Četvrtak, 24. april/travanj 2014, 13:57 CET

Popularna nauka

Farbe za kosu mogu biti kancerogene

Veličina slova - +
Boje za kosu koje koriste milioni žena širom svijeta sadrže hemikalije koje mogu dovesti do raka, upozorili su britanski naučnici.

Kažu kako bez obzira na to da li se radi o bojama za kosu koje koristimo kod kuće ili o onima koje se koriste u frizerskom salonu, učinak na zdravlje je isti.

Prema pisanju jednog uglednog naučnog časopisa, boje za kosu mogu reagirati s duhanskim dimom i drugim onečišćivačima u zraku u obliku jednog od najmoćnijih spojeva koji uzrokuju rak i koji su do sada istraženi.

Međutim, kozmetička industrija se protivi ovakvim tvrdnjama i osporava ih.

Upozorenje o tome da su farbe potencijalni uzročnik obolijevanja od raka ovoga puta dolazi od firme Green Chemicals iz Leedsa. Kažu kako su i do sada sve informacije bile dostupne, a oni su "samo složili kockice i napravili vezu s rakom".

Oni napominju da hemikalije nazvane sekundarni amini, koje se nalaze u svim trajnim bojama za kosu, ili se mogu formirati u njima, mogu prodrijeti u kožu i ostati tu danima, sedmicama, pa čak i godinama. Tokom vremena te tvari bi mogle reagirati sa duhanskim dimom i ispušnim plinovima tako da se formiraju vrlo otrovni spojevi pod nazivom N-nitrozamini, za koje se pretpostavlja da uzrokuju rak.
Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.