Dostupni linkovi

Eurobasket 2013: Balkanska invazija ili povratak kvaliteta


Kvalifikaciona utakmica košarkaških reprezentacija Crne Gore i Srbije za odlazak na Euro 2013., septembar 2012.
Kvalifikaciona utakmica košarkaških reprezentacija Crne Gore i Srbije za odlazak na Euro 2013., septembar 2012.
Evropsko prvenstvo u košarci koje će naredne godine biti održano u Sloveniji okupiće nacionalne selekcije svih republika bivše Jugoslavije, a u grupi B, pored Litvanije i Letonije igraće Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Na prvenstvu će iz regije još igrati i reprezentacije zemlje domaćina i Hrvatska.

Činjenica da su sve zemlje regije učesnice Eurobasketa 2013. govori o tome da je košarka na ovim prostorima ponovo dostigla visok kvalitet i da se polako vraća slava koju je decenijama prije raspada nekadašnje države pronosila jugoslovenska košarka.

Jugoslovenska košarka iznjedrila je imena poput Dražena Petrovića, Vlada Divca,Tonija Kukoča, Mirze Delibašića, Aleksandra Đorđevića, Žarka Paspalja i drugih koji su svojevremeno suvereno vladali svjetskom košarkom. Znali su pred naletima jugoslovenske selekcije da padaju moćni Sovjeti kao i profesionalci iz NBA lige.

Stručnjaci kažu da će proći još vremena dok košarka na ovim prostorima ponovo zavlada na svjetskoj sceni, ali učešće svih bivših republika na Eurobasketu naredne godine u Sloveniji potvrđuje da postoji kvalitet za velike rezultate i da košarka u svakoj od tih država ima budućnost.

Proslavljeni košarkaš Dragan Kapičić je nа evropskim prvenstvima za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 30 utakmica, 13 na svjetskim prvenstvima i devet na Olimpijskim igrama.

„Jugoslavija se nikada nije izgubila košarkaški da tako kažem. Iako ne postoji kao država već duže vrijeme, predstavnici bivših republika, sada država su prisutni na velikim takmičenjima, posebno na evropskim takmičenjima. To je nešto što pokazuje da je ovaj prostor što se tiče kolektivnih sportova i dalje apsolutno dominantan kada su ta takmičenja u pitanju. To je u sportskom smislu najveća vrijednost ovih prostora“, kaže Kapičić.

Novinar koji je dugogodišnju karijeru gradio u vrijeme kada je jugoslovenska košarka harala evropom i svijetom, Milorad Đurković, kaže za RSE da je teško porediti košarku i njen kvalitet iz tog vremena sa onom koja se danas igra na ovim prostorima.

„Ja mislim da to sada zaista ne treba porediti i ne samo u košarci nego i u bilo kojem drugom sportu. Sada su potpuno druge okolnosti, prošlo je 20 godina. Kako bi to izgledalo nekada u odnosu na danas i obrnuto, to je teško reći ali je sigurno da kvalitet košarke nije na onom nivou i nije one vrste kao nekada. Tada je ta velika država mogla iz čitavog dijela da izabere najbolje. Ko uostalom voli da poredi neka izabere najbolju petorku iz ovih bivših država pa će mu to možda nešto više reći o tome”, kaže Đuraković.

Osim Hrvatske i domaćina Slovenije koje će na Eurobasketu igrati u C grupi, Makedonija, Srbija, Crna Gora i BiH se sve nalaze u B grupi i njihovi dueli biće najbolji pokazatelj koliko se na Balkanu igra dobra košarka. Dragan Kapičić za RSE govori o kvalitetu selekcija sa ovih prostora koje bi mogle iskočiti u prvi plan na takmičenju koje će okupiti najbolje evropske reprezentacije.

„Mislim da smo svi mi u nekoj šansi. Srbija ima neku formu popravnog i neki kvalitet koji bi joj dao šansu za neki bolji plasman. Hrvatska sa nekim mladim, novim igračima je veoma zanimljiva. Crna Gora je jedno fantastično iznenađenje. Evo, na prošlom smo prvenstvu imali Makedoniju koja je napravila sjajno iznenađenje, a sada imamo još i ove koje sam nabrojao i koji bi s pravom mogli da očekuju napad na sam vrh”.

O šansama košarkaša Crne Gore da se u grupi sa Srbijom, BiH , Makedonijom, Litvanijom i Letonijom domogne druge faze je nakon žrijeba u Sloveniji za TV Vijesti govorio selektor Luka Pavićević.

„Preliminarno moja procjena je da se Litvanija i Srbija izdvajaju kvalitetom od ostatka grupe te da će se Makedonija pa Bosna i Crna Gora boriti za to jedno mjesto koje vodi u drugu rundu”.

Selektor BiH Aleksandar Petrović takođe očekuje teške duele u grupi sa Litvanijom, Letonijom i tri reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije.
„Biće apsolutno teško. No, koliko god da je teško toliko je i izazovno za sve sudonike, ne samo u ovoj grupi nego i u ostalima. Ono čime sam jako zadovoljan jeste u svakom slučaju odabir grada u kojem igramo jer je poznato da u Jesenicama ima dosta ljudi koji su porjeklom iz Bosne i Hercegovine i da ćemo praktično što se toga tiče igrati na domaćem terenu”.

Za mnoge je Srbija uz Litvaniju izraziti favorit u grupi u kojoj su još i Makedonija, Crna Gora i BiH ...

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije Andrija Kleut kaže: „Ovo je dokaz da to što se četiri reprezentacije sa prostora bivše Jugoslavije nalaze u istoj grupi garantuje sigurno dosta uzbuđenja i dosta navijača. Igramo u Jesenicama i očekujemo da će biti zanimljivo i velika borba. U ovom trenutku ne znamo u kojim sastavima će reprezentacije nastupati. Mislim da će sigurno biti zadovoljstvo da prisustvuju takmičenju u Jesenicama”.

Šampionat će biti odigran od 4. do 22. septembra naredne godine u četiri slovenačka grada - Ljubljani, Jasenicama, Kopru i Celju.

Titulu evropskih šampiona braniće košarkaši Španije.
XS
SM
MD
LG