Utorak, 01. septembar/rujan 2015, 03:50 CET

Srbija

Filmovi i mladi autori obeležili kulturnu scenu u Srbiji

Insert iz filma Klip Maje Miloš
Insert iz filma Klip Maje Miloš
Najbolji učinak u sferi kulture tokom prošle godine u Srbiji nesumnjivo je postignut u filmskoj industriji koja može biti ponosna na višestruko nagrađivan film “Klip” mlade rediteljke Maje Miloš, što nije jedino ovogodišnje uspešno filmsko ostvarenje. Pozorišnu sezonu su, osim svega jedne premijere u JDP-u i velikih trzavica u Ateljeu 212, obeležile i predstave nekoliko mladih autora - predstavnika takozvane moderne forme. 

Bez obzira na to što se u Srbiji za potrebe kulture izdvaja sve manje novca i za nju najčešće vlada potpuna državna nebriga, umešnost i snalažljivost samih autora i dalje daju određene rezultate.

U situaciji kada se završen filmski projekat smatra izuzetkom, ove godine se u konkurenciji nekoliko filmova – po kvalitetu izdvajaju najmanje dva – “Klip” mlade Maje Miloš, koji je na festivalima širom sveta osvojio više od 20 nagrada i “Smrt čoveka na Balkanu” Miroslava Momčilovića.

To je izbor filmskog i književnog kritičara Milana Vlajčića jer, kako objašnjava, ta ostvarenja jako skromnog budžeta - precizno, oštro i bolno prikazuju sliku propadanja srpskog društva i situaciju u kojoj se nalazimo.   

“Oba filma su izazvala velike debate. Sretao sam ljude koji su bili vrlo uzbuđeni i kojima se to dopalo, ali i one kojima nije. I to je funkcija filma, da pobudi razna osećanja, razne sudove. To je demokratska stvar – to je OK. Prema tome ta dva filma su pokazala mogućnosti naše kulture i našeg filma. Međutim zvanična politika to ne prepoznaje. Mi nažalost imamo jednu urušenu kulturnu politiku koja uopšte nije postavljena na zdrave osnove. Tako da mladi autori i oni najbolji, ako nisu mnogo sposobni da se povežu – teško njima", kaže Vlajčić.

(VIDEO: Trejler za film 'Klip' Maje Miloš)


Poplava jednokratnih bestselera koja je svoju kulminaciju doživela na oktobarskom Sajmu knjiga, obeležila je ovdašnju književnu scenu. Ipak, oni koji cene dobro štivo mogli su pronaći dela autora iz regiona poput Miljenka Jergovića ili Ante Tomića, u edicijama domaćih izdavača. Od novijih pažnju su skrenuli mladi pesnici Siniša Tucić i Dragana Mladenović svojim zbirkama Metak i Magda. Ipak, Milana Vlajčića je potpuno iznendilo jedno potpuno neočekivano izdanje.

“Događaj decenije – to su sabrana kritička dela Stanislava Vinavera jednog fenomenalnog pisca koji je dugo bio u zavetrini dok je pisao i stvarao. Umro je 1955. i 57 godina se čekalo da se sabere njegovo rasuto delo koje je bilo po novinama, magazinima u nekim privatnim izdanjima. Vinaver je preveo stotinak knjiga: od “Šeherezade” i “Hiljadu i jedne noći” do modernih pisaca. Da ne pominjem Rablea, Vijona, Valerija. Sad je to sve sabrano u  prvih devet knjiga", navodi Vlajčić.

Mlade snage i otklon od tradicionalnog bili su zaštitni znak pozorišnog repertoara – pogotovo na prošlogodišnjem Sterijinom pozorju. U prvom planu je bilo nekoliko predstava i autora, a prednjačila je rediteljka Anđelka Nikolić sa pobedničkom predstavom “Radnici umiru pevajući”.

Jedna od selektorki Sterijinog pozorja i direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović objašnjava da je to jedan od retkih slučajeva da mladi autori svoje komade nisu radili po uzoru na predstave koje su se igrale pre nekoliko decenija.

“Radnici su jedna nova forma i u dramskom smislu. To je prvi dramski tekst mlade spisateljice Olge Dimitrijević. Tematika je nažalost vrlo aktuelna: radnički štrajkovi, sirotinja, beda i ta tematika je, čini mi se, dosta vešto upakovana u okvir jedne ljubavne priče – ljubavnog trougla. Mislim da tu ima nekoliko momenata koji su doveli do izvesnog fenomena recepcije te predstave da je publika u tišni s pažnjom na novosadskom izvođenju tu predstavu nove moderne forme pratila do kraja", navodi Ksenija Radulović.

