Subota, 31. januar/siječanj 2015, 22:07 CET

Popularna nauka

Farbe za kosu mogu biti kancerogene

Boje za kosu koje koriste milioni žena širom svijeta sadrže hemikalije koje mogu dovesti do raka, upozorili su britanski naučnici.

Kažu kako bez obzira na to da li se radi o bojama za kosu koje koristimo kod kuće ili o onima koje se koriste u frizerskom salonu, učinak na zdravlje je isti.

Prema pisanju jednog uglednog naučnog časopisa, boje za kosu mogu reagirati s duhanskim dimom i drugim onečišćivačima u zraku u obliku jednog od najmoćnijih spojeva koji uzrokuju rak i koji su do sada istraženi.

Međutim, kozmetička industrija se protivi ovakvim tvrdnjama i osporava ih.

Upozorenje o tome da su farbe potencijalni uzročnik obolijevanja od raka ovoga puta dolazi od firme Green Chemicals iz Leedsa. Kažu kako su i do sada sve informacije bile dostupne, a oni su "samo složili kockice i napravili vezu s rakom".

Oni napominju da hemikalije nazvane sekundarni amini, koje se nalaze u svim trajnim bojama za kosu, ili se mogu formirati u njima, mogu prodrijeti u kožu i ostati tu danima, sedmicama, pa čak i godinama. Tokom vremena te tvari bi mogle reagirati sa duhanskim dimom i ispušnim plinovima tako da se formiraju vrlo otrovni spojevi pod nazivom N-nitrozamini, za koje se pretpostavlja da uzrokuju rak.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.

Novi serijal RSE

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
5. februar: "Perspektiva" - novi serijal RSEi
|| 0:00:00
...  
🔇
X
28.01.2015
RSE u saradnji sa Mebius filmom 5. februara počinje s emitovanjem jednogodišnjeg TV serijala o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U 52 emisije, snimljene u formi dijaloga i sučeljavanja, gostuju angažovani mladi muzičari iz regiona, kao što su Edo Maajka, Marcello, Brano Jakubović, Remy i drugi. Serijal, koji će biti emitovana na BHT-u i 25 drugih televizijskih stanica iz regiona, počinjemo pričom mladih iz Mostara.