Dostupni linkovi

EU poručila: Zaštititi stanište ptica kod ulcinjske Solane


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nakon što je Evropa od Crne Gore zatražila da ulcinjsku Solanu proglasi zaštićenim područjem postavlja se pitanje: šta je država do sada uradila na rješavanju ovog problema i da li je ugroženo otvaranje Poglavlja 27 u pregovorima sa EU, koje se odnosi na životnu sredinu, a zbog stanja u tom preduzeću koje je jedno od najvećih prirodnih staništa ptica?

Iako su stručna javnost i NVO sektor godinama upozoravali Vladu Crne Gore na katastrofalno stanje u ulcinjskoj Solani "Bajo Sekulić" nadležni nijesu reagovali, pa u tom preduzeću ni prošle godine nije bilo "berbe" soli zbog isključene električne energije kad nijesu radile pumpe koje u basene upumpavaju morsku vodu koja je "preduslov za normalan, prirodan ambijent za ptice" koje tu borave.

Nakon pritiska pojedinih ambasadora evropskih zemljaja i njihovih izjava sa Konferencje o Solani - koja održana početkom mjeseca, a kada je zatraženo rješavanje problema u ovom preduzeću - državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović je obećala "hitno rješavanje problema".

Solana u Ulcinju
Solana u Ulcinju

Ambasadorke Njemačke, Francuske i Poljske u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker, Veronik Brumo i Grazine Sikorske, nakon što su posjetile Solanu i upoznale se sa situacijom na terenu, zaključile su da je Solana zajednički evropski interes.

Šta je država do sada uradila na rješavanju ovog problema?

"Jedini uslov koji je Evropska komisija postavila Crnoj Gori je izrada Nacionalne strategije usklađivanja i implementacije s Akcionim planom. U toku je rad na ovom dokumentu. Komisija je zainteresovana za pitanje Solane i nadležne institucije je redovno informišu o stanju. Međutim, do sada stanje u Solani nije dovedeno u vezu s otvaranjem Poglavlja 27", kazala je za RSE Ivana Vojinović, šefica radne grupe za ovo poglavlje za pregovore.

Sa druge strane, ornitolog Darko Saveljić iz Centra za zaštitu ptica nema dilemu da će otvaranje Poglavlja 27. biti uslovljeno funkcionisanjem ulcinjske Solane.

"Da podsjetim da se u Evropi ogroman novac ulaže u zaštitu ptica. Evropa je jasno pokazala da je zainteresovana ne samo za zaštitu ptica u okviru svojih granica, već i za zaštitu tih migratornih koridora ptica. Nije bitno samo zaštititi ptice u državi ili na nivou EU bitno ih je zaštititi tokom njihove seobe. Crna Gora se nalazi na tom jadranskom migracionom koridoru i milioni evropskih ptica prelaze preko Crne Gore. Otvaranje Poglavlja 27. biće uslovljeno funkcionisanjem ulcinjske Solane", tvrdi Saveljić.

Podsjetimo, većinski vlasnik Solane je "Eurofond" koji kontroliše biznismen - i prema tvrdnjama mnogih blizak prijatelj premijera Mila Đukanovića - Veselin Barović koji je 2005. kupio Solanu za 800.000 eura, ali je to preduzeće, u međuvremenu, otišlo u stečaj i izgubilo koncesije na morsku vodu neophodnu za dobijanje soli.

Veselin Barović
Veselin Barović

Ranije je Barović namjeravao da Solanu proda za skoro 260 miliona eura što je izazvalo energičnu reakciju dijela javnosti koja je sumnjala da se Barović, od ulaska u privatizaciju Solane, nije rukovodio poslovnom vizijom, već da je plan bio da se preduzeće uništi, a da se potom proda zemljlište čija je vrijednost basnoslovno uvećana prenamjenom nekada poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Solana se nalazi na području ulcinjske Velike plaže i njena najvrijednija imovina je 15 miliona kvadrata ekološki i turistički vrijednog zemljišta koje je danas najznačajnije stanište za 240 vrsta ptica na cijeloj istočnoj obali Jadrana.

Darko Saveljić kaže da je Evropa jasno poručila Crnoj Gori da ovo područje u crnogorskoj najjužnijoj opštini "mora da funkcioniše isključivo kao fabrika soli".

"Evropska unija i Evropski parlament jasno su poslali poruku Vladi Crne Gore da ovo stanište žele da vide vitalnim kako bi moglo da servisira milione evropskih ptica. Ja vidim da su iz Vlade shvatili te poruke i primjećujem da ovih dana rade na tome da se uspostavi upravljanje vodama na ovom prostoru", kaže Saveljić, te dodaje:

"Ulcinjska Solana je jedinstven primjer u Evropi da samo ukoliko se neko područje ekonomski eksploatiše, u ovom slučaju so, ono može da servisira biodiverzitet i zaštitu prirode."

XS
SM
MD
LG