Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 11:54 CET

  Programi / Tema sedmice

  Evroskepticizam sve više raste

  Pristalice Šešeljevih radikala cepaju zastavu EU nakon oslobađajuće haške presude za hrvatske generale, novembar 2012.
  Pristalice Šešeljevih radikala cepaju zastavu EU nakon oslobađajuće haške presude za hrvatske generale, novembar 2012.
  Proevropsko raspoloženje u Srbiji poslednjih godina je u padu, a predviđa se da će nakon nedavnih presuda suda u Hagu i sve težih zadataka po pitanju Kosova, podrška građana za ulazak u Evropsku uniju opasti na samo 40 odsto. 

  Prvi i najvažniji uslov na putu Srbije u evropskim integracijama u ovom trenutku je napredak u dijalogu sa Prištinom, koji će 10. decembra ocenjivati Savet Evropske unije.

  Ivica Dačić, predsednik Vlade Srbije, kaže da bi, ukoliko to evropsko telo da pozitivno mišljenje, Srbija u prvoj polovini sledeće godine mogla da dobije datum za početak pregovora o članstvu.

  „Nama je u interesu da nastavimo razgovore zbog naših evropskih integracija. Sigurno da sve ovo ugrožava ceo taj proces, i ono što je bilo do sada, vezano za Gotovinu i ove priče o albanskom ujedinjenu. Možemo da ne odemo na sledeću rundu razgovora, pa ćemo da čekamo 2014. godinu da započnemo pregovore. Hajde da vidimo šta nam je veći interes?!“, naglašava je Dačić.

  Najbitniji uslov za napredak ka Evropi, koji su vlasti u Srbiji nazvale vrlo bolnim, u ovom trenutku je primena sporazuma Beograda i Prištine o integrisanom upravljanju graničnim prelazima, koje bi trebalo da počne početkom decembra.

  Uz suočavanje sa činjenicom da reči moraju da se sprovedu u dela i jasne poruke iz Brisela Srbiji, u kojoj je u poslednjoj anketi dve trećine građana reklo da bi se pre odlučilo za Kosovo, nego za članstvo Evropsku uniji, evroskepticizam sve više raste. Poslednji podaci iz oktobra pokazali su da je manje od polovine građana Srbije, njih 48 odsto, za ulazak u EU.

  Stanovnici Beograda, kao što pokazuju i zvanična istraživanja na nivou cele zemlje, podeljeni su kada se postavi pitanje „Evropska unija - DA ili NE?”:  Pre desetak godina, čak 70 odsto građana bilo je za Srbiju u Evropskoj uniji, a kao najveći konkretan dobitak tumačili su ukidanje šengenskih viza. Podrška se polako topila sa unutrašnjim problemima, finansijskom krizom i sporim reformama.    

  Nikola Papak, savetnik potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije, veruje da će se poverenje stanovništva u EU vratiti ukoliko Brisel pozitivno oceni poteze koje Beograd sada preduzima na putu evro-integracija, posebno u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

  „Presude Haškog tribunala negativno utiču na rejting evropskih integracija u Srbiji, tako da je danas podrška u padu i sigurno da će po poslednjim istraživanjima zabeležiti negde oko 40 posto. Očekujemo da će biti skok podršci onoga trenutka kada Srbija bude dobila datum za početak pregovora. To vam je kao i u sportu. Kada Nole igra i pobjeđuje, tenis je najpopularnija igra u gradu. Tako i ovde. Kada građani dobiju konkretne pozitivne vesti iz Brisela, onda će dati podršku koja će biti i preko 50 posto“, smatra Nikola Papak.

  Krivica vlasti

  Većina mladih proteklih godina imala je pozitivan stav prema Evropskoj uniji, ali je u poslednje vreme i jedan deo njih postao skeptičniji kada se radi o mogućem pridruživanju zajednici evropskih država.       

  Dušan LopušinaDušan Lopušina
  x
  Dušan Lopušina
  Dušan Lopušina
  Dušan Lopušina, iz Inicijative mladih za ljudska prava, smatra da je za pad raspoloženja prema EU velikim delom kriva ovdašnja vlast.

  „Vlast predstavlja sve ono što se tiče EU kao neke uslove koji treba da se ispune. Mislim da taj način delovanja, i uopšte komuniciranja, predstavlja EU kao neki spoljni faktor koji samo postavlja neke uslove. Upravo se na taj način održava među građanima takva atmosfera, a i sama odgovornost vlasti se tim izbegava“, ocenjuje Lopušina.

  Interesantno je da od nametnutih političkih parola, od kojih je najeksploatisanija „Evropa ili Kosovo”, građani Srbije često nisu bili u prilici da saznaju ono što ih najviše zanima o Evropskoj uniji, a to je kako se tamo živi.

  Predrag Kurčubić, iz Stratedžik marketinga, kaže da je želja za boljim životom veoma važna i u činjenici da među građanima koji podržavaju evropski put Srbije, ima i dosta onih koji zapravo nemaju pozitivno mišljenje o Evropskoj uniji.

  „Evropa i Kosovo nisu trenutno najvažniji problemi sa kojima se građani i država suočavaju. Trenutno dominiraju ekonomski problemi, pre svega nezaposlenost, nizak standard, korupcija i kriminal. Vrlo često možete ćuti od građana s kojima razgovaramo, da bi Evropa eventualno mogla da bude put ili sredstvo ka rešavanju ekonimskih problema. Otuda je podrška ulasku EU relativno velika u odnosu na broj onih koji imaju pozitivno mišljenje o EU, kao takvoj“, mišljenja je Kurčubić.

  Ono što većina građana ne zna je i da najviše sredstava Srbiji daje Evropska unija, koja je za poslednjih deset godina izdvojila 3,7 milijardi evra. Da bi imala perspektivu boljeg ekonomskog standarda i da bi joj bili otvoreni novi fondovi, što su samo neke od prednosti, Srbija ima zadatak da sprovede duboke unutrašnje reforme, među kojima su i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.    

  Dušan Lopušina, zaključuje da je za dalji napredak ka Evropi ključno da vlast promeni pristup pitanjima evro-integracija:

  „Potrebno je da vlasti rade za boljitak građana Srbije, da se ponašaju odgovornije. To je nešto što se radi zbog građana Srbije. Upravo kvalitetniji rad vlasti vodi ka evropskim integracijama. Ako se ne uspostave normalniji odnosi sa Kosovom, ako se ne srede problemi u pravosuđu, onda se zaista ne može očekivati da će se bližiti datum za evropske integracije.“

  Zoran Glavonjić

  Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti." Na RSE je od avgusta 2000. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Toma Grad: Staro SELO,sRBIJA
  02.12.2012 14:07
  Evropa se ogresila o Srbiju.Srpski narod je uvek bio na strani pravde,nikada nije bio osvajacki.Kao najbrojniji narod u SFRJ najgore je prosao,Evropa mu uze Kosovo a neki Srbi bi u Evropu,kao da smo u Aziji.Evropi jednom za svagda ttreba reci uiclanicemo se u EU kada nas ;pozovete bez ikakvih ucena.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  03.12.2012 23:55
  Mislite, grešna Evropa se ograšila o bezgrešnu Srbiju? Mislite, srpski narod nikada nije mrava zgazio, selo zapalio, decu streljao, majke silovao, belu tehniku na kamione tovario? Mislite da su Srbi, kao najbrojniji narod, imali suvereno pravo na svoje Kosovo, svoju Bosnu, svoju Crnu Goru, svoju Hrvatsku i Dalmaciju? Mislite, pozovite nas ovakve kakvo jesmo, a mi vam to nikada nećemo oprostiti?!

  Ime: Rodoljub Grad: Srbija
  02.12.2012 02:18
  Kakva crna EU, mi tu bestiju od zajednice cemo drzati na pristojnoj daljini. Srbija ce biti nezavisna i neutralna, nikad rob EU.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  03.12.2012 23:48
  Liebe Patriot,
  Koliko ja razumem, EU postavlja uslove Srbiji, a ne obratno, jer je Srbija izrazila nameru da se priključi EU, a ne obratno, pa trenutno EU drži Srbiju na "pristojnoj daljini", a ne obratno.

  I, usput, sirotinja koja mora da prosjači po svetu da pokrije troškove gluposti, bahatosti i gramzivosti svoje "elite", i koja ima zacrtane neostvarive ambicije, ne može da bude nezavisna i neutralna.
  Ti su atributi rezervisani za one kojima ništa tuđe nije potrebno.

  Ime: Gocko Grad: Leposavic
  01.12.2012 16:18
  Koja zemlja ulazi u EU okrnjena i ovako ponizena.A i sta ce Srbija tamo kada i toj uniji istice rok trajanja.Treba se obracunati sa korupcijom i tajkunima i stiti nacionalne interese a EU kad bude i ako je bude
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  03.12.2012 23:12
  To je sasvim retoričko pitanje, jer stoji i "koja zemlja ulazi u poslastičarnicu okrnjena i ovako ponižena?", tj. nema vica koji ne bi mogao da počne s tako formulisanim pitanjem.
  Dakle, problem je u toj okrnjenosti, poniženosti i uopšte defektnosti Srbije, koja čini da ona u svakoj relaciji izgleda groteskno.

  Kada već pominjete korupciju i tajkune, ne vidim kako bi Vas u obračunu s njima omela EU, Arapska Liga, ili Međunarodni Olimpijski Komitet?

  A, što se tiče nacionalnog interesa, baš svašta može da se podvede pod isto u slučaju Srbije - od onog da svi odemo na Kosovo da izginemo, preko brzih pruga, do pripajanja Rusiji i Belorusiji. Trla-bala-lan...
  Odgovor

  Ime: gocko Grad: leposavic
  04.12.2012 20:33
  Milivoje ti si dsz i ONO
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  04.12.2012 20:48
  Je li to sve što imate da izjavite?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.