Dostupni linkovi

Neprihvatljive prijetnje novinarima RSE


Pristalice pokreta Naši na ulicama Beograda, kada su proslavljali rođendan haškog optuženika za ratne zločine i genocid Ratka Mladića, mart 2011.
Pristalice pokreta Naši na ulicama Beograda, kada su proslavljali rođendan haškog optuženika za ratne zločine i genocid Ratka Mladića, mart 2011.
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su u petak nadležne državne organe da hitno ispitaju pretnje desničarske organizacije "SNP Naši" Radiju Slobodna Evropa (RFE) i preduzme zakonom predviđene mere.

U zajedničkom saopštenju dva novinarska udruženja navodi se da je organizacija "SNP Naši" optužila RFE da "otima Kosovo" zato što na sajtu ima mapu Srbije bez Kosova.

Organizacija "SNP Naši", poznata je po svojim nacionalističkim nastupima, a njeni predstavnici nikada nisu skrivali da su njihove pristalice i članovi učestvovali u pokušaju razbijanja prošlogodišnje Parade Ponosa i da se uz desničarske i radikalne stranke u Srbiji bore za rušnje aktuelne vlasti.


"Ta desničarska organizacija pozvala je svoje pristalice i građane da od Radija zahtevaju promenu mape, koja zapravo označava područje emitovanja programa RFE", piše u saopštenju.

Dva udruženja navela su da napad na "medije koji nisu po ukusu i meri desničara, kvazipatriota i neznalica, nije ništa novo u Srbiji i skupo je koštalo i medije i novinare i slobodu javnog izražavanja".

Novinarska udruženja su upozorila da se napadi na RFE zbog mape programskog područja mogu u vremenu jačanja populizma i mržnje zbog kosovske krize pretvoriti u lov na sve medije koji izveštavaju profesionalno i objektivno.

Dinko Gruhonjić, predsednik NDNV, kaže da su pretnje RSE zapravo, 'ustavne'.

"Famozni Ustav iz 2006. godine doneo je preambulu je samo u tom dokumentu deo Srbije, a mi smo svi ostali ludi pa ne vidimo kakva je situacija što se Kosova tiče. Dakle, svi koji priznaju kosovsku realnost u ovako ludom društvu i sa tako ludim Ustavom, osuđeni su na pretnje i na neke ozbiljnije stvari. Nažalost, najteđe je biti normalan", rekao je on.

Regionalni direktor Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić pozvao je vlasti u Srbiji da zaštite novinare beogradskog biroa RSE, nakon prijetnji ekstremističke organizacije 'Naši'.

Srpski narodni pokret 'Naši' objavio je u srijedu, 27-og oktobra, poziv svojim članovima da telefonski pozivaju redakciju Radija Slobodna Evropa u Beogradu i zahtijevaju da se sa naše web stranice ukloni mapa Srbije na kojoj nema Kosova.

Naš biro u Beogradu je nakon toga primio desetine telefonskih poziva.

"Ne vidim ni jedan razlog da bilo koja grupa u Srbiji bude spriječena u izražavanju svojih stavova. To je pravo legitimno sve do trenutka kada izražavanje mišljenja počinje da biva prijetnja. Tačno se to i dogodilo u ovom primjeru", navodi Nenad Pejić

Nenad Pejić
Nenad Pejić
Niko, upozorava regionalni direktor RSE, nema pravo da prijeti novinarima, te ovaj slučaj vidi kao ugrožavanje novinarske slobode i miješanje u uređivačku politiku Radija Slobodna Evropa.

"Očekujem od vlasti u Srbiji da zaštite naše kolege u beogradskom birou i omoguće nam da nastavimo sa radom u normalnim uslovima", naglasio je Pejić.

"Principi uređivačke politike Radija Slobodna Evropa", podsjeća Pejić, "su poštovani od strane slušalaca Radija Slobodna Evropa i čitalaca web portala, koji su sa nama već 18 godina i zahvaljujući čijem povjerenju smo u nedavnoj prošlosti zabilježili i rekordnu slušanost našeg radija baš u Srbiji".

Radio Slobodna Evropa će, poručuje regionalni direktor Pejić, nastaviti sa svojim objektivnim izvještavanjem o događajima u Srbiji i regionu.

Kao dio tog izvještavanja, zaključuje Pejić, svaka politička grupa, neovisno koliko se na političkoj sceni nalazi na lijevoj ili desnoj strani, će imati i dalje pravo da izrazi svoje stavove.

NUNS traži da se pretnje ispitaju

U saopštenju koje je Srpski narodni pokret 'Naši' objavio na svojoj internet stranici, uz zahtev za uklanjanje mape Srbije na kojoj nema Kosova, ova desničarska organizacija je od državnih organa Srbije zatražila "da reaguju na ovakvu provokaciju i istraže slučaj jer je reč o mediju koji deluje iz Srbije".

Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, arhivska fotografija
Jelka Jovanović, potpredsednica NUNS-a, arhivska fotografija
Inače, organizacija "SNP Naši", poznata je po svojim nacionalističkim nastupima, a njeni predstavnici nikada nisu skrivali da su njihove pristalice i članovi učestvovali u pokušaju razbijanja prošlogodišnje Parade Ponosa i da se uz desničarske i radikalne stranke u Srbiji bore za rušnje aktuelne vlasti.

Na upoyoravajuće saopštenje ove desničarske organizacije prvo je reagovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Jelka Jovanović, potpredsednica ovog udruženja kaže za RSE da ovakav javni poziv nije uperen samo protiv RSE nego i protiv slobode medija.

"Bez obzira na pristojan jezik u saopštenju, ovo je nesumljivo napad na RSE i hajka na jedan medij koji izveštava krajnje profesionalno", naglašava Jelka Jovanović.

NUNS, poručila je Jovanović, "neće sedeti skrštenih ruku, nego će tražiti i od nadležnih organa da ove pretnje RSE ispitaju i uvrste u postupak koji se trenutno vodi, a u vezi je sa zabranom delovanja ekstremističkih organizacija".

"Ovaj pokret je samo jedan ogranak i ruka retrogradne Srbije koja pokušava ponovo da nas vrati tamo gde smo bili pre dvadesetak godina i nadamo se da će se na adekvatan način, i država Srbije i njeni sudski organi, a nadam se i naša profesija, poneti i da neće dozvoliti ovakvu vrstu napada"
, poručila je Jovanović.
XS
SM
MD
LG