Dostupni linkovi

Ubijen gradonačelnik Kremenčuka, EU proširila listu sankcija


Oleg Babajev
Oleg Babajev

Oleg Babajev, gradonačelnik Kremenčuka, grada u centralnoj Ukrajini, ubijen je u subotu, dok je na kuću gradonačelnika Lavova ispaljena granata. Evropska unija dodala je na listu sankcija još 15 pojedinaca i 18 kompanija i institucija, zbog njihove uloge u ukrajinskoj krizi. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da EU dodatnim sankcijama rizikuje prekid saradnje u sigurnosnim pitanjima.

Oleg Babajev, gradonačelnik Kremenčuka, grada u entralnoj Ukrajini, ubijen je u subotu, dok je na kuću gradonačelnika Lavova ispaljena granata, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi Reuters.

Gradonačelnik Kremenčuka Oleg Babajev je ubijen kada su se njegovom automobilu primakla druga kola iz kojih je neidentifikovana osoba ispalila tri hica iz pištolja s prigušivačem, izjavio je Anton Geraščenko iz ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova.

“Poznato je da je Oleg Babajev imao podršku značajnog broja ljudi u Kremenčuku. Tokom protesta na Majdanu, podržavao je aktiviste koje su lokalna policija i tužioci nastoajali da zatvore”, napisao je Geraščenko na svom Facebook profilu.

Dodao je da je tokom noći ispaljena granata na kuću gradonačelnika Lavova Andreja Sadovija, koji se u tom trenutku nije nalazio kod kuće.

“Najverovatnije je da ovi zločini nisu povezani”, objasnio je Geraščenko.

Evropska unija dodala je na listu sankcija još 15 pojedinaca i 18 kompanija i institucija, zbog njihove uloge u ukrajinskoj krizi. Među onima kojima su zabranjena putovanja u EU i zamrznuta imovina, nalaze se predsednik Čečenije Ramzan Kadirov, šef kontraobavještajne službe Rusije Mikhail Fradkov, šef ruske Federalne službe bezbednosti Aleksandar Bortnikov, kao i Pavel Gubarev, samoproglašeni guvrener takozvane Donjecke narodne republike. Na listi je i nekoliko separatista iz istočne Ukrajine.

Na listi je i Sergej Beseda, koji je zadužen za operativne aktivnsti u Federalnoj službi bezbdnosti. Guverner ruske oblasti Krasnorad Aleksandar Tkačiov našao se na spisku bog podrške trenutnim vlastima na Krimu.

Osamnaest entiteta, među kojima je devet kompanija i devet institucija koje su osnovali proruski separaisti na istoku Ukrajine, takođe su deo liste EU. Među institucijama koje su pod sankcijama su i separatistički entiteti Luganska i Donjecka na istoku ukrajine, te Novorosija.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je saopštilo da EU dodatnim sankcijama rizikuje prekid saradnje u sigurnosnim pitanjima.

„Lista dodatnih sankcija je direktan dokaz da države EU postavljaju kurs ka potpunom ukidanju saradnje u oblastima međunarodne i regionalne bezbednosti“, dodaje se u saopštenju.

Rusija je optužila SAD da je pokrenula “prljavu kampanju” o navosnom ruskom međanju u ukrajinski konflikt, prenosi BBC.

Ministar spoljnih poslova Rusije odbacio je u petak “neosnovane javne insinuacije” iz američke vlade. S druge strane, Pentagon veruje da je “neizbežno” pokretanje ruskog sistema artiljerije velikog kalibra preko granice sa Ukrajinom.

Prethodno je Bela kuća saopštila da je ruski predsednik Vladimir Putin kriv za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini. Iz Bele kuće su ponovili da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

"Ono što takođe znamo jeste da je avion 'Malezija erlajnsa' oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gde Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku", izjavio je portparol Bele kuće Džoš Ernest.

"Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju", dodao je on.

Ova razmena oštrih reči dešava se u trenutku kada je u Holandiju stigao još jedan kontingent tela preminulih u padu aviona MH17 na teritoriji Ukrajine. Podsetimo, eparatistički pobunjenici na istoku te zemlje optužuju se za obaranje putničkog aviona Malezija erlajnsa.

Vašington veruje da su separatisti, najverovatnije greškom, oborili avion ruskim projektilom zemlja-vazduh. Rusija je u više navrata negirala da je slala teško naoružanje u Ukrajinu, ali vođe pobunjenika su davali suprotstavljene iskaze o tome da li su imali kontrolu nad raketnim sistemom Buk u trenutku kad je avion oboren.

Potpredsenik SAD Džozef Bajden razgovarao je u petakajinskim predsednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

"Predsednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama", saopštila je Bela kuća.

"Porošenko je, takođe, obavestio potpredsednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice", navela je Bela kuća.

Bajden rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".

Ukrajinski parlament održaće u subotu vanrednu sednicu na kojoj će biti doneta odluka o narednim koracima, posle ostavke premijera Arsenija Jacenjuka.

Tu odluku doneli su odlazeći premijer, predsednik Ukrajine Petro Porošenko i predsednik parlamenta Oleksandar Turčinov.

Deo sednice biće održan iza zatvorenih vrata i biće posvećen istrazi o padu malezijskog putničkog aviona, oborenog na istoku Ukrajine.

XS
SM
MD
LG