Dostupni linkovi

Beograd u iščekivanju Bramercovog izveštaja


Serž Bramerc u Beogradu krajem 2009.
Serž Bramerc u Beogradu krajem 2009.
Glavni haški tužilac Serž Bramerc stigao je u Beograd, gde će, kroz razgovore sa ovdašnjim zvaničnicima, prikupiti elemente potrebne da oceni saradnju Srbije u izveštaju koji će uskoro predstaviti Savetu bezbednosti UN. Kao i prilikom ranijih poseta, glavni kamen spoticanja je činjenica da su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić i dalje na slobodi, međutim Bramerc je ovog puta nezadovoljan i time što nisu ispunjene sugestije koje je izneo u prethodnom izveštaju, pre tačno šest meseci.

Zvaničnici srpske vlade, kojima optuženik za srebrenički genocid već godinama uspešno klizi kroz prste, iz Haga će dobiti istu, ali mnogo oštrije intoniranu poruku da Ratko Mladić mora biti uhapšen.

Glavni tužilac Tribunala u Hagu Serž Bramerc, rekao je da je njegov stav jasan - po pitanju saradnje, moglo se i može učiniti više. Ipak, da li će njegov izveštaj, od koga zavisi dalji evropski put zemlje, biti pozitivno ili negativno intoniran, za sada ne želi da otkriva.

Svoj finalni oblik, dokument će dobiti nakon što Bramerc bude čuo šta će mu reći njegovi sagovornici u Beogradu, objašnjava Aleksandar Kontić iz tužilaštva Haškog tribunala.
Sudnica haškog tribunala

“Gospodin Bramerc nije rekao tačno da je nezadovoljan, on je rekao da će svoj stav o tome uobličiti u izveštaju Savetu bezbednosti, nakon sastanaka koji ima sa partnerima u Srbiji. Isto tako, rekao je da uvek ima kolegijalne i konstruktivne razgovore, ali da ga to ne sprečava da bude kritičan kada je reč o činjenici da nisu uhapšena preostala dva haška begunca, što je osnovni problem u kooperaciji Srbije u odnosima sa Tribunalom”,
kaže Kontić.

Bramerc će od svojih sagovornika tražiti da čuje i zašto srpske vlasti nisu usvojile neke od preporuka koje je izneo u svom prethodnom polugodišnjem izveštaju, a koje se, pre svega, tiču promene strategije u potrazi za haškim beguncima.

“U prošlom izveštaju Savetu Bezbednosti u decembru 2010. godine, gospodin Bramerc je izneo par svojih preporuka i predloga, pa je tako iskazano da u istrazi treba da bude učinjeno, da su potrebni veći resursi, da mora biti svobuhvatan pristup i da se mora učiniti znatno više kada je reč o mrežama onih koji pružaju podršku beguncima. To su očekivanja koja do sada nisu ispunjena. Nakon današnjih i sutrašnjih razgovora sa kolegama u Srbiji, znaće se puno više i onda će se moći uobličiti izveštaj Savetu bezbednosti”, rekao je Aleksandar Kontić.

Udaranje packe i ovlaš priznanje

Vojno politički analitičar Ljubodrag Stojadinović, smatra međutim da srpski zvaničnici više nemaju dovoljno argumenata za izjave koje bi Bramerca i ovog puta ispratile u uverenju da će ono što se od njih traži biti i ispunjeno.

„On više nema razloga da njima mnogo veruje, budući da su te izjave skoro identične još od doba Vojislava Koštunice. Otprilike, ta formula glasi ovako – Mi ne znamo gde se nalazi Ratko Mladić, kada ga budemo locirali, mi ćemo ga privesti pravdi. Ta formulacija više ne može da funkcioniše ni kod najnaivnijih ljudi koji prate šta u tom smislu srpska vlast radi, a kamoli kod čoveka koji tačno zna šta traži i verovatno dobro pamti šta je čuo“, rekao je Stojadinović.

Stručnjaci za bezbednost i poznavaoci prilika, više puta su upozoravali da Ratka Mladića ne čuva nekakva grupa fanatičnih boraca, već informacija koju na vreme dobija upravo iz centara zaduženih za njegovo hvatanje. I sam tužilac za ratne zločine nedavno je priznao da imaju problema sa curenjem informacija o akcijama potrage za Mladićem.

Iako je javnost u Srbiji podeljenog mišljenja o haškim optuženicima, pre svih o Ratku Mladiću, Beograđani sa kojima smo razgovarali, bez obzira na stav koji o njemu imaju, veruju da je razlog što je on i dalje na slobodi posledica nedostatka političke volje.



Iako je Srbija i ovoga puta glavnog haškog tužioca dočekala bez rezultata koji su se od nje očekivali, vojno politički analitičar Ljubodrag Stojadinović veruje da Bramercov izveštaj, koji bi Savetu Bezbednosti trebalo da bude predstavljen 06. juna, neće eksplicitno biti negativan.

„Pretpostavljam da će gospodin Bramerc da nađe neku formulaciju koja će istovremeno da znači udaranje packe Srbiji zbog svega onoga što smatra da nije uradila, a s druge strane nekog ovlaš priznanja za ono što jeste uradila. Očigledno je da država, bez obzira na sva obrazloženja i izjave zvaničnika, ne ulaže dovoljno napora da taj posao okonča kako valja. To je Bamerc u nekoliko mahova pre, rekao diskretno, budući da je čovek očigledno na početku svoje misije bio dobronameran, ali sada je to rekao potpuno jasno“, kaže Stojadinović.
XS
SM
MD
LG