Mrlju na ovogodišnju pozorišnu sezonu je međutim bacilo to što je zbog poteškoća, pretežno uzrokovanih nedostatkom novca, jedna od vodećih kuća - Jugoslovensko dramsko pozorište ove sezone na svom repertoaru imalo samo jednu premijeru. Još jedan gorak utisak ostavio je sukob bivšeg upravnika Ateljea 212 Kokana Mladenovića i većeg dela glumačkog ansambla, koji je okončan Mladenovićevim povlačenjem.     

Istovremeno, jedan od novih trendova u prestonici Srbije je veći broj izložbi naučnog tipa koje su izazvale interesovanje građana. Među njima je i kontroverzna postavka “Razotkrivanje tela”, koju čine eksponati tela i organa preminulih ljudi koji su ih zaveštali u medicinske svrhe.

(FOTOGALERIJA: Razotkrivanje tela)

Ipak, to nije izložba koja je ostavila najjači utisak na direktorku Muzeja savremene umetnosti Branislavu Anđelković.  

“Prateći kustoski rad Biljane Đurđević, njena doktorska izložba “Tamna je šuma” je za mene svakako pozitivno i dobro iznenađenje. Ali situacija na sceni vizuelnih umetnosti iz godine u godinu je sve komplikovanija, ne samo zbog ekonomske krize, već I situacije u društvu. To recimo vidimo kroz galerijsku politiku: U Beogradu ima jako mnogo galerija koje ne menjaju svoje izlagačke politike, ne otvaraju prostor za mlađe umetnike. Što se tržišta tiče ono je uvek bilo veoma, veoma tanko kada govorimo o savremenoj umetnosti, sada bih rekla da jedva i postoji", ocenjuje Branislava Anđelković.

Već nekoliko godina zatvorena vrata dva najznačajnija muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti samo su još jedan dokaz da se Srbija iz, godine u godinu, udaljava od ostatka Evrope.

Gostujuće izložbe, poput one posvećene čuvenom austrijskom slikaru Gustavu Klimtu krajem prošle godine, upozoravaju da će se taj jaz u odnosu na evropske gradove, još uvećati.

Milan Nešić

mnesic+yahoo.com

Reporter i novinar beogradskog biroa RSE od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92 gde je učestvovao u pripremanju informativne emisije u koprodukciji sa srpskom redakcijom BBC-a Svet u 2.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Poslušajte: Program za Srbiju

Galerija

Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

Gaf nedelje

Audio Gaf nedelje: Dok ne stigne strategija, samo viteški

Premijer čeka da i Nemačka učini šta je obećala. Naravno, mislimo na pregovaračka poglavlja sa EU. Za migrante ima još vremena. Treba prvo strategiju sačiniti. I da ne zaboravimo, vratio se Šainović
Dalje/More

Srpski s mukom

Pančić: Vučićevi regionalni frontovi ili proširenje područja drame

Bog i Vučić - nadamo se - znaju zašto je baš ovaj mesec toliko značajan i presudan, no još važnije od toga je da li u ponašanju vlasti uopšte ima nekog sistematskog „nauma“, piše Teofil Pančić
Dalje/More
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
Retrospektiva "Perspektive"i
|| 0:00:00
...  
🔇
X
22.08.2015
TV serijal Perspektiva o najosjetljivijim temama mladih na Balkanu, koji RSE emituje u saradnji sa NED, nakon petog ciklusa realizira ljetne epizode koje se bave analizom tema pokrenutim u Mostaru, Budvi, Sarajevu i Istočnom Sarajevu, Novom Sadu, te Banjaluci. U naredna dva mjeseca gledaćete najzanimljivije detalje sa snimanja i komentare mladih koji su učestvovali u projektu, moderatora, političkih analitičara, gledalaca. Producent je Mebius Film.

Merkel: Izostanak dogovora ugrožava Šengen

Ukoliko izostane dogovor o ravnopravnoj i fer distribuciji izbeglica u EU, to može dovesti u pitanje šengenski sistem slobodnog kretanja, upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Planinski vrh Mekinli ponovo Denali

Bela kuća promenila je ime najvišeg planinskog vrha u Severnoj Americi sa Maunt Mekinli na Denali, što je tradicionalno, staro ime te planine.

Sukobi na protestima u Ukrajini

Jedan pripadnik Nacionalne garde je preminuo, dok je više od 100 osoba povređeno u nasilnim protestima koji su izbili zbog davanje šire autonomije istoku Ukrajine