Dostupni linkovi

Formalna rehabilitacija Draže i neformalna Pavelića


Marinko Čulić
Marinko Čulić

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić izjavila je u Briselu da Hrvatska podržava otvaranje pregovaračkih poglavlja sa Srbijom, a da mora da ispunjava kriterijume i da se distancira od rehabilitacije četničkog vođe Draže Mihailovića.

Da li je to novi uslov Zagreba kako bi Hrvatska podržala otvaranje poglavlja?

“Vesna Pusić je zaoštrila u odnosu na izjavu prije dan-dva neposredno posle presude, kada je rekla da nema namjeru Ministarstvo vanjskih poslova slati nikakvu diplomatsku notu i to je bila umjerenija reakcija nego sada. A što se ograđivanja Beograda tiče, ograđivanje smo imali u pomalo neutralnoj izjavi premijera Vučića i vrlo oštroj, nedvosmilenoj izjavi Ivice Dačića. Da li je to dovoljno, to je teško vagati. Ali se odmah otvara pitanje koliko dovoljno reagiraju u Hrvatskoj vlasti na neformalne rehabilitacije ustaškog pokreta, pa i samog Pavelića. To gledamo praktično svakodnevno, prema tome, to je zajednički problem. To je ono što ja volim reći: ne odvajati hrvatski i srpski nacionalizam, nego ga najkraće zovem hrvatskosrpski nacionalizam. Jedni drugima dijele lekcije o stvarima o kojima su i sami tanki,u kojima su podbacili", ocenjuje komentator hrvatskog nedeljnika Novosti Marinko Čulić.

RSE: Da li vam to liči na novi uslov, s obzirom da je to rečeno u sklopu priče o podršco otvaranju poglavlja EU sa Srbijom? Ili se to neće dalje zaoštravati?

Čulić: Ja sam osjećao da će tih uvjetovanja biti i to sada gledamo. Nije ovo prva najava, već dvije-tri takve izjave su bile, da će se postaviti uvjeti ...Najčešće je to pitanje nestalih, što je obostrani problem. Nestali ne postoje samo na hrvatskoj, već i na srpskoj strani, onda je tu pitanje granice na Dunavu, što zvuči banalno ..Vidjećemo, to ne miriše na dobro.

XS
SM
MD
LG