Petak, 27. mart/ožujak 2015, 18:20 CET

Kosovo

EK o Kosovu: Napredak ka viznoj liberalizaciji, kočnice kriminal i korupcija

Foto: Valona Teliqi
Foto: Valona Teliqi
Kosovo je uspostavilo pravni i zakonodavni okvir u smislu readmisije, reintegracije, bezbednosti dokumenata, upravljanja granicama/graničnim prelazima, migracije, azila, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, policijske i pravosudne saradnje, zaštite podataka i elementarnih prava povezanih sa slobodom kretanja, navodi se u prvom izveštaju Evropske komisije o napretku koji je Kosovo postiglo ka liberalizaciji viza.

Trenutni kapaciteti Kosova za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su i dalje ograničeni, što može imati ozbiljan uticaj na unutrašnju bezbednost EU, kaže se u saopštenju Evropske komisije.
 
Komisija je ocenila napredak Kosova u svakom delu mape puta za viznu liberalizaciju i dala je set preporuka kosovskim vlastima za oblasti u kojima je potrebno odlučnije delovanje kako bi njegovi građani dobili režim bezviznog putovanja.

U izveštaju se takođe procenjuju potencijalne bezbednosne i imigracione uticaje vizne liberalizacije sa Kosovom.
 
Izveštaj utvrđuje dva nova dela koje Kosovo treba da usvoji u svojem zakonodavstvu - zakon o saradnji između agencija u integrisanom upravljanju granicama/graničnim prelazima i zakon o suzbijanju trgovine ljudima.
 
Nekoliko drugih delova zakonodavstva, kao što su zakoni o imenima, strancima, azilu, kontroli granica/pograničnih prelaza, finansiranju političkih partija i nacrt zakona o prisluškivanju telekomunikacija, trebalo bi da se dodatno izmene kako bi se osiguralo njihovo usklađivanje sa standardima EU.

Potrebno je da se razjasne odredbe novog krivičnog zakonika i zakonika o krivičnom postupku, a potrebno je i da se usvoji novi zakon o povratu imovine.  

U saopštenju Evropske komisije se navodi i da stopa odbijenih zahteva za vizu predatih na Kosovu varira zavisno od države članice, dok je broj građana Kosova kojima je odbijen ulazak u EU nedavno udvostručen. Broj građana koji su nađeni da nelegalno borave ili traže azil u EU je opao, a broj nerešenih zahteva za readmisiju bi trebalo da se smanji.

Komisija će krajem ove godine sprovesti još jednu procenu, koja će konkretno biti usredsređena na napore Kosova da usvoji preporuke date u ovom izveštaju.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Komentari
     
Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Treća epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
21.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je treća epizoda drugog ciklusa koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.