Subota, 30. april/travanj 2016, 18:56 CET

  Srbija

  EU dala Srbiji bespovratno još 172 miliona evra

  Ilustracija
  Ilustracija
  U trenutku kada srpska vlada pokušava da zakrpi rupe u budžetu, Srbija je od Evropske unije dobila još jednu tranšu bespovratne pomoći. To se dogodilo u trenutku jačanja evroskepticizma, dok pojedine partije traže prekid saradnje sa EU, a nadležni priznaju da bez njene pomoći ne bi bilo novca za isplatu pomoći najsiromašnijim penzionerima, jer privreda nije u stanju da izdrži takav pritisak.

  Sa novom tranšom od 172 miliona evra, ukupna ovogodišnja pomoć EU reformskim i drugim procesima u Srbiji iznosi čitavih 202 miliona evra. Međutim, uprkos činjenici da je EU najveći pomagač Srbije u poslednjih dvanaest godina, njen put ka članstvu je i dalje nesiguran i svakodnevno se preispituje u javnosti.

  Političari, ali i deo građana sve češće okreću glavu prema Rusiji i Kini, iako su te zemlje od 2000. do danas uputile minimalnu pomoć, tako da sav novac koji Srbija dobija su krediti koji se moraju vratiti.

  Srbija trenutno novac od EU povlači preko pretpristupnih fondova, bez kojih bi se mnogo teže razvijala, kaže šef vladine kancelarije za evrointegracija Milan Pajević.

  „Kao što znate, pretpristupni fondovi zapravo predstavljau podršku daljem razvoju naše zemlje, pomoć da uhvatimo korak sa razvijenijim delom Evrope i da se na tom našem putu usklađivanja sa sistemom EU brže i bolje pripremamo i krećemo“, navodi Pajević.

  U poslednjih 12 godina u Srbiju je ukupno ušlo 2.4 milijarde evra, koji su iskorišćeni za izgradnju i sanaciju puteva, rekonstrukciju bolnica, reforme sporog i neefikasnog sistema državnih institucija i poboljšanje života ljudi. To, kako smatra, šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer, pokazuje da Unija Srbiju podržava delima, a ne rečima, što se može videti na konkretnim primerima.

  „Građani imaju pravo da znaju gde ide novac. Postoje dva glavna smera u kojima smo se kretali svih ovih godina. Prvi je modernizacija državnog aparata i administracije. Drugi je poboljšanje kvaliteta života građana i primena standarda EU. Reč je o kvalitetu vode, vazduha, pouzdanosti infrastrukture – tu je svih ovih godina ulagan novac“, pojasnio je Dežer.

  Deo za raseljene

  Izbeglički centar Carina, Užice, foto: Novka IlićIzbeglički centar Carina, Užice, foto: Novka Ilić
  x
  Izbeglički centar Carina, Užice, foto: Novka Ilić
  Izbeglički centar Carina, Užice, foto: Novka Ilić
  Tim novcem u Srbiji će sledeće godine biti započeto 13 projekata, a kako objašnjava direktor vladine kancelarije za evrointegracije Milan Pajević, jednim od njih biće zbrinute i raseljene osobe koje nisu pronašle dom u Srbiji.

  „17 i po miliona biće uloženo za zatvaranje preostalih kolektivnih centara u Srbiji. Dakle pomoć u nabavci građevinskog materijala, izgradnja montažnih kuća za interno raseljena lica i povratnike koji žive u neadekvatnom privatnom smeštaju. 28 miliona evra je obezneđeno za mere za zapošljavanje i to po prvi put od kada koristimo IPA sredstva, zatim za podršku socijalnom dijalogu, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i za posebna sredstva koja su namenjna lokalnim samoupravama za projekte socijalne inkluzije“, kaže Pajević.

  Uz to što je najveći donator – EU je najzanačajniji spoljnotrgovinski partner Srbije sa kojom se odvija 67 odsto trgovine.

  Sve to ukazuje da bi Srbija morala više da se usmeri prema EU, a ne ka onim državama koje svoj integritet grade na osnovama političkog populizma, a ne konkretnog delovanja.

  Zbog toga ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da se u srpskoj javnosti stvorio odijum o Evropskoj uniji koji ocenjuje prilično neinteligentnim.   

  „Srbiji je mesto u EU, kakva god da je ona sada i koliko god joj kritika možemo uputiti, jer ona u ovom momentu predstavlja civilizacijsku šansu kakvu Srbija nije imala u svojoj istoriji. Možda se i premalo napora čini od strane nosilaca vlasti da se ukaže na pogubnost ideja koje nas vode u nekom drugom pravcu. S te strane bilo bi poželjno da se kod nas krene u još jedan talas objašnjavanja da nam je budućnost bez EU prilično jadna, ako se to uopšte može nazvati budućnošću. Bilo bi dobro da se to vrlo jasno govori i biračima. EU ima alternativu, to je istina, ali su te alternative jadne sa stanovišta standarda“, ocenjuje Stevanović.

  Za to vreme još nije poznata sudbina ruskog kredita od milijardu dolara koji su pre tri godine ugovorili bivši srpski i ruski predsednici Tadić i Medvedev, a dostupni podaci govore da Rusija do sada nije finansijski pomagala Srbiju. Istovremeno, procenjuje se da je Kina do sada naspram EU Srbiji donirala 3,6 miliona evra.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Inspekcija Grad: Srbija
  25.12.2012 15:46
  ovo ce da vrati hrvatska i njena vlada kad sad udje u EU....jer ove pare su za izbjeglice sto su protjerani iz hrvatske a sad zive u srbiji....i tako kad neces da vratis narod onda ces da financiras njihovo nastavljeno prognanstvo u srbiji....jer nije briga i puno se ne sikiraju ni HR,i SRB politicari stro srbi iz hrvatske zive u supama po srbiji ...da nije EU i rusije ovaj narod ne bi imao ni sta jesti
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  25.12.2012 19:20
  Inspekcija@
  Odakle ti izroni,ako Boga znas? Sta nam to naprica,i osta ziv?
  Ako je tako kako kazes,onda je "logicno" da i od Bosne trazite ratnu odstetu !!!! Od vas je svasta moguce ocekivati..

  Ime: P. A.
  22.12.2012 19:23
  Lavovdki dio ce zavrsiti u dzepovima 20-30 vodecih politicara. Ok, sta da se radi! Ali, svijet bi trebao da nadje nacina da ih sprijeci da te pare iznesu u Lihtenstajn, Svajcarsku i slicne zemlje. Dok su pare u Srbiji, dobro je. Oni ce kupovati dzakuzije, beton i Porse. Samo da ih ne iznesu...
  Odgovor

  Ime: Djurkan
  25.12.2012 16:20
  ja bi volio znati koliko ce para politicarima i tajkunima...a koliko narodu i izbjeglicama...moje misljenje je 90% na 10% ili cak i manje...zivi bili pa vidjeli...al necemo vidjet garant jer ne zivimo na dedinju

  Ime: Radoje
  22.12.2012 10:09
  Prljave imperjalističke pare. Pih..., nikada.
  Odgovor

  Ime: Majakovski
  22.12.2012 12:49
  Tako ne kaze lisica Putin dok prodaje gas zemljama Evropske Unije.
  Odgovor

  Ime: Monti
  22.12.2012 12:31
  Ako plate ne dobije policija Srbije...pocece da bije. Njih ne interesuje odakle je novac,Tada ni Dacic nece pomoci jer i on moze dobiti po ledjima.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.12.2012 11:50
  Radoje@
  Cuti nesrecnice! Te su vam pare date da ne zavrsite svi kolektivno na"narodnim-gradskim kuhinjama"!?
  Sta ce te?Hocete da ih odbijete,a "tata Putin"neda dinara,bez nekretnina!U pamet se,vrijeme vam istice!

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.12.2012 00:25
  Znaci Republika Kosovo kosta 172 miliona € plus svi srbi koji su ostavili kosti tamo. Jeftino ste ga prodali, vjerovatno bi i Obrenovici po kojima sad pljujete kao europskim poslusnicima izvukli bolju cijenu.
  Odgovor

  Ime: Flamengo
  22.12.2012 19:07
  172 miliona eura pomoci Srbiji se nazivaju -sargarepom. Ovo se daje onima koji su spremni na saradnju i sporazume. Ako
  politicari iz Beograda nastave i dalje da se ponasaju abnormalno,
  shizofreno i ne-fleksibilno ....sledi batina (bejzbol-palica). Pravilan izbor ostaje onima koji znaju praviti razliku izmedju ove dvije pojave.
  Odgovor

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  22.12.2012 12:37
  Srbija je velika i bez Kosova. Pogledaj jos jednom njenu geografsku kartu.Jedini je problem sto na karti Srbije nema sela Vojislava Kostunice koje se nalazi u okolini Nevesinja u susednoj Bosni i Hercegovini. A toliko se covek trudio da nasvrlja i sklepa grandiozni Ustav Srbije.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  22.12.2012 11:53
  Anonimus@
  Kud se tebe ne sjetise,aman-zaman ? Ti bi bezbeli mnogo bolje prosao u pregovorima,ha ?

  Ime: Milivoje Radaković
  21.12.2012 18:48
  Kako nam ova bankrotirana propala imperija radi o glavi, samo zato što smo Srbi!! Hoće da nas navuku na pare!
  A, majčica Rusija pazi da se ne polakomimo. Zna se da pare decu kvare...
  Odgovor

  Ime: beli Grad: usa
  22.12.2012 19:57
  Kako kazu Amerikanci, "There is no such thing as free lunch."

  Ime: gradjanin Srbije Grad: Srbija
  21.12.2012 17:54
  Pa koliko su porusili po Srbiji bombama i drugim metodama, ovo je samo zamazivanje ociju srpskoj javnosti. Da smo ih tuzili kao sto smo trebali pitanje je o kakvim novcanim naknadama bi bilo reci. Evroskepticizam u Srbiji ce samo da jaca jer niko EU vise ne veruje.
  Odgovor

  Ime: malo morgen Grad: Skandinavija
  22.12.2012 11:57
  gradjanin@
  Cuti jadan,cut ce te NATO ! Ako te cuju,mogu vas tuziti za pruzanje otpora,i traziti odstetu!!
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  22.12.2012 00:22
  Da si poslusao kad ti je NATO rekao da se mirno povuces sa Kosova ne bi te niko ni razarao, ali ti si morao prvo malo da budes uvjeren cvrstim argumentima. Za svoju tvrdoglavost dobio si razaranja, a bez Kosova si svakako ostao. Zato ta tuzba ne bi prosla nigdje, uostalom srpskom drzavnom tuzilastvu se svakako cijeli civilizirani svijet vec smije nakon neosnovanih medjunarodnih potjernica za bivsim visokim funkcionerima BiH koji su organizirali borbu protiv Jugoslavenske armije i sasvim legalno u toj borbi pokazali da toj armiji nije mjesto u BiH.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  21.12.2012 20:34
  Liebe zemljak, vo vremja kad se znao red, poraženi bi plaćao ratnu odštetu pobedniku. Elem, da je reda, Srbija bi platila, svaku bombu, svaki litar kerozina, dnevnice i nadoknadu za terenski rad pilotima i osoblju NATO!
  Stvarno ne znam zašto ih nisto tužili - toliko je drvenih pravnika u Srbalja; od Koštunice do Vučića i nazad?

  A, evroskepticizam u Srbiji jača samo zato što se u Srbiji odigravaju gangrenozni procesi, pa tako jača i pomama oko kraja majanskog Velikog računanja, ili Chemtrail conspiracy theory, ili onomad, za Cobetovog vakta, panika oko pomračenja Sunca...

  Krupnim koracima u Paleolit! Jedino se u kamenje može bezrezervno verovati!
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  22.12.2012 13:22
  Odlicna dijagnoza(gangrena) i lepa podsecanja na nasu uzvisenu pamet i duh.A prezir imperijalistickih para(i taj termin se reciklirao iz nekog pluskvamperfekta) sacuvati kad ukljucimo imperijalisticki kompjuter,mobilni telefon,automobil i ostali imperijalisticki uzas bez koga ne mozemo(mogli bi ali ovako je lakse i
  lepse).A"pih"spada u ono:ziv mi Todor da se cini govor.Bojim se samo,postovani g.Radakovicu da cemo mi zbog premudrosti nasih vozdova i pravnika promasiti paleolit i zaglaviti se negde gde niko ne bi da ima mozga,ali treba uposliti ovolike stihoklepce i ostale Beckovice,da osvezimo i dopunimo epiku i guslarsku tradiciju.Nema vere u kamenje-glupost i neznanje su nasa jedina bozanstva.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  22.12.2012 22:21
  VB@
  To ste pravilno rekli.Glupost i neznanje.
  A sta mislite,da li izmedju tih dviju rijeci ima mjesta za jos dvije? Recimo,prkos i inat ?
  Odgovor

  Ime: VB Grad: Beograd
  23.12.2012 16:29
  Postovani Jasare,
  ne samo za dve reci,nego za pravu poplavu,ukoliko mi mozemo ziveti na tudj racun,biti lider u regionu koji nije ucestvovao u ratovima(pogotovo ih nije izgubio!).I ona vaznija stvar od laprdanja:na sve bi pristali samo da ponovo ne dobijemo po zadnjici u vidu nadmocnijih(i to je moguce)neuporedivo opremljenijih i u bombardovanju selektivnih(za razliku od onoga sto smo mi radili nasoj dojucerasnjoj braci),A jos bolje bi prkosili i inatili se kad bi narod pristao da svoje slobodno vreme od nerada koristi za demonstriranje protiv krvopija koji nas protiv nase volje hrane i jos uvek slusaju gluposti uvijene u predloge za razmisljanje i slicna sr... koja nisu za pristojnu komunikaciju.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Tradicionalne industrije se vraćaju na berze

  Pozicije visokotehnološkog sektora na berzama donekle slabe, a vraćaju se tradicionalne, modernizovane ili redizajnirane industrije.

  Zapadni Balkan na listi "sigurnih zemalja"

  Evropski parlament je započeo proceduru stvaranje zajedničke, evropske liste "sigurnih" zemlja svoga susjedstva, gdje bi se trebalo naći 7 država – cijeli region Zapadnog Balkana i Turska.

  Analitičari: Isti kurs, veće prepreke

  Iako izbori u Srbiji još nisu završeni i ne zna se sastav budućeg parlamenta, neka pitanja su pokrenuta i pre formiranja nove Vlade - pre svega hoće li spoljna politika zemlje ostati na istom kursu, uprkos promenama na političkoj sceni Srbije.