Dostupni linkovi

FIFA odlučuje o prijemu Kosova


Kosovo na putu ka FIFA
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Kosovo na putu ka FIFA

Svetska fudbalska federacija, FIFA, odlučiće tokom dvodnevnog Kongresa koji počinje u četvrtak u Meksiko sitiju, o članstvu Fudbalskog saveza Kosova. Kosovo je 15. tačka na dnevnom redu ovog Kongresa.

Kosovo se prošle nedelje kvalifikovalo za FIFA-u, kada je primljeno u evropsku fudbalsku porodicu, UEFA.

Kosovu je za učlanjenje potrebno 105 od ukupno 209 glasova. Ukoliko ga budu primili, imaće pravo da učestvuje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo "Rusija 2018".

Predsednik Fudbalskog saveza Kosova Fadilj Vokri izrazio je prethodno ubeđenje da će Kosovo proći bolje na Kongresu FIFA-e, bez obzira na najave Srbije da će tužiti UEFA-u zbog učlanjenja.

"Pokušavali su svim snagama da to nekako odlože ili da izbace iz dnevnog reda, ali nisu uspeli. Mislim da je pravda možda zakasnila, ali je stigla. Na predstojećem kongresu FIFA, mislim da će biti još bolje nego što je bilo u UEFA i mislim da nema razloga da ne bude", kazao je Vokri u odgovoru za RSE.

Pravni tim Srbije je odmah posle Kongresa UEFA 3. maja, na kojem je Kosovo postalo 55. članica, najavio da će uložiti žalbu Sportskom sudu u Lozani.

Kosovo je većinom glasova primljeno, iako prethodno nisu usvojene izmene Statuta UEFA, odnosno člana 5 koji predviđa da se u ovu Uniju mogu učlaniti samo fudbalski savezi država koje su članice Ujedinjenih nacija.

Kako su naveli iz UEFA-e, ova je izmena trebala biti usvojena kako bi se Statut UEFA "usaglasio sa odredbama statuta Međunarodnu federacije fudbalske asocijacije, FIFA-e, i Olimpijske povelje, o uslovima za članstvo".

Šef za pravna pitanja UEFA-a Alsdair Bell je, međutim, prije glasanja pojasnio:

„Ujednjene nacije nemaju nadležnosti da priznaju države, države priznaju države. Činjenica da niste deo UN, ne znači da, po međunarodnom pravu, niste država.“

Većina država sveta priznaje Kosovo. Većina država Evrope priznaje Kosovo. Član statuta trebate da interpretirate kao ’većina država UN’-a priznaje Kosovo“, dodao je Bell.

Kako su najavili kosovski zvaničnici, Fudbalski savez Kosova bi već krajem leta ili početkom jeseni mogao učestvovati na evropskim takmičenjima.

XS
SM
MD
LG