su U.S.A i dve druge Derzave,
  i Stoje naj Bitnje Kosovo i njeni Gradani nisu Protiv Ahtisarijev Plan je i Ustav nezavisne Derzave Kosova.
  Odgovor

  Ime: Ilir Beqiraj Grad: Peje, Republika e Kosoves
  22.02.2013 22:23
  To je gola laz, i to sami znate. Plan Marti Ahtisarija je odbacen iskljucivo od strane Rusije (ni Kina nije bila protiv) i to iskljucivo zbog Srbije. Ahtisarijev Plan inace je od samog pocetka imao jasnu u snaznu podrsku 3 stalnih clanica SB: SAD, Velike Britanije i Francuske. Cak i Ban Ki Mun licno je podrzao plan Marti Ahtisarija, pa prema tome gola je neistina da je odbacen na SB, kada bi kompletan Savet Bezbednosti bilo protiv toga tada bi se rekao da je odbacen od strane SB.
  Odgovor

  Ime: jaro Grad: n.sad
  23.02.2013 13:07
  Sve je to montirano po interesima amerike...
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  25.02.2013 14:56
  Dakle, Kosovo je Srbija, a sve drugo je foto-montaža ,)
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.