Dostupni linkovi

Eksplozije šire strah i nesigurnost među građanima


U Novom Sadu je u sredu ujutro eksplodirao jedan automobil marke „Seat“.

Eksplozija se dogodila nešto posle osam sati, a osim značajne materijalne štete na obližnjim objektima u samoj nezgodi povređen je i jedan četrdesetčetvorogodišnji muškarac.

Stanovnici kvarta su uznemireni. Oni kažu da se ujutro čula eksplozija koja je digla na noge čitav komšiluk:

Građani Novog Sada o eksploziji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:36 0:00
Direktan link

Prema saopštenju policije, eksplodirala je bomba koja je podmetnuta pod jedan automobil.

Eksplozija je izazvala požar na tri parkirana automobila, a popucala
su i stakla na obližnjim objektima, piše u saopštenju.

Dodaje se da su na licu mesta pripadnici Odseka za protivdiverzione delatnosti Policijske uprave u Novom Sadu i Uprave za vanredne situacije, a relevantne okolnosti i činjenice o ovom događaju utvrdiće istraga.

Uznemireni i Kragujevčani

Nepoznati napadač bacio je u sredu oko pet časova ujutro eksplozivnu napravu u dvorište porodične kuće M. J. u kragujevačkom naselju Aerodrom.

Ilustracija, foto: Branko Vučković
Ilustracija, foto: Branko Vučković

Eksplozija je probudila i uznemirila stanovnike gusto naseljenog kragujevačkog naselja.

Prema informacijama iz policije, u napadu nije bilo povređenih, ali je od detonacije na nekoliko kuća i automobilu, parkiranom u dvorištu, pričinjena materijalna šteta.

Jutrošnja eksplozija dogodila se u dvorištu mladića od ranije poznatog policiji, a krajem avgusta, na suprotnom kraju grada, u naselju Bresnica, podmetnuta je bomba pod automobil vlasnika menjačnice.

Elizabeta Jovanović, urednica “crne hronike” u lokalnim “Kragujevačkim noivinama”, kaže za naš program, da su obe eksplozije, koje nisu međusobno povezane, bile usmerene na zastrašivanje pojedinaca, ali da to ne znači da nisu bile opasne..

“Ekscesne situacije u kojima su korišćene eksplozivne naprave, bačene su više u nameri da se izazove strah, a ne da se neko ubije. Bile su to takozvane bombe upozorenja”, kaže Jovanovićeva.

Ilustracija, foto: Branko Vučković
Ilustracija, foto: Branko Vučković

U međuvremenu u Kragujevcu su se ređale pljačke, razbojništva, krađe i tuče, a pre nekoliko dana policija je uhapsila jednog petnaestogodišnjaka, koji je sa fantomkom na glavi i nožem u ruci u veoma kratkom periodu izvršio četiri razbojništva i 15 teških krađa, otimajući novac iz prodavnica i tašne i zlatan nakit ženama na ulici.

Prema mišljenju naše sagovornice, podmetnute eksplozije i drugi kriminalni akati koji pune crne hronike medija, stvaraju atmosferu straha i nesigurnosti i kod građana, ne samo u svetu podzemlja.

“Definitivno, takve pojave stvaraju u javnosti dodatno uznemirenje i klimu u kojoj se građani osećaju sve manje bezbedno. Naravno na takve stvari je teško uticati, pogotovu kada su to odvojeni incidenti, ali se sve češće spominju i obračuni nekakvih kriminalnih grupacija”, kaže ona.

XS
SM
MD
LG