Dostupni linkovi

File: Pisanje Informera izaziva zabrinutost, MANS ne zloupotrebljava grantove


Igor Lukšić i Štefan File, ilustrativna fotografija
Igor Lukšić i Štefan File, ilustrativna fotografija

U Kotoru je održan neformalni sastanak ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana, čiji je domaćin potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Igor Lukšić. Na sastanku je razmatrano unaprijeđenje saradnje u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja i o Strategiji razvoja Jugoistočne Evrope do kraja 2020. godine po pitanju ekonomskog upravljanja.

Vladavina prava, ekonomsko upravljanje i infrastrukturna povezanost država regiona, ključni su za značajnije unaprjeđenje saradnje, zaključeno je na neformalnom skupu šefova diplomatija zemalja zapadnog Balkana, kome je prisustovao i evropski komesar za proširenje Štefan File. Ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Srbije uz domaćina iz Crne Gore su razgovarali u Kotoru o saradnji i strategiji razvoja Jugoistočne Evrope u narednih šest godina. Komesar File je rekao da je zemljama regiona stalo da jačaju međusobnu saradnju na putu ka Evropskoj uniji:

„Mi smo pomenuli prije dvije-tri godine koliko je važno da se sprovodi vladavina prava. I evo sada možemo da vidimo kako su se zemlje u regionu zajedno sastale i kako žele zajedno da naprave jednu mrežu, kako bi se zajedničkim snagama borile protiv organizovanog kriminala”.

Pored vladavine prava postoje još dva stuba saradnje zemalja regiona, rekao je domaćin skupa potpredsjednik Vlade i šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. To su ekonomsko upravljanje i infrastrukturna povezanost zemalja.

“Kriza sa svojim posljedicama nas uči da je neophodno da region unaprijedi ekonomsko upravljanje, kako bi zemlje bile spremne da i u budućem periodu budu otpornije na udare ekonomskih kriza. I svakako načini da unaprijedimo našu infrastrukturnu povezanost i isto tako identifikujemo mjere za podršku regionalnoj trgovini i uklanjanju poslovnih barijera u regionu”.

Komesar File je nakon sastanka rekao da je dogovoreno da se nakon ljeta organizuje ministarska konferencija na visokom nivou na kojoj će prisustvovati ministri ekonomije i inostranih poslova kako bi se razmotrilo, na koji konkretan način je moguće poboljšati infrastrukturu u regionu i povezati zemlje regiona u specifičnom vremenskom periodu. Nakon sastanka novinari su iskoristili priliku da upitaju komesara Filea i o aktuelnim crnogorskim temama.

Jedno od pitanja je bilo da li je moguće da dođe do zloupotreba grantova Evropske unije, imajući u vidu tvrdnje crnogorskih zvaničnika da postoje sumnje u zloupotrebu sredstava Evropske komisije za praćenje izbora od nevladine organizacije MANS. File je rekao da je Komisija čuvar dogovora, a što se tiče konkretnog slučaja, sve je rađeno po pravilima. Upitan da prokomentariše napade tabloida „Informer” na direktoricu MANS-a Vanju Ćalović, komesar File je rekao da ne želi da iko zloupotrebi fundamentalnu slobodu govora, na način na koji je vidio i o kom je obaviješten:

”Sa zabrinutošću gledamo medijsku scenu, u ovom smislu, u Crnoj Gori. Nadamo se da će u ovom slučaju biti preduzeti koraci, od strane Vlade, da bi se to raščistilo. I u isto vrijeme se nadam da će novinari da se pridržavaju etičkih principa”, rekao je File.

XS
SM
MD
LG