Četvrtak, 05. maj/svibanj 2016, 22:01 CET

  Svijet

  Ban: Ekstremni vremenski uvjeti su nova normalnost

  Glečer Šeldon na Antarktiku
  Glečer Šeldon na Antarktiku
  Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je kako su ekstremni vremenski uvjeti "nova normalnost", i da je vrijeme da se vlade pripreme za opasnosti.

  Govoreći na sastanku o novom ugovoru o smanjenju stakleničkih plinova u Kataru, Ban je podsjetio da se led na Arktiku ubrzano topi, raste nivo mora, super oluje i uragani su sve češći, a suša pogadja sve zemlje svijeta, „od Sjedinjenih Država do Indije, od Ukrajine do Brazila."

  "Znakovi opasnosti su svuda oko nas. Trećina svjetske populacije živi u zemljama koje su izložene tzv. vodenom stresu. Spuštanje zemljišta utječe na milijardu i po ljudi, ledeni se brijegovi tope, popušta vječiti led i snijeg, nivo mora se diže. Ono što je nekad bilo nenormalno, sada je nova normalnost", upozorio je.

  Generalni sekretar UN-a je rekao kako nitko na Zemlji neće biti poštedjen ovim promjenama

  "Nitko nije imun na klimatske promjene -.bez obzira da li je bogat ili siromašan. To je egzistencijalni izazov za cijeli ljudski rod, za naš način života, planove za budućnost Moramo preuzeti odgovornost jer smo kolektivno krivi za problem, za kojeg moramo imati rješenje", kazao je Ban.

  Ban Ki-MoonBan Ki-Moon
  x
  Ban Ki-Moon
  Ban Ki-Moon
  Ban je rekao kako bi uragan Sandy, koji je pogodio Karibe i istočnu obalu SAD prije mjesec dana, i prouzročio i smrt i razaranja, trebao biti poziv za buđenje za akciju koju smo već davno trebali poduzeti.

  Sastanak u Dohi oko produženja Kjoto protokola traje do 7.decembra, ali u skoro dvije sedmice razgovora nije bilo kakvih rezultata.

  Neuspjeh produženja Kjoto sporazuma, koji istječe na kraju ove godine, ostaviće svijet bez obavezujućih okvira Ujedinjenih naroda za smanjenje emisije štetnih plinova.

  Rusija, Japan i Kanada su objavili da izlaze iz Protokola, s objašnjenjem da nije više relevantan jer zemlje u razvoju poput Kine i Indije odbijaju prihvatiti nametanje granica za ispuštanje štetnih plinova u atmosferu.

  Sjedinjene američke države, poslije Kine najveći emiter plinova, nikada nisu ni ratificirale Kjoto, a sada se, u vezi s obnavljanjem Protokola takodje pravdaju istim riječima: da Kina i Indija ne poštuju dogovor.

  Sve su prilike da će i razgovori u Dohi doživjeti neuspjeh baš kao i pregovori u u Kopenhagenu, 2009.godine.

  Sabina Čabaravdić

  Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  05.12.2012 12:23
  Kazu da ce nakupljanje CO2 u vazduhu tek da dozivi svoj zamah kad se tundre u Aziji pocnu otopljavati i emitovati ugljen dioksid koji je do sada bio konzerviran u ledu.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